Ibrahim Ali fra Senterungdommen har svart på mitt innlegg «Ta deg en europeisk berlinerbolle, Vedum».

I stedet for å ta den lange diskusjonen om EU-medlemskap, vil jeg heller bruke innlegget mitt på å avkle alle de falske påstandene Ali kommer med i sitt innlegg.

Det var jo tross alt poenget mitt å vise hvor kunnskapsløse Senterpartiet er om EU.

Ali hevder Storbritannia er strålende fornøyd med Brexit-avtalen. Her har tydeligvis Ali falt for strategien til en kommunikasjonsbransje Senterpartiet selv ønsker å avvikle.

Boris Johnsons kommunikasjon rundt Brexit stemmer overhodet ikke overens med det folket selv mener. De siste månedene har meningsmålinger tydelig vist at britene er misfornøyde med Brexit. Tall fra januar og februar viser for eksempel at det er et flertall briter som mener Storbritannia tok feil i å forlate EU. En måling fra 25 januar viser at bare 37 prosent av britene ville stemt for å forlate unionen igjen, imens 49 prosent ville stemt for fortsatt medlemskap.

Les også: Har fått vaksinekritikk - nå slår Høie tilbake: - I dag har vi heldigvis to gode vaksinenyheter

Ali mener britenes suverenitet er tatt tilbake. Da har han i så fall oversett det faktum at Brexit-avtalen overlater makt til eksperter og byråkrater. Faktisk må enhver tvist om avtalen avgjøres av byråkrater fra London og Brussel. Ikke det britiske parlamentet.

Med andre ord har de britiske folkevalgte liten makt over utfallet av tvister, samtidig som man har mistet alle muligheter til å være med og ta beslutninger rundt EUs lovverk.

Hele Storbritannia har heller ikke tredd ut av EU-lovene: Nord-Irland må fortsatt følge alle EU-lover. Og hvor enkelt det blir for Storbritannia å ikke følge EUs tekniske regler og lovverk, er et spørsmål man vanskelig kan gi svar på. Antakelig vil det bli vanskelig for Storbritannia å avvike fra EUs lover, når det tross alt er britenes aller største handelspartner.

Poenget med sammenligningen mellom den britiske fiskeindustrien og de to fotballklubbene ManU og City, var ikke å undergrave betydningen av næringen. Tvert imot var det en god illustrasjon på at Storbritannia hauser frem avtalen med EU som en seier, samtidig som flere hundre tusen arbeidsplasser er gått tapt grunn av utmeldingen.

Les også: Rasisme-anklager på fullstendig feil grunnlag

Ingen mener man ikke skal ha en ny folkeavstemning dersom man går inn for norsk EU-medlemskap. Folkeopinionen er viktig, og da burde kanskje Senterpartiet lytte til egne velgere – som mener at Norge bør stå fast ved EØS-avtalen og ikke skrote den. Uansett mener jeg en ordentlig EU-debatt ville vært sunt, det kunne jo tross alt løftet kunnskapen om temaet.

Jeg har allerede skrevet om at Brexit-avtalen er et godt eksempel på at man fortsatt er underlagt Brussel-byråkratiet, og at det koster enn det smaker. Men det er merkelig at Ali er imot mer byråkrati, samtidig som han hopper bukk over at Storbritannia har måttet ansette 50,000 flere statlige tollere.

Ibrahim Ali viser til Canada, som et eksempel på et land som har handelsavtale med EU uten noen EØS-avtale. Det han glemmer er at det europeiske markedet er vårt viktigste marked, det er det ikke for Canada. Går det dårlig med økonomien i EU-landene, med høyere arbeidsledighet og dårligere kår, går det naturligvis dårligere med vår økonomi. Den norske eksporten til det europeiske markedet er tross alt bestemt av hvor stor etterspørselen fra polakker, bulgarere, svensker og tyskere er.

Les mer fra Norsk debatt her

Igjen til Alis siste påstand i sitt innlegg om britenes store fornøyelse: Briter flest er ikke fornøyd. Målinger fra januar og februar viser at mellom 50 og 60% av britene er misfornøyd med hvordan Storbritannia har håndtert forhandlingene. Denne prosessen har tatt fire år og tre statsministere. I den perioden har Brexit overskygget all annen politikk. Den politiske debatten i Storbritannia har gått fra å handle om folk flest til en avtale britene i dag er misfornøyde med.

For øvrig er det påfallende at Senterungdommen ber Unge Høyre spise en berlinerbolle, all den tid Senterungdommen er opptatt av norskprodusert mat.

Hadde det ikke passet bedre med en norsk vaffel og et glass melk?