Gå til sidens hovedinnhold

Nei, vi har ikke drevet med uredelig propaganda mot utviklingshemmede

Vi hadde et håp om å sette et visst fokus på saker som er viktige for mange med utviklingshemning, noe som dessverre drukner i valgkampen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Liv Ingrid Aske Håberg, hevder at Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) la føringer for Stortingsvalget og bedrev «politisk propaganda retta mot ei av dei mest sårbare gruppene i samfunnet». Mye tyder på at Liv Ingrid Aske Håberg både overvurderer NFUs innflytelse og vrangleser våre tekster.

Les Liv Ingrid Aske Håberg sitt innlegg her: Kvar går grensa på kva organisasjoner kan gi av politisk veiledning før valet?

NFU hadde tre overordnede motiver for å skrive om stortingsvalget. For det første ønsket vi å stimulere til at flest mulig innen vår målgruppe benyttet stemmeretten. Vi ønsket å gi målgruppen mest mulig informasjon.

Vi hadde et håp om å sette et visst fokus på saker som er viktige for mange med utviklingshemning, noe som dessverre drukner i valgkampen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Uredigerte innlegg

Vi sendte brev til samtlige partier på Stortinget, i tillegg til partiet Sentrum med åtte spørsmål om saker som er av stor betydning for mange med utviklingshemning, saker som knapt får plass i valgkampen. Partilederne ble invitert til NFUs lokaler. Dessverre var det kun Jonas Gahr Støre og Geir Lippestad som tok mot invitasjonen. Vi valgte denne tilnærmingen fordi den er mer informativ enn de utbredte terningkastene over partiprogrammer som er blitt benyttet av flere organisasjoner.

Partienes svar ble presentert uredigert for hvert parti. Videre ble svarene på hvert spørsmål presentert på tvers av partiene. I ingressen ble partiene plassert langs høyre/venstre-aksen, den vanligste dimensjonen for plassering av partier.

«Venstresida i politikken blir gjennomgåande framstilt tydeleg meir positivt enn høgresida», hevder Liv Ingrid Aske Håberg. Våre rundt tre linjer lange beskrivelse av høyre/venstre-aksen, svarer til beskrivelsen en finner i Store norske leksikon.

Høyre/venstre-aksen ble gitt en kort beskrivelse, fordi både meningsmålinger, politiske analyser og debatten om regjeringskonstellasjoner i stor grad bygger på denne aksen.

Les også: Kjell Ingolf Ropstads avgang er den brutale straffen for 12 år med skattefrie boliger

I innledningen gjenga vi slagord fra partienes nettside og presenterte lenke til partienes nettsider. Under artikkelen var det lenke til partiets nettside, en artikkel som beskrev hvordan informasjonen ble innhentet og en generell beskrivelse av partiene på henholdsvis lettlest, med symboler og tale og tegnspråk. Omtalen av partiene, finner en på NFUs nettside.

I tillegg til partipolitisk omtale, så lenket vi opp informasjon fra Valgdirektoratet og skrev en generell artikkel om betydningen av partienes valgløfter, om utjevningsmandater og sperregrensen samt intervju med de to partilederne som takket ja til å møte oss i NFUs lokaler.

Fremmet NFUs politiske saker

NFU skrev også en hyllest til Cato Brunvand Ellingsen som er et aktivt og engasjert medlem, en som gjennomgående har fremmet NFUs politiske saker.

Når det etter meningsmålingene lå an til at Cato sannsynligvis kunne møte på Stortinget, så har det en nyhetsverdi. Det ville også vært positivt for første gang å få en aktiv NFU-er på Stortinget, uavhengig av partitilhørigheten.

NFU hyller de kandidatene og representantene som har har engasjert seg på våre felt, uavhengig av partitilhørighet og personlige partipolitiske preferanser. Vi har ingen planer om å endre denne praksisen, selv om Liv Ingrid Aske Håberg misliker den.

Les mer fra Norsk debatt her

NFU driver i henhold til våre vedtekter og landsmøtevedtak.

Vi representerer en liten gruppe av befolkningen som kommer i skyggen av de «store» politiske sakene. Skal vi endre noe med vår profil, så må det være å bli enda klarere, skarpere og tydeligere.

Kommentarer til denne saken