Det finnes mange bidrag til å løse klimakrisen, men noen av dem er rett og slett for svake. Spesielt hvis vi stopper å være innovative.

Selv om vi kan effektivisere vannkraft, så har jo også den vist seg som uforutsigbar, og det ville vært lite solidarisk. Istedenfor kan vi ta en stabil, grønn og svært effektiv energikilde og utvikle den videre. Altså utvikle kjernekraft videre. Da må vi gjenåpne reaktorene i Halden og Kjeller.

Debatten om kjernekraft er kjent, og kom senest opp for alvor etter suksess-serien Chernobyl.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Lære av våre feil

Det er utrolig mange som har en sterk frykt for kjernekraft, og det er helt naturlig.

En av grunnene til at kjernekraftverkene i Chernobyl (Sovjetunionen) ikke fungerte, er på grunn av hvor billige de laget dem. De brukte nemlig ekstremt dårlige kjølingsmidler (grafitt). Dette førte da selvfølgelig til en eksplosjon, men hvis vi bruker riktige materiale kommer ikke dette til å skje.

Les også: Tysklands mest idiotiske beslutning siden krigen

Kjernekraft er en kraftig energikilde med ekstremt stor kapasitet. Kjernekraft er også en grønn energikilde. Mange tror ut ifra de store pipene at atomkraftverk er ordentlig miljøverstinger, men det som slippes ut er ikke CO2, eller en annen farlig klimagass.

Det som slippes ut er vanndamp, og den dampen er det som driver turbinene som lager strøm.

Les også: Hva er planen nå, Jonas?

Norsk forskning kan igangsette og effektivisere

Dødsfall knyttet til langtidseffekter av strømproduksjonen ligger på 0.07 personer per TWh energi produsert for kjernekraft, som er mindre enn sol og vind. Samtidig topper kull-listen med hele 57 dødsfall per TWh energi produsert.

Les også: Skal norsk natur ofres for Tysklands store klimatabbe?

Kjernekraft er også nest lavest når det kommer til fast avfall, bare over gass og med 17 ganger mindre avfall per TWh enn solenergi. Kostnadene er også lavere enn ved solenergi, og arealbruken er hele 130 ganger lavere enn ved vind. (Olsson, 2019)

Disse tallene kan også bli enda bedre! Allerede lagret uranavfall fra tidligere atomkraftverk kan faktisk bli brukt på nytt. Dette kan norsk forskning bidra til å igangsette og effektivisere.

Samtidig har vi i Norge større mengder med thorium, et annet radioaktivt grunnstoff som ble oppdaget utenfor Brevik. Thorium er potensielt mye mer effektivt enn uran, som betyr mindre avfall, det finnes mer av det og en nedsmeltning ville vært umulig. Men for at det skal gå trengs det også forskning.

Les mer fra Norsk debatt her

Billigere strøm

I Norge kommer 97 prosent av strømmen vår fra vannkraft, men vi ser at det ikke alltid er like tilgjengelig. Dersom det er lite nedbør og snø eller vi om vinteren ikke har tilgang til nok strøm fra vannkraft, da må vi kjøpe strøm fra andre land - og da kan det hende det kommer fra kullkraft.

Hvis vi forsker mer på kjernekraft i Norge kan vi slippe dette, og vi slipper høye strømpriser hver vinter.

Les også: Radioaktivt vidundermiddel gir energi til årtusener (+)

Internasjonalt kan vi hjelpe land som Tyskland med å kutte ut fossilt for godt, vi kan igjen ta i bruk de områdene som står med tomme kjernekraftverk og unngå videre naturinngrep, vi kan gjennomføre en gradvis overgang til thorium samtidig som vi gjenbruker uranavfall og vi kan bidra til en langvarig løsning på klimakrisen.

Mikkel Lindøe er styremedlem i Bærum Unge Høyre

Farzad Falahatimarvast er nestleder i Bærum Unge Høyre