Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Lønnen våre offentlige ansatte og byråkrater mottar, og skatten de betaler, kommer i stor grad fra inntektene staten får fra det private næringslivet. Det er derfor forståelig at Arbeiderpartiet i valgkampen lover å skape flere private arbeidsplasser, i samarbeid med Landsorganisasjonen i Norge (LO).
Men er LO den rette samarbeidspartneren for å få flere private arbeidsplasser?
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Hvem husker ikke konkursen ved Viking Askim bildekkfabrikk hvor den største eieren, det svenske LO, nektet å være med på en redningsplan for selskapet. Derved ble det slutt på norsk bildekkproduksjon og 3000 arbeidsplasser i Askim.
Viking Dekk var kontrollert av selskapet Nivis Tyre, hvor det svenske LO hadde aksjemajoriteten.
Hvor mange arbeidsplasser norsk LO har skapt i Norge utover sin egen organisasjon er uvisst, men i media får vi inntrykk av at de for det meste er i konflikt med de arbeidsplassene de er avhengige av.
Med fem milliarder kroner i egenkapital bør en kunne forvente mer av LO, men pengene er vel bundet til streikestøtte i konfliktene de starter mot sine arbeidsgivere.
Hvordan skal SV, MDG og Rødt bidra til å skaffe flere private arbeidsgivere? Det er vel ikke overflod av private gründere og kapitalister i disse partiene?
Les også: Det er dette valget 13. september egentlig handler om
Arbeiderpartiet vil få lite drahjelp her i kampen for flere private arbeidsplasser.
Disse partienes kamp for å øke skattene på norsk eierskap, innføre opptil 70 prosent arveavgift og så videre, vil minske mulighetene for å skape flere private arbeidsplasser.
Hva med Senterpartiet?
I følge Store Norske Leksikon var Bondepartiet lenge det mest antisosialistiske av de store borgerlige partiene i begynnelsen av 1930-årene.
Medlemmene i dagens Senterparti er stort sett private næringsdrivende og som naturlig sogner til den borgerlige fløyen.
Det er heller ikke så mange år siden Senterpartiet hadde statsministeren i en borgerlig regjering med Per Borten.
Les også: Med Ronaldo på plass MÅ han vinne et trofé eller to
Når nå Senterpartiet med Trygve Slagsvold Vedum i spissen ønsker et regjeringssamarbeid med den sosialistiske venstresiden, er det ikke i tråd med partiets historiske tradisjon.
Ifølge alle meningsmålingene er det fortsatt borgerlig flertall på Stortinget med Høyre, Frp, Krf, Sp og Venstre.
Siden regjeringens sentraliseringsprosjekter nå er gjennomført, ville det være gunstig for Senterpartiet å gå inn i en ny borgerlig regjering for å justere/forbedre de reformene som er under utvikling.