NÅR ALAN SHEARER (52) med sine 260 Premier League-scoringer hevder Harry Kane (29) ville scoret like mange mål som Erling Braut Haaland (22) for Manchester City, venter man som nordmann bare på akkompagnementet til Alf Prøysen. Gjennom å snakke til tonene av «Æille har et syskenbån på Gjøvik» devaluerer han nordmannens grensesprengende prestasjoner.

Med Shearers utspill i The Atletic er plutselig ikke Brauten så unik som mange av oss vil ha det til.

Da er det ikke lenger Erling Brauten Haaland som løfter City til nye høyder, men City som løfter Haaland.

Dette er saken: Shearer: – Kane ville scoret like mange som Haaland for City

AT 22-ÅRINGEN ikke har så mange berøringer på ballen er et faktum som får andre kverulanter til å hevde at scoringsmaskinen fra Norge ikke er en av verdens beste fotballspillere, alternativt spisser. I krig og kjærlighet er som kjent alt lov. Noen liker mora og så videre.

Men hvis hensikten ikke helliger middelet i fotball, hva da?

Hvis målet for en fotballkamp er resultatet, hva er problemet med Erling Braut Haalands få ballberøringer?

SPØRSMÅLENE ER RETORISKE, og svarene er identiske og kommer her: Jeg aner ikke. Hvis Brauten ikke er god nok skjønner jeg absolutt ingen verdens ting.

Mange vil sikkert hevde den siste setningen er et faktum, når du legger opp til smash og så videre.

Men igjen – at det for City-spissens del kreves enda mer enn det noen annen fotballspiller i verden har prestert i så ung alder, vil jeg alltid slite med å få hodet mitt rundt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

PÅ TOPPEN AV det du ser og leser av statistikkene, har Erling Braut Haaland en ydmykhet du sjelden opplever. Som en underliggende faktor i alt han foretar seg finnes det en iboende vilje til å gjøre de tingene man må lete etter for å se.

Når verdens beste spiss er i posisjon til å score sine mål, så er det ikke fordi noen har kjørt ham dit.

Det kommer ikke av seg selv.

Og har han et ledig øyeblikk så plukker han opp sprayflaska dommeren har mistet, slik han gjorde mot FC København hjemme på Etihad.

Fordi det er sånn han er, og fordi det kan medføre skade om noen skulle trå på den forkjært.

ERLING BRAUT HAALAND er ingen gratispassasjer som kommer til dekket bord. Han jobber for scoringene, hver eneste en. Noen av dem synes å være enkle å utføre, et synsbedrag som brukes mot ham. Andre kommer gjennom fart, kraft, timing og akrobatiske kunststykker.

Alle teller like mye, og alle er tuftet på ekstreme målscorende ferdigheter.

Ingen av dem er tilfeldige

Les også: Han er kongen av fotball, større enn selve spillet

ERLING BRAUT HAALAND skjønner mer enn øyet ser. Det er derfor han er så god. Han har målscoring i ryggmargen og reagerer på instinkt. Fotballkamper avgjøres stort sett innenfor motstanderens 16-meter. Det gjelder å være proaktiv.

Derfor gjør han bevisste valg i forhold til det å skaffe seg litt ekstra plass, for om mulig å være der ballen kan komme før noen vet hvor den kommer.

Jo oftere han gjør det, jo mer vil han lykkes.

Noen vil påstå at han har en sjette sans og vet hvor ballen vil komme, men dette er ikke FIFA 23 selv om det kan se ut som om Pep Guardiola styrer Kevin De Bruyne med en joystick.

Greia er nok heller at det er summen av alt han har som fotballspiller, som muliggjør det.

SOM BALLFØRER I posisjon for innlegg er det ikke sånn at du må lete etter Erling Braut Haaland. Slår du ballen med fart og presisjon der forsvaret for anledningen er mest sårbart, vil nordmannen veldig ofte finne innlegget.

Når ballen møter mannen, eller omvendt, er sannsynligheten overhengende for at Brauten er først og at resultatet av berøringa går på mål.

Resten er opp til motstanderens keeper, som veldig ofte taper.

20 scoringer på 12 kamper så langt, et gjennomsnitt på 1,66 scoring per kamp, forteller alt om 22-åringens suverene posisjon på toppen av hierarkiet akkurat nå.

Å fornekte det er som å hevde at jorda er flat.

Les også: Han er en fotballspillende hundreårsstorm

DET BRAUTEN HAR gjort så langt i karrieren er grensesprengende i fotball. Vi har ikke sett det før. Det er heller ingenting som tyder på at det vil stoppe med det første. Flytsonen har fått en ny mening, og på utsiden sitter eksperter og kommentatorer og leter etter ord.

Så hvorfor fornekte det stort sett alle trenere og fotballeksperter er ett hundre prosent enige om, at det er ingen foran og ingen ved siden?

Hvorfor bruke det mest geniale av alt – de få berøringene på ballen – mot ham?

Erling Braut Haaland har gitt fotballen en ny dimensjon, slik Lionel Messi og Cristiano Ronaldo var med på å løfte spillet til nivåer vi aldri hadde sett.

Klarer du ikke å nyte det faktum som norsk, uavhengig av klubbtilhørighet, er kanskje tuba noe å vurdere.