Fredag legges folkehelsemeldingen frem. Ifølge ulike medier har regjeringen diskutert et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner. Det betyr i praksis at alle født etter 2010 aldri vil kunne kjøpe tobakk lovlig i Norge.

Regjeringen skal dessuten ha diskutert et forbud mot alle smakstilsetninger i snus.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Forslaget underbygges med en henvisning til New Zealand, som nylig introduserte et lignende forbud. Norske myndigheter unnlater imidlertid en liten, men dog så viktig detalj. Forbudet i New Zealand omfatter kun sigaretter, ettersom målet var å minske tobakksrelaterte skader – ikke forbruket i seg selv.

Å forby smakstilsetning i snus, betyr i realiteten at man sier nei til snus. Når man vet at smakstilsatt snus er meget utbredt blant tidligere røykere, så er det vanskelig å forstå logikken bak forslaget.

Selv Folkehelseinstituttets egen seniorforsker Karl Erik Lund er dypt uenig.

Faktum er at det aldri har vært så få røykere i Norge som i dag. I aldersgruppen 16-24 år er det nå kun to prosent som røyker daglig. Etter WHOs definisjon har vi med andre ord en første røykfri generasjon.

Hvorfor vil helseminister Ingvild Kjerkol kødde med det?

Les også: Selger ulovlige e-sigaretter til nordmenn: – Mennesker som forsøkskaniner

Norge har allerede oppnådd det New Zealand strever etter. Det handler nok mye om kultur, men ikke minst om at vi har hatt et mindre skadelig alternativ til sigaretten.

På sett og vis har New Zealand hentet inspirasjon fra Norge, gjennom å ta alternative nikotinprodukter, som snus og e-sigaretter, i bruk som verktøy for å få bukt med røykingen.

Enten er regjeringen naive eller så har de ikke forstått at et samfunn uten innslag av avhengighet dessverre er en ren utopi. Faktum er at folk ikke alltid vil gjøre de mest helsefremmende valgene. Å vedta lover som fornekter det blir sjeldent bra.

Tobakksområdet er et tydelig unntak sett til hvordan samfunnet har håndtert skadelig adferd gjennom årene. Vi forbyr ikke alle kjøretøy i kampen mot klimautslippene. I stedet oppmuntres forbrukeren til å velge el-bil.

Vi forbyr heller ikke Coca Cola i arbeidet med å minske befolkningens sukkerinntak. I stedet sparer du noen kroner på å velge Zero.

Les også: Slik blir du snusfri (+)

Regjeringen burde jobbe for å gjøre de usunne valgene litt sunnere, i stedet for å feie all problematisk adferd under teppet. Dessuten bør man være svært varsomme med å innføre lover som ikke skiller mellom produkters ulike skadegrad. Folkehelseinstituttet (FHI) har allerede vist at nordmenn tror snusbruk er vesentlig farligere enn det er.

Hvem skal fortelle Ola Nordmann at det er betydelige helsefordeler ved å velge snus fremfor røyk, om staten drar alle produkter over en kam og overlater informasjonsansvaret til det svarte markedet?