Nord for Dovre har man sluppet billig unna strømkrisen som har herjet hele Europa og Norge det siste året.

Vått vær, fulle magasiner og mangelen på overføringskapasitet mellom Nord- og Sør-Norge har gitt priser så lave at de sammenlignet med prisene lenger sør fremstår nærmest latterlige.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Her i sør har folk hamstret ved, installert varmepumper i hopetall, slitt med svære regninger, og klødd seg i hodet over hvorfor ikke regjeringen satser mer på ENØK-tiltak og desentralisert strømproduksjon gjennom eksempelvis solceller på tak.

I Oppdal i vinter kunne jeg sitte i en helt ny stolheis i skibakken, med varm rumpe. Den hadde nemlig innlagte varmekabler påskrudd, og ekstremt billig strøm. På samme tid slet svært mange i sør med å i det hele tatt betale for strømmen.

Når NRK forrige uke i tillegg kan fortelle om hvordan svenskene kan kjøpe billig strøm fra Nord-Norge, og selge den dyrt til oss her i sør, bør det begynne å ringe en varsellampe. Det er ikke rart at folk blir forbanna.

Vi er ett land, men resultatet av dagens «toprissystem» er at vi splittes på midten.

Er det viktigere for folk i nord å ha billig strøm enn å vise solidaritet med oss i sør? Slik kan det da neppe være.

Det er nyanser her. Det er ikke gitt at en kabel nordover vil gi oss mye billigere priser lenger sør. Den kan også øke prisene i nord gitt dagens markedstruktur. Fra et beredskapsperspektiv, er det imidlertid ingen tvil om at det vil være betryggende for oss søringer med mer tilgjengelig produksjon.

Mer kraftutveksling raskt

Det kan bli veldig kaldt her også, og fortsettelsen på energipriskrisen kan fort ende med en energikrise: En situasjon der vi ikke lenger klarer å produsere nok kraft. Det er tross alt uansett bedre at vi i sør betaler godt for kraft fra nord, fremfor at den samme kraften selges for en slikk og ingenting til Sverige.

Les mer fra Norsk debatt her

Et av hovedargumentene for kabler til utlandet er nettopp forsyningssikkerhet. Kablene utveksler nemlig strøm begge veier. Det samme rasjonalet bør også gjelde internt i Norge mellom landsdelene.

Vi trenger mer kraftutveksling mellom nord og sør, og vi trenger det raskt.

Den økte kapasiteten må unngå å rasere natur, og vi må ha en ærlig debatt om hva det vil medføre for folk i nord. Det vi ikke kan tolerere, er at dagens situasjon fortsetter uendret.