Slovenia - Norge, TV2 lørdag kl.18.00

ETTER ETT ÅR som landslagstrener hadde Ståle Solbakken ingen soleklare førstevalg på midtstopperplass, men i juni fikk han Stefan Strandberg (32). Nå er VIF-stopperen ute med skade. Det er et forfall som kommer med en betydelig nedside.

Midtstopperposisjonene har i flere år vært Norges akilleshæl helt til mye falt på plass i de fire første kampene i Nations League.

Nå er Ståle Solbakken på mange måter tilbake til start.

Les også: Martin Ødegaard (23) sliter med skade – kan miste de viktige landskampene

LEO SKIRI ØSTIGÅRD tok enorme steg gjennom forrige samling og vokste fram som Stefan Strandbergs foretrukne makker i midtforsvaret. Han har dessverre ikke spilt fotball siden. Klubben han signerte for i sommer – Napoli – er formidabel, har slått Liverpool 4-1 i Champions League og leder Serie A. Problemet er at vår mann sitter på benken.

Midtstopperne i Napoli er solide og spiller 90 minutter hver gang.

Det betyr null minutter på Leo Skiri Østigård.

NATIONS LEAGUE KOMMER med to gylne muligheter for Norge. Den viktigste er å vinne så mange kamper som mulig, og på den måten sikre seeding på nivå to når EM-gruppene til Tyskland 2024 skal settes opp. Den attraktive delen av turneringa managere som Jürgen Klopp mener er en pest og en plage, er å vinne gruppa og rykke opp til nivå A.

Vi er godt på vei mot det første målet, og vinner vi i Ljubljana lørdag kveld er jobben gjort.

Med ti poeng og borteseirer mot Sverige og Serbia er vi godt på vei mot det andre også.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

SEEDING PÅ NIVÅ to i EM-trekningen vil gi Norge en lettere vei til Tyskland, det eventuelt første sluttspillet på 24 år. Fordelen av det sier seg selv. Gruppeseier medfører mer attraktive motstandere i neste Nations League. Det betyr fulle hus på Ullevaal, penger i NFF-kassa og den beste læringa for laget.

Nations League er en økonomisk suksess og de minste nasjonenes mulighet til en sluttspillplass de ellers ikke ville vært i nærheten av.

For nasjoner som oss - litt større enn minst, men med store ambisjoner - åpner det for kamper mot landslag som av kommersielle hensyn ellers ikke ville sett vår vei.

Les også: Et større kompliment finnes ikke

STÅLE SOLBAKKEN ØNSKER å sette et forsvar og et lag der flest mulig får muligheten til å bygge relasjoner gjennom flest mulig minutter på banen. Spesielt defensivt er det viktig å kjenne soneforsvarets ufravikelige prinsipper. For ikke å snakke om å utføre dem.

Fram til Stefan Strandberg tok tak og strammet opp den bakerste fireren, ikke minst gjennom verbal styring, var Norge litt happy go lucky defensivt, der tendensen til å se midtstoppere ute av posisjon var en gjenganger.

Med Strandberg på skadelista og Østigård uten kamptrening, er det igjen usikkerheten som rår.

DERFOR PÅSTANDEN OM at Stefan Strandbergs forfall er mer problematisk enn Martin Ødegaards lille sjanse for å starte mot Slovenia. Selv om lagets kaptein er ekstremt viktig begge veier, er det hullet lettere å fylle.

Norge har mange gode offensive spillere som kan spille i flere posisjoner, og foran alle har vi Erling Braut Haaland.

Med han på banen er det på mange måter ikke verre enn å identifisere litt bakrom, treffe med en pasning og la toppscoreren i Premier League ta seg av resten.

Les også: Han kommer til å score hundre mål for Norge

SAMHOLDET I GRUPPA er en av Norges styrker. Sånt kommer med resultater, og det vil merkes nå. Selv om du alltid hører hvor bra det er – senest under Lars Lagerbäck – så er det nødvendigvis ikke sånn at alle drar i samme retning.

Det merket vi sist vi møtte Serbia, eller for å være helt presis, det merket vi i kjølvannet av det forsmedelige playoff-tapet på Ullevaal i oktober 2020.

Da fikk vi plutselig innsyn landslagsledelsen ikke ønsket vi skulle få.

Jeg tenker på Aleksander Sørloths interne kritikk til spillestilen og gjennomføringen av kamper, der han var modig og bannet i kjerka.

Så høyt at hele Norge hørte det.

Les mer fra Norsk debatt

BRÅKET INNAD I Lagerbäcks Norge var ballen som spratt i 2020, og som åpnet døra på gløtt for svenskens avskjed. Resten tok FCK seg av da de sparket Ståle Solbakken. To år senere er Norge på vei opp og fram, både på rankinger og tabeller.

Ståle Solbakken har gjort alt riktig så langt, og på veien har Erling Braut Haaland utviklet seg til å bli verdens beste spiss.

Mot Slovenia blir han kaptein i Martin Ødegaards og Stefan Strandbergs fravær.

Målscorer er han alltid.