Slovenia - Norge, TV 2 lørdag kl. 18.00

PÅ EN NORMAL dag hadde Norge slått Slovenia med et par mål på Ullevaal i juni. Problemet var at det ikke var en normal dag. Det var en sånn dag du gjerne får i fotball. En vanskelig dag, uten flyt og nødvendig samhandling.

En god andre omgang ble straffet hardt og måtte på en måte svare for alt som ikke stemte før pause, og summen av det var 0-0.

Selv verdens beste lag møter sånne kamper.

Hadde fotball vært lett så hadde det ikke vært så interessant og morsomt.

Les også: Blåst av banen i gjensynet med Haaland: – Et monster

ETTER SLOVENIA HJEMME hadde vi sju poeng på tre kamper. Etter å ha startet med to bortekamper – Serbia 1-0 og Sverige 2-1 – var det en poengfangst alle hadde tatt på forhånd. Ifølge Ståle Solbakken var det «ikke så verst».

Etter den andre seieren over Sverige på en uke hadde vi ti på fire, og det er der vi er nå.

Det er fenomenalt.

UTGANGSPUNKTET FØR HØSTENS første landskamp kunne derfor knapt vært bedre. Norge er ubeseiret i Nations League. Den eneste lille ripa i lakken er den svake førsteomgangen mot Slovenia i Oslo.

Ser man på tabellen går det selvfølgelig an å irritere seg over den, men husker man den nære fortid er stillingen i gruppe B4 julaften alle dager.

Norge er blitt bedre under Ståle Solbakken, og jeg er fristet til å si veldig mye bedre.

De to kampene som venter nå – Slovenia i Ljubljana og Serbia hjemme på Ullevaal – skal bevise det.

Les også: Norge savner Strandberg mer enn Ødegaard

VINNER VI LØRDAG kveld må Serbia a) ta tre poeng mot Sverige i Beograd, og b) slå Norge med to mål på Ullevaal tirsdag kveld. Så nær er vi, noe de færreste trodde var mulig da turneringa startet vi i juni.

Seeding-nivå to inn mot trekningen av EM-gruppene i oktober kunne ikke vært nærmere.

Som bonus og status-hever kan vi vinne hele gruppa, rykke opp til nivå A og ønske tre av Europas beste landslag velkommen til Ullevaal i neste utgave av Nations League.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

DER ER NORGE per dato, før gruppespillet til EM begynner i mars neste år. Da kommer kampene som virkelig gjelder. 2021 var mest politikk og covid. I 2022 har Ståle Solbakken fått på plass det som minner veldig om en lys framtid.

2023 er året han må levere på krav og forventninger, og det er godt å høre at han allerede nå snakker som om det er i overkant sikkert at Norge skal til Tyskland sommeren 2024.

Ståle Solbakken ser nemlig det alle andre ser.

At Norge er blitt bedre.

I FRONT SOM alltid når han er frisk, og gjerne de neste ti til femten årene - Erling Braut Haaland. Aldri har en mann kommet med større håp i et norsk landslag. Aldri har én mann båret A/S Steinrøysas forventninger så å si på egne skuldre.

Vi som var på Wembley da Drillos spilte mot England i 1992 husker dramaet rundt Rune Bratseths kneskade, og hvordan Norges muligheter i den kampen på mange måter sto og falt på virkningen av ei sprøyte ingen visste Norges kaptein fikk rett før avspark.

Bratseth spilte 90 minutter, Kjetil Rekdal dælja en ball i krysset og Norge ble rundspilt til 1-1.

Et år senere slo vi Polen 3-0 borte og kvalifiserte oss til VM i USA 1994.

Les også: Haaland står for menneskerettigheter, på og utenfor banen

ERLING BRAUT HAALAND er Rune Bratseth ganger mange, selv om Bratseth på den tida var en av verdens beste midtstoppere. Erling Braut Haaland er en av verdens beste målscorere. Det trumfer alt.

Brauten har 20 mål på 21 landskamper for Norge, i alle sammenhenger uhørt.

Derfor er det også han som gjelder.

Dette er Nettavisens spaltister

FARENE SOM LURER i Ljubljana er et midtforsvar uten sommerens trygghet, en usikker Martin Ødegaard om han i det hele tatt spiller, og en klubbløs målvakt som ikke spiller kamper. Ellers skal det se bra ut.

For ett år siden var jevnheten Norges svakhet.

Jevnt bedre i mange posisjoner er den blitt en styrke.

Vi har mange gode offensive spillere, resultatene er der og selvtilliten er voksende.

Resten ordner seg med Brauten.