I en artikkel i VG kan man lese at Lan Marie Nguyen Berg drukner i Facebook-hets etter Gaza-innlegg.

«MDG-toppen drukner nærmest i kommentarer etter hun la ut et Facebook-innlegg med Palestina-støtte. Kommentarene er på flere ulike språk og mange er svært aggressive», lyder ingressen.

Hvorfor er dette hets?

Standard Israel/Palestina-krangling

Først og fremst må jeg si at jeg er helt enig med Lan Marie Nguyen Berg om konflikten mellom Israel og Palestina. Jeg har vært aktivt innblandet i den diskusjonen i over ti år, og det på hennes side av debatten. Selv har jeg fått høre alt, både fra «Israel-venner», folk laaaaangt ute til høyre og enda litt til.

Det blir sikkert enda mer etter onsdag, da jeg skal ta opp en podcast-episode med en Palestina-aktivist som jeg også kommer til å være enig med.

Les også: Israel - Palestina: Menneskeverdet og friheten er løsningen

Nå har ikke jeg lest alle de i overkant 25.000 kommentarene på den tråden det er snakk om her. Det tviler jeg på at noen har, inkludert VG. Jeg har bare bladd meg gjennom en god del hundre av dem. Og alt jeg finner er helt standard Israel/Palestina-krangling.

Jeg har foreløpig ikke funnet noe jeg ikke har sett mange ganger før. Både jeg og mange andre i denne debatten har fått adskillig verre servert, og det mange ganger.

Det er en arg og utmattende debatt å være med på, hvilket for så vidt er trist.

Hets eller gjesp?

Hadde jeg derimot hevdet at jeg var blitt «hetset», så hadde jeg blitt ledd ut av rommet. Det gjelder også eksemplene VG bruker i sin noe billige tekst om saken.

Dette er, med forbehold om at det kanskje finnes hauger av kommentarer på tråden som er skjult for meg, et godt eksempel på at ordet «hets» ofte ikke er verdt mer enn et gjesp.

At det er latskap i deskingen og at kvinner ofte infantiliseres. At det er litt for mange som forsøker å gjøre det å være kvinne til en ny form for barndom.

For å overdrive litt: det er som å lese antisufragetter fra 150 år tilbake om hvor stakkarslige og tandre kvinner er.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Ordet mister sin betydning

Det er også trist at ord mister sin betydning i overforbruk. Og neste gang jeg leser at Lan eller noen andre «drukner i hets», så kommer jeg ikke til å tro på det, rett og slett.

Ikke bare grunnet denne saken, men mange, mange, mange andre lignende saker. Selv om jeg er sikker på at det har skjedd ved tidligere anledninger.

Hard politisk uenighet kan ikke bli «hets». Hverken fordi en dame er involvert, eller fordi en avis trenger clickbait.

Til slutt må jeg få si at det blir vanskeligere og vanskeligere å ta VG på alvor.

Dette innlegget ble først publisert på skribentens Facebook. Nettavisen har tillatelse til å publisere saken.