* Kommentaren er endret, etter at ansettelsen av ny sentralbanksjef er utsatt enda en gang.

Ansettelsen av ny sentralbanksjef er tydeligvis vanskelig for finansminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av regjeringen. Saken har vært utsatt flere ganger.

Kanskje er protestene i ferd med å bli for sterke. Men om Arbeiderpartiet følger sine gamle tradisjoner om hemmelige kanaler og påståelig bruk av makt, så skal vi slett ikke se bort fra at det er NATO-sjefen som står igjen som vinner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Jens Stoltenberg har brukt tjuvtriks før. Og hemmelige kanaler er slett ikke noe nytt fenomen i Arbeiderpartiet.

Ifølge historikerne går munnhellet «noen har snakket sammen» tilbake til Gerhardsen-perioden, der Ap hadde nærmest all makt og rent flertall på Stortinget.

Landsfaderen Einar Gerhardsen åpnet ofte regjeringskonferanser med å si nettopp dette, at «noen av oss har snakket sammen». Altså: Denne saken er allerede avgjort.

Ett eksempel er da han hadde vært statsminister i seks år, og en dag fortalte at han var sliten og lei og ville gå av - og at Oscar Torp skulle overta.

Da ble til og med den mektige LO-bossen Konrad Nordahl i den såkalte Samarbeidskomiteen mellom LO og Ap holdt utenfor.

Slik maktbygging finnes kanskje ikke i dag. Men om vi skal finne noe liknende i moderne tid, kan vi som tilfeldig eksempel trekke fram Jens Stoltenberg.

I boka Min historie fra 2016 skriver han selv om hvordan han holdt hemmelige møter med folk han stolte på i en leilighet på Bislet, for å skvise ut Thorbjørn Jagland - og deretter bli statsminister selv på slutten av 90-tallet.

Les mer fra Norsk debatt

Og både før og etter Stoltenberg er norsk Arbeiderparti-politikk full av historier om avgjørelser som blir tatt på gangen under viktige landsmøter, til og med i bøttekott. I dag kan bøttekottene være byttet ut med mer fasjonable middager.

Og jammen ser det ut som Samarbeidskomiteen er sjaltet ut denne gangen også.

Den siste uken har vi fått vite at slike middager kan foregå med folk som Jonas Gahr Støre , oljefondsjef Nicolai Tangen og tidligere statsminister-sønn Knut Brundtland. Eller for eksempel med Jens Stoltenberg, oljefondsjef Nicolai Tangen og tidligere statsminister-sønn Knut Brundtland.

Den siste middagen angivelig fordi både Tangen og Brundland er så interessert i kunst.

Den første fordi Støre syntes det var så interessant å møte en mann som Tangen, som er så oppdatert på internasjonal økonomi.

Oljefondsjef Nicolai Tangen er ikke med i noen indre sirkel i Arbeiderpartiet. Til gjengjeld har han sagt at han gjerne vil ha Jens Stoltenberg som sjef.

Knut Brundtland, derimot, er både venn og aktiv hovmester for de innerste sirkler. Siden han til daglig er leder for et ledende finansselskap, vil jeg tro at heller ikke han er motstander av å få en kompis som sjef for Norges Bank.

Men man kan også gå tur sammen.

Som kjent gikk Jens Stoltenberg mye tur rundt Sognsvann sammen med daværende LO-sjef Gerd-Liv Valla. Og i oktober i fjor gikk han tur med sin gamle venn Jonas Gahr Støre.

Og her skjer noe påfallende: Både når det gjelder turer og middager er det uvanlig dårlig hukommelse blant deltakerne, også blant statsminister Jonas Gahr Støre. Bortsett fra når det gjelder hans forhold til tid:

Her er Støre krystallklar på at temaet «Stoltenberg som mulig sentralbanksjef» var oppe cirka 50 sekunder under middagen med Tangen og Brudtland.

Og ca 15 sekunder på turen med Stoltenberg. Da sa Støre stopp.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Foruten den noe ujevne hukommelsen, vil kanskje Støres utsagn om hva folk vil tenke om dette samrøret, bli stående som ett av hans beste hittil i år:

- Hvilke inntrykk folk flest har av tre menn som spiser middag, det må nesten hver enkelt gjøre seg opp en oppfatning, sier han til Aftenposten i går.

Det har han selvsagt rett i. Og det tror jeg folk gjør også.

Så sier du kanskje at å utnevne partikamerater til viktige stillinger ikke var ukjent for Erna & co heller. Men Ap er hakket hvassere i sin langsiktige vilje til makt, også i opposisjon.

I desember laget Nettavisen en gjennomgang av alle partivennene til Støre som nå sitter i viktige posisjoner for å «passe på regjeringen».

Det handler om påtroppende sjef for Riksrevisjonen, direktøren for Stortinget, Sivilombudet, direktøren for Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, og sjefen for Økokrim. Kan Støre legge til selveste sjefen for Norges Bank, er bildet tilnærmet komplett.

LES SAKEN: Her er partivennene som skal passe på Støre

På Stortinget er motstanderne i flertall, både fra høyre- og venstresiden. Professorer har kranglet, mediene har veid for og i mot, noen veldig for - særlig Dagsavisen og VG.

Mens Kari Elisabeth Kaski i SV er den som etter min mening tok saken på kornet, da hun sukket oppgitt og sa at vi kan da ikke gi alle de viktige jobbene til den samme gjengen.

Og til lenger tid det går, jo mer sannsynlig er det at regjeringen til slutt må bøye av.

Men om Arbeiderpatiets vilje til makt er like sterk som den alltid har vært, så klarer de til slutt å presse ham inn.