Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn tror visst mindre på Gud og mer på den menneskeskapte klimakrisen

Ferske tall tegner et ganske så dystert bilde av fremtiden for den norske folkekirken.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Innimellom hører vi kirkeklokkene ringe, men de vel 3,7 millioner medlemmene motstår invitasjonen fra kirken. Nordmenn tror visst mindre på Gud og mer på den menneskeskapte klimakrisen.

Men hva med de kristne feriedagene? Nei, de vil vi ikke gi slipp på for alt i verden.

Hvorfor er det blitt slik?

Kjernebudskapet er uteblitt. Det erstattes av mange andre ting, som å være en kul kirke, ha politiske meninger, at kirken har de rette nøklene og svarene på viktige samfunnsspørsmål.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mange prester setter også et spørsmålstegn ved sentrale deler av kirkens egen trosbekjennelse. En stor del synes også å være mindre opptatt av «prestekallet» enn av egen lønn og andre goder. Og i flere utkantstrøk er det prestemangel.

Kapeller og bedehus er blitt bundet opp i avtaler der Gudshuset skal brukes som flerbrukshus, og der alle religioner skal likestilles. Begrepet «kirkegård» er blitt til gravsted, og på den måten blitt et nøytralt begrep.

Muslimske gravsteder integreres på eksisterende gravlunder. Korset, som har en helt klar kristen symbolikk, skal tildekkes eller fjernes.

Færre foreldre døper barna sine, færre ungdommer konfirmerer seg, og færre ønsker å være medlem av den norske kirke.

Et dystert bilde

Ferske tall tegner et ganske så dystert bilde av fremtiden for den norske folkekirken. Den eldste gruppen går mindre i kirken enn tidligere, og det er denne gruppen som har størst nedgang i gudstjenestebesøk, viser den nye undersøkelsen.

Er det ikke litt besynderlig at jo mer du nærmer deg din naturlige dødsalder, desto mindre tror du på et liv etter døden?

Og hvilket parti driver valgkampen for Vår Herre? Her må det vel være mange gode paroler i valgkampen!

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken