Timingen kunne nesten ikke vært verre:

Mot slutten av dagen tirsdag måtte Frp-leder Sylvi Listhaug stille i Dagsnytt 18-studio på Marienlyst for å forsøke å børste av seg et Putin-stempel som hun - delvis selvforskyldt - var påført tidligere på dagen.

– Slutt å skylde på krigen i Ukraina, hadde hun sagt i en opphetet strøm-debatt i Stortinget dagen før, et utsagn som selvsagt kunne forstås på flere måter.

Her er saken: Sylvi Listhaug tar «sterk avstand» fra Carl I. Hagens Facebook-innlegg om Ukraina

«Aldri før har noen i stortingssalen gått så langt i å frita Russlands president Vladimir Putin for den krigføringen han driver med», skrev straks politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten.

– Både Rødt og Frp forsøker å snakke bort hele krigen, sa senere klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til Nettavisens reporter i New York, samtidig som han tilla Listhaug skjulte motiver:

Nemlig at hun ifølge statsråden forsøker å «spille på motsetninger, for å utnytte alt det reelle sinnet som er der ute, og for å prøve å få stemmer.»

Det er ganske kynisk, mente han.

Så kan vi legge til at Listhaugs motstandere selvsagt utnytter en mulig uklarhet med vilje. Slik er det politiske spillet.

Selv forklarte Listhaug utsagnet senere på dagen med at ingen har benektet at Putin har startet en energikrig. «Men det er den uansvarlige grønne politikken til Tyskland og andre EU-land som har satt Putin i posisjon til å gjøre det».

Likevel kan et stempel som Putin-vennlig parti være vanskelig å vaske bort, og noen ganger overstiger virkeligheten fantasien. For akkurat på dette tidspunktet er det at Carl I. Hagen stormer inn i glassbutikken som en vandrende katastrofe fra fordums dager.

Tirsdag kveld, ikke mange timene etter Dagsnytt 18, la han nemlig ut en melding på Facebook der han sterkt omfavnet Putins ferske forslag om å arrangere folkeavstemning i Donbas.

Les flere innlegg av Erik Stephansen

«Hvis det er slik at det kanskje er flertall for at de ønsker å tilhøre Russland så må det selvsagt tillegges stor vekt! Folk flests ønsker må lyttes til!», skrev Hagen.

Og glemte rent bort at flesteparten av «folk flest» i Donbas allerede har flyktet eller er deportert av okkupasjonsmakten, og at de gjenværende lever med geværmunninger mot tinningen.

Innlegget ble raskt fjernet, antakelig fordi noen fra partikontoret ringte.

Så kan vi andre lure:

Hadde ikke Carl I. Hagen fått med seg at hans partileder Sylvi Listhaug samme dag hadde sitt svare strev med å kvitte seg med et ubehagelig Putin-stempel? Eller gjorde han det bevisst, for å skade henne med vilje?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Så hjelper det selvsagt ikke at også Frps utenrikspoliske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, tidligere har markert seg som særdeles forståelsesfull overfor Putin.

Så sent som i 2018 ville han godta at Russland kunne beholde Krim, hvis det bare kunne bedre forholdene mellom Russland og Vesten.

– Problemet med sanksjoner og krav er at vi ikke får kravene gjennom, sa Tybring-Gjedde den gangen.

Så kan du selvsagt si at det er urettferdig overfor Tybring-Gjedde å komme trekkende med dette nå. Og at det er urettferdig å tolke Sylvi Listhaug i verste mening.

Problemet er at dette begynner å bli alvor.

Vi står faktisk foran det som kan utvikle seg til en krig som også kan involvere Norge. Vi vet at Putins regime er særdeles aktive i sin digitale krigføring, der nettet ligger åpent for russiske bot-fabrikkers stadige forsøk på å øke splittelsen og misnøyen i vestlige land.

Winter is coming, som det heter i Game of Thrones.

Det betyr ikke at vi skal legge lokk på viktige, demokratiske debatter om verken strømstøtte eller andre vanskelige spørsmål i en mulig førkrigstid. Men det betyr kanskje at vi i større grad må velge våre ord med omhu.

Vi må unngå å bli Putins nyttige idioter.

Og vi er ikke tjent med at ytterliggående krefter, enten de ligger til høyre eller venstre i det politiske landskapet, utnytter situasjonen for å nå lettkjøpt oppslutning eller kortsiktige politiske mål.

Kanskje kan vi begynne med å legge munnkurv på alle norske pensjonister i Torrevieja over en viss alder. Det siste var en spøk.