Gå til sidens hovedinnhold

Nettroll og milliontap, kokainpåstander og hviterussiske løgner

Truls Berg oppsummerer de viktigste nyhetene fra uken som var.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Forrige ukes støttepasning stod Tina Bru for, da hun twitret om at Oslo-politikeren med det store smilet, Lan Marie Berg må få slippe alle de hatske meldingene i kommentarfeltet. Raust gjort og åpenbart på høy tid!

Dette er saken: Har fått nok av hetsen av politiker-kollega: - Nå er det faen meg nok!

Nettrollene bør dras frem i lyset og som troll flest tror vi vil de tåle både søkelys og dagslys ganske dårlig. Samtidig må det være lov å si seg uenig med våre politikere, og når blide Lan Marie også sitter med ansvaret for at Oslos nye reservevannløsning vil bli over fem milliarder dyrere enn tidligere anslått bør Oslo beboerne stille seg spørsmålet om hva som skjer.

Vi snakker tross alt om den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. Likevel, åpenbart ikke stor nok til at Lan Marie legger bort smilet.

Les mer her: Her går fem milliarder ned i sluket - og MDG-byråden har ansvaret

Kokain eller glass?

Forrige ukes gule kort stod Italias Måneskin for, som i green room tok for seg av godsakene og viste 200 millioner TV-seere at de enten sniffet kokain eller lot som de gjorde det.

TV-showet som er en merkelig blanding av nasjonalromantikk, fesjå og dragshow måler like mye hvilke land som er populære hos sine naboland enn kvaliteten på musikken. I år var de temmelig nær en skandale.

Les mer her: EBU: Italiensk band brukte ikke narkotika under Eurovision-finalen

Uansett, historiebøkene vil vise at Italia vant og det med en rockelåt som var langt dårligere enn den som Rjukans store tungrockstemme Jørn Lande sang frem til fjerdeplass i den norske finalen. That’s life!

Norges mest attraktive arbeidsgivere

Forrige ukes latterbrøl må være HR-undersøkelsen som kårer NRK til en av Norges mest attraktive arbeidsgivere, – vi gjetter på at kåringen ble gjennomført før NRKs rettsak med Line Andersen.

Ikke akkurat et eksempel på hvordan man ønsker forholdet mellom arbeidstaker og giver i 2021 … Likevel, både teknologiselskapet Sopra Steria og Aker BP fortjener applaus når man ser på resultatene i rapporten Randstad Employer Brand Research 2021 som ble lagt frem denne uken.

Undersøkelsen bygger på resultatene fra intervjuer med 4000 norske arbeidstakere og omhandler kun de 75 største private bedriftene i landet.

Den hviterussiske løgnen

Forrige ukes røde kort går uten tvil til Hvite-Russlands diktator, Aleksandr Lukasjenko. Hans regelrette kapring av Ryan Air flyet som ble tvunget ned i Minsk i en manøvre som virker like lite taktisk smart Saudi-Arabia’s partering av journalisten Jamal Khashoggi.

Lukassjenkos hviterussiske løgn er at flyet visstnok skal ha hatt en bombe om bord, men det er så dårlig løyet at ingen tror på det, da hjelper det jo ikke at meldingen kom først etter at jagerfly hadde tvunget passasjerflyet til å endre kurs.

Det verste var likevel at de hentet de den 27 år gamle journalisten Roman Protasevich ut av flyet. Vi håper verdenssamfunnet nå handler resolutt og gir et tydelig signal om at slik oppførsel ikke tolleres i 2021.

Les mer her: Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk: Regimekritiker ble pågrepet

OL i Tokyo

Human Rights Foundation (HRF) som gjør en imponerende jobb lanserte forrige uke «Empty Box»-kampanjen, og oppfordret Den internasjonale olympiske komité (IOC) til å nekte statsledere fra 15 av verdens mest autoritære regimer muligheten til å delta i åpningsseremonien til sommerens OL i Tokyo.


Du kan lese brevet her.

I stedet for å gi de æresseter i flotte bokser oppfordrer de IOC til å la plassen stå tom, – et kraftig signal om at diktatorer ikke hører hjemme ved åpningsseremonien til verdens fremste sportsbegivenhet. Diktatorer som Lukasjenko bør fryses ut og ned. Kudos til HRF!

Shell og Esso sitt tap

Forrige ukes skjellsettende begivenhet var ikke Manchester Uniteds tap mot Villareal, eller lørdagens Champions League finale, men tapet de to oljeselskapene Shell og Esso gikk på.

I USA ble Esso (Exxon) tvunget til å ta om bord i styret to styremedlemmer som er opptatt av klimafotavtrykket og Shell ble i en rettsak i Nederland pålagt å kutte utslippene med 45 prosent innen 2030. Et interessant poeng er at kolossen Shell tvinges til å endre seg av miljøorganisasjonen Friends of the Earth og seks andre, samt 17.000 privatpersoner.

Lenge etter at fotballkampene er glemt vil dette stå igjen; Enten så tar man nå grep for å bli mer miljøbevisst eller så risikerer man at kundene eller samfunnet krever det.

Teknologisk dystopi

Forrige ukes andre vesentlige nyhet som de færreste har fått med seg er Microsofts styreleder Brad Smiths intervju med BBCs Panorama program. Her fortalte han seerne at selv om George Orwells dysoptiske 1984 hvor myndighetene vet alt om alle så langt ikke har inntruffet, mener han at hvis vi ikke passer oss er vi der allerede i 2024.

Hans advarsel er vel verdt å få med seg; Vi risikerer at teknologien utvikles så raskt at det vil bli vanskelig å ta igjen de som investerer tungt nå.

Av og til må vi se på historien for å forstå hvor vi er på vei, den danske filosofen Søren Kierkegard sa det slik; Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs!

Læringslivet

Det er selvsagt forskjell på å lære av historien og å bli hengende igjen i fortiden. I Norge er vi ofte for flinke til å sette strøm på dagens prosesser, i stedet for å innovere på måter som tar Norge inn i fremtiden. Alt avhenger selvsagt av perspektivet, som Englands berømte krimforfatter Agatha Christie sa det:

En arkeolog er den beste ektemannen en kvinne kan ha; Jo eldre hun blir, jo mer interessert blir han i henne.

Nye prosesser og tjenester må designes for en digital verden. Derfor er Digitaliseringsdirektorates årlige konferanse som går av stablen denne uken viktig. 27. mai kåret de professor Arne Krokan til årets ildsjel, – og det var høyst fortjent. Vi gratulerer en ekte endringsagent og låner ordene til fjorårets vinner, Ingunn Cowan fra Lånekassen.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Arne Krokan har i mange år brukt mye av tiden sin på å snakke om digitaliseringens betydning for #læringslivet og hvilke muligheter som ligger i å legge til rette for god læring ved å skape effektive digitale læringsprosesser. Han har ikke bare snakket om det, men har laget gratis nettbaserte kurs som gir studiepoeng, skrevet bøker og ivret for nytenkning på området.

Forrige ukes innovasjonsblomst går til professor Arne Krokan, Tina Bru og HRF og alle endringsagenter som endelig kan ta seg en øl eller et glass vin igjen i hyggelig lag.

Kommentarer til denne saken