Mange er rasende for at regjeringen Støre hentet Taliban til Norge i privatfly på skattebetaleres regning. Dette er en brutal terrororganisasjon som sist gang de hadde makten i Afghanistan kastet syre i ansiktet på jenter som ville gå på skole, pisket dem som ikke overholdt sharia, og tvang kvinner til å holde seg hjemme. De gjennomførte henrettelser og amputasjoner.

I innlegget til Stavrum sammenligner han besøket i 2021 med fredssamtaler som fant sted i Norge i 2015. Det lar seg ikke sammenligne, samme hvor mye Arbeiderpartiets kommunikasjonsmedarbeidere prøver å spinne det for å dempe raseriet, sikkert både blant sine egne medlemmer og velgere, og i Senterpartiet der vi ser ordførere allerede tar til orde for å vurdere regjeringsdeltakelsen.

Gunnar Stavrum: Selvsagt skal Taliban hentes til Norge i privatfly

Norge og NATO var i Afghanistan i 2015 og landet var styrt av en valgt selvstyreregjering. I arbeidet med å prøve å få på plass et fungerende demokrati og fred for befolkningen, jobbet man for fredsavtaler mellom ulike grupperinger i landet. Det ble holdt et møte i Oslo der representanter for ulike deler av Afghanistan var samlet, deriblant noen med bakgrunn fra Taliban. Men den store forskjellen er at Afghanistan ikke var styrt av Taliban i 2015, og heller ikke i 2017. I 2021 tok Taliban makten gjennom statskupp.

Ap og Sp inviterer nå altså kuppmakerne til luksusopphold i Norge på skattebetalernes regning. Taliban vil bruke dette for alt det er verdt i sin propaganda, og sier allerede at de ser dette som en form for internasjonal anerkjennelse. Dette viser hvor naive Norge fremstår. Mange, inkludert Associated Press, mener det blir for dumt at Norge hevder at det ikke er å legitimere Taliban.

Stavrums sammenligning blir absurd, og viser med all tydelighet hvilken naivitet mange møter hardbarkede terrorister med. Så lenge man i et ubegrunnet håp kan tro at Taliban plutselig har blitt snille og vil bidra til den humanitære situasjonen i Afghanistan, skal Norge stille opp med penger og ressurser, mener tydeligvis Stavrum. FrP er selvsagt enig i at man må bidra til å hjelpe befolkningen i Afghanistan og unngå en humanitær katastrofe. Men dette må skje med det internasjonale samfunnet i spissen og ikke i Norge.

Les også: Kai Eide hilser Taliban-kontakten i Norge velkommen

Å ta denne gjengen til Norge er en hån mot våre veteraner som har tjenestegjort i Afghanistan, de Taliban har frarøvet livet, kvinner som har blitt mishandlet, og afghanere som er sendt på flukt. Jeg forstår at mange reagerer kraftig når de ser hvilken naivitet Norge nå utviser overfor et brutalt terrorregime som Taliban. På bare seks måneder har de, for eksempel, gjort Afghanistan til nummer en på listen av land som forfølger kristne, ifølge World Watch List 2022. Det er sjokkerende at regjeringen ikke har stilt noen krav til dem som kommer. Og toppen av kransekaka er at broren til en nordmanns morder ønskes velkommen på Soria Moria. Ikke engang hvem som fikk tilgang til norsk jord har Støre og Huitfeldt stilt krav til. Derfor har vi nå internasjonalt ettersøkte terrorister boende på hotell i Holmenkollåsen. Så galt er dette.

Nå har vi stilt en lang rekke spørsmål til denne regjeringen som vi venter raske svar på. Det er både flaut, pinlig og naivt å lese kommentaren fra Gunnar Stavrum. Og helt ærlig hadde jeg forventet bedre av ham.