Gå til sidens hovedinnhold

Norge er avhengig av de rike som sosialistene liker å snakke ned

Ved å øke skattene gjør man de som har minst en bjørnetjeneste.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er blitt veldig vanlig å høre mange ungdommer som ønsker å avskaffe kapitalisme som et økonomisk system, og erstatte det med sosialisme. Og noen mener kommunisme er et mye bedre alternativ.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men hva er kapitalisme egentlig, og er det lurt å avskaffe den slik, Rødt, og Sosialistisk venstreparti blant annet har tatt til orde for?

For å forenkle det litt, så handler kapitalisme om at staten ikke kan bestemme hva private bedrifter produserer, hvor de produserer det, hvordan og når.

Kapitalisme er avhengig av et fritt marked, hvor man kan produsere, konkurrere, og selge varer eller tjenester uten at staten skal hindre det med høye skatter, mye regulering eller ved å nasjonalisere private bedrifter slik lederen i Rødt har tatt til orde for under partilederutspørringen på NRK.

Les også: Notre-Dame er reddet

I 1990 levde 1,9 milliarder mennesker, tilsvarende 43 prosent av verdens befolkning, for mindre enn én dollar dagen. Nå er det tallet redusert til 1,1 milliarder, altså 21 prosent som lever under den fattigdomsgrensen; takket være det frie markedet hvor det er lov å lykkes.

Vil et sosialistisk økonomisk system der staten kontrollerer alt av privat økonomi redusere dette antallet ytterligere?

Svaret på det er nei. Hvem vil ta risiko, investere og bruke store summer for at staten skal komme og tvangsnasjonalisere den bedriften man har brukt sine penger og tid på å bygge opp?

Svært få vil jeg si.

Les også: Et syn som ville fått en norsk byantikvar til å sette grillpølsa i halsen

Derfor mener jeg at ved å øke skattene og tvangsnasjonalisere private selskaper, gjør man de som har minst en bjørnetjeneste.

Norge er helt avhengig av de rike som sosialistene liker å snakke ned. Det er nettopp de som skaper arbeidsplasser, og hjelper folk til å hjelpe seg selv.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken