Igjen er det krig i Europa. Vladimir Putins Russland invaderte Ukraina i februar og krigen har nå vart i over 150 dager. 150 dager hvor menn, kvinner og barn har blitt drept, skadet og drevet på flukt av Putins brutale krigsmaskin. 150 dager hvor et modig folk har stått opp mot en imperialistisk overmakt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Kan ikke stoles på

Russerne markerte de 150 dagene ved å bombe en havn i Odesa, som er viktig for eksport av korn. Angrepet skjedde dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om å gjenoppta korneksporten fra ukrainske havner i Svartehavet, slik at 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise som følge av krigen. Men Vladimir Putin kan ikke stoles på, det eneste han forstår er makt og han fortsetter å bruke matkrisen som våpen.

Putin satser alt på at vestlige lands støtte til Ukraina vil bli mindre utover høsten og vinteren. Prisen på bensin, mat og elektrisitet har økt kraftig etter Russlands angrep på Ukraina. Han regner med at Vesten vil starte å kjekle seg i mellom og slippe opp på de russiske sanksjonene.

Les også: Russland bremser leveransene av gass til Tyskland

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg talte i EU-parlamentet 13. juli og advarte mot dette:

– Prisen vi betaler som EU, som Nato, er prisen vi kan måle i valuta, i penger. Prisen de betaler, måles i tapte liv hver dag. Så vi bør slutte å klage, stille opp og gi støtte, sa Stoltenberg.

Han omtalte støtte til Ukraina som en sak om moralske verdier. Det må vi huske her i Norge, og det må regjeringen vise gjennom handling.

Intern krangling

Venstre støtter i det store og det hele regjeringens linje i krigen, men vi er også kritiske til en del punkter. Ting går for sakte, prosessene er ofte rotete og ansvarsfordelingen internt virker uklar.

Mens Putins krigsmaskin bomber i stykker ukrainske byer og dreper sivile har regjeringen kranglet seg i mellom. Det går ikke.

Vi er midt i en sommer med krig i Europa og det må være klart hvem som er ansvarlig for disse saksfeltene i den norske regjeringen. Hvem av statsrådene er det som koordinerer dette internt?

Filter Nyheter avslørte i mars at justisministeren og helseministeren sammen sendte et notat til utenriksministeren hvor de skyldte på UD som en årsak til at Norge ikke gjorde raske nok vedtak om nødhjelp til Ukraina.

Da jeg spurte justisministeren i starten av mai om regjeringen ville hjelpe sårede ukrainske soldater fikk jeg svar om at de ville vurdere det. Det tok nesten en måned, før vi fikk høre noe som helst, og selv da kranglet Ap og Sp med hverandre i media om hvem som hadde ansvar for saken.

Forer den russiske krigsmaskinen

Jeg mener at regjeringen uthuler sanksjonene mot Russland, som da de laget et smutthull i havneforbudet slik at russiske supertrålere skulle fortsette å bruke norske havner. Selv om norske fiskebåter ikke har fått bruke russiske havner siden 2014.

Fiskeriministeren sa til NRK at de bare gjorde det samme som EU, men det stemmer ikke. Ingen EU-land har hatt et slikt smutthull i havneforbudet sitt. Det har statsråden også nylig innrømmet i et svar til meg i Stortinget.

Venstre vil fjerne dette spesialunntaket så raskt som mulig. Men da vi ville hastebehandle det i Stortinget før sommeren fikk vi kun støtte fra Krf og MDG. All honnør til dem for det!

Les også: Regjeringen tror den kan øse båten med sil

I juni kjøpte Norge varer av Russland for nærmere én milliard kroner, og importen av laksefor har nær doblet seg fra i fjor. Tallene burde ha vært lavere hvis regjeringen virkelig ønsker å gjøre boikotten av russisk økonomi mest mulig effektiv.

Støres regjering kan ikke fortsette å rote internt og uthule sanksjoner. Vi forer den russiske krigsmaskinen.

Venstre mener det må ta slutt, men flertallet på Stortinget støtter oss ikke.

Våpenstøtten må trappes opp

Ukraina er nå i sin farligste fase av invasjonen hittil. Russland er for tiden på offensiven, og ukrainerne er på defensiven. De har stått i mot en brutal invasjon i flere måneder med store tap av styrker og materiell. Russlands offensiv går saktere og saktere, men fortsetter fremover overalt.

Norge må slutte å uthule sanksjoner og rote internt. Jeg er glad for at Støre før sommeren sa at Norge skal stille opp med mer pengestøtte.

Venstre har i flere måneder bedt om dette i Stortinget uten støtte. Nå må våpenstøtten trappes opp. Vi har tatt til orde for at Norge bør donere NASAMS-luftvern, og annet som kan avses, erstattes eller produseres må også vurderes.

På riktig side av historien

Så vil jeg advare mot en tendens i den vestlige debatten om Ukraina. Tyskland, Frankrike og Italia har flørtet med tanken om en normalisering med Russland, om det så skulle skje over hodene på ukrainerne.

Den tyske sosialdemokratiske kansleren, Olaf Scholz sa at målet med denne krigen ikke kan være at Ukraina vinner, men at Ukraina kan forsvare sin egen integritet og suverenitet, og at Russland ikke vinner krigen. Emmanuel Macron sa at det er viktig å ikke «ydmyke Russland».

Ønsket om fred er stort, og det forstår jeg. Men det må være opp til ukrainerne å definere hvilke betingelser de kan gå med på.

Jeg vil på det sterkeste advare mot at Norge skal legge seg på denne linjen. La oss heller stå sammen med Estlands Kaja Kallas, eller USAs Joe Biden for den saks skyld.

Les mer fra Norsk debatt

Det kommer til å bli lagt et stort press på Zelenskyj om å, så snart som mulig, inngå en våpenhvile med russerne. Den beslutningen bør Zelenskyj kunne fatte uten internasjonalt press, og Norge bør stå på riktig side av historien i dette spørsmålet. Ukraina kan og må vinne denne krigen. Og vi må bidra med det vi kan for at de vinner den.

Over 150 dager av krigen har gått. Norge må støtte det ukrainske folket med det vi kan om krigen så skulle vare i 150 eller 1500 flere dager. Ukraina må vinne denne krigen.