Gå til sidens hovedinnhold

Norge sier nei til kvinnelig FIS-president

97 år med gubbestyre i det internasjonale skiforbundet (FIS) er ikke grunn god nok for at Norges tre stemmer tilfaller Sarah Lewis, den eneste kvinnelige kandidaten i det kommende presidentvalget.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Norges Skiforbund (NSF) snur altså ryggen til Sarah Lewis, og går i stedet for en svensk veteran innen ski- og idrettspolitikk når det digitale FIS-presidentvalget finner sted fredag.

Mats Årjes (54) fra hockey-metropolen Leksand ved Siljans strand i Dalarna, er mannen som en arbeidsgruppe i NSF-styret, via noe input fra ledermøtene i de sentrale FIS-komiteene, anser å være best skikket til å utvikle vår kulturarv innen skiidretten.

Les også: Norges Skiforbund stemmer på Mats Årjes

- Ingen bombe

Årjes som NSFs førstevalg kommer ikke som noen bombe. Fra gammelt av anses det som «politisk korrekt» at nabolandene samarbeider og forsøker å dra veksel på hverandre i FIS-sammenheng. Årjes anses som den Norge har mest nytte av. Om han vinner valget og blir en fornyer gjenstår å se.

Årjes, som i dag er visepresident, har lenge stått lojalt i skyggen av nåværende FIS-president Gian Franco Kasper (77) - som har Årjes som sin personlige favoritt.

Her kan du lese flere innlegg fra Torbjörn Nordvall.

NSFs likestillingsarbeid viser seg altså å ikke bety altfor mye i et presidentvalg, hvor Sarah Lewis, med 23 års erfaring som generalsekretær og ulike stillinger høyt opp i systemet, kan bli den første kvinnelige presidenten i det snart 100 år gamle og konservative skiforbundet.

Fokus på én mann

Til Nettavisen sier NSF-president Erik Røste at forbundet ikke vil avsløre hvilken av kandidatene, Uhrs Lehmann, Johan Eliasch og Sarah Lewis, de har som andrevalg.

«Vi fokuserer bare på Mats Årjes, og tror at han kan gå hele veien til topps».

For å vinne presidentvalget kreves det minst 51 prosent av stemmene. Rundt 75 nasjoner, med til sammen cirka 130 stemmer, er med på fredagens valg. Ledende nasjoner, som blant annet Norge og Sverige, har tre stemmer hver.

Om ingen av kandidatene får flertall i første runde, ryker den kandidaten med færrest stemmer ut.

Teoretisk sett kan Årjes være den som forsvinner.

Les også: Lewis bekrefter sitt kandidatur: Åpner for første gang opp om FIS-exiten, presidentkampen og sine visjoner for FIS

Millardær i jakkeermet?

Ryker han ut gjenstår det å se om NSF har Lewis-kortet gjemt i jakkeermet, eller om de går for Lehmann eller Eliasch?

Min følelse er at det i så fall blir mangemilliardæren Eliasch - som har blidgjort mang en nasjon gjennom sin intensive valgkamp. Head-sjefen elsker alpint, men er også en visjonær strateg som har jobbet for både den amerikanske og britiske regjeringen - blant annet med klimarapporter og Brexit.

Eliasch; et spennende valg, tenker kanskje noen.

Les også: Boris Johnsons svenske milliardærvenn kan ende opp som FIS-sjef

Neppe en ny sveitser

Jeg har derimot vanskelig for å tro at NSF vil ha enda en sveitser (Lehmann) som president. Med sveitserne Marc Hodler (1951-1998) og Gian Franco Kasper (1998-2021) på toppen i en evighet, er det trolig nok med presidenter fra alpelandet på en stund.

Dersom NSF ikke stemmer på Sarah Lewis i en eventuell andre runde, med Årjes ute av dansen, ja, da konkluderer jeg med at NSF ikke har noe i mot at «gubbeveldet» i FIS får vokse seg enda større og sterkere.

Både presidentvalget og valg av ulike råd og styrer gjelder bare i ett år. På forsommeren 2022 skal en ny kongress avholdes - med dertilhørende nye valg.

Konservativt og umoderne

Norges Skiforbund er en pådriver i likestillingssammenheng i FIS, og vil ha flere kvinner inn i ulike styrer og komiteer. Om de ikke anser Lewis som kompetent nok i presidentvalget, så finnes muligheten for å stemme inn den gamle russiske langrennsdronningen Jelena Välbe fra FIS-familien.

Välbe er beryktet for å si akkurat det hun mener, og vil utvilsomt være et friskt pust i toppstillingen.

Den russiske profilen er den eneste kvinnen som er nominert fra FIS-familien av de ulike nasjonsforbundene rundt omkring i verden.

Svakt.

Skiverdenen fremstår dessverre som ytterst konservativ og umoderne.

Les også: En kvinnes ydmykelse av FIS Council

Kvinnen som forsvant

Erik Røste var en av 15 mannlige FIS-styremedlemmer som stemte for at FIS-generalsekretær Lewis skulle sparkes på dagen i fjor høst. En jobb hun hadde hatt i over 20 år. Den eneste som sto på Lewis sin side var den canadiske juristen Patrick Smith.

Spørsmålet er hvordan Røste eventuelt skal kunne samarbeide i et styre med Lewis på toppen. Vel og merke dersom den britiske krigeren skulle vinne presidentvalget og bli Kaspers etterfølger.

Til meg har Røste sagt at forholdet til Lewis har vært bra - både før og etter at hun ble skjøvet ut i kulden.

Mysteriet om hvorfor Røste og vennene hans i styret sparket Lewis blir ikke mindre mystisk ettersom Norges representant opplever at vennskapet, tross et kraftig personangrep som nærmest kan karakteriseres som et karakterdrap av Sarah Lewis, fortsatt er der.

Hva skjedde egentlig? Og hvorfor?

Samarbeidsspørsmålet gjelder i like stor grad Mats Årjes, som ifølge mine kilder har vært sterkt kritisk til Lewis på slutten av hennes tid som generalsekretær. Også Årjes stemte for at Lewis skulle få fyken.

Ingen forklaring

Lewis har ikke fått noen forklaring på hvorfor hun fikk sparken. Og hos FIS er det lagt fullstendig lokk på saken. Dette har utvilsomt hatt en negativ effekt for Lewis i valgkampen.

Informasjon jeg sitter på sier at Lewis skal ha vist interesse for å overta etter Kasper. Hun skal blant annet ha snakket om dette i møter med ulike nasjonale skiforbund - i sin rolle som generalsekretær - og at dette skal ha vært ansett som et regelbrudd i lys av sin rolle.

Lewis skal da plutselig ha blitt ansett som en konkurrent og potensiell arvtaker etter Kasper. Derfor ble hun kledd naken og avvæpnet ved første og beste anledning.

«Lewis er en personalsak som jeg ikke kan kommentere», sa Røste til meg når jeg spurte ham om hans og NSFs mening rundt det å kvitte seg med den tøffe briten som har holdt ut så lenge - med så mange menn rundt seg.

Lewis har hatt stor betydning for mange. Flere jeg har vært i kontakt med, eller som har kontaktet meg, hyller henne for hennes kompetanse, nettverk, arbeidskapasitet og imponerende evne til å effektuere saker og ting.

Mens andre omtaler Lewis som et autoritært og kynisk maktmenneske.

Les også: Pressesjefen glemte å skru av mikrofonen. Da han kom tilbake skjønte han hva som hadde skjedd

Store kjønnsforskjeller og urettferdighet

Noen synes også at jeg som kommentator har fått kvinner, særlig Sarah Lewis, til å fremstå som noe annet enn de og hun er, og at jeg ikke ser de store linjene og styrkene til de ulike kandidatene.

Ærlig talt så synes jeg det er merkelig at kvinner som jobber og lobber for å nå sin store lederdrøm, stemples som kyniske maktmanipulatorer i et tungt, maskulint etablissement.

Menn derimot, beskrives stort sett alltid som dyktige og smarte når de navigerer mot toppen. Det virker som det er helt greit at de tramper folk på tærne i jakten på det endelige målet.

Jeg synes det er urettferdig overfor Sarah Lewis at det er hun av presidentkandidatene som manes frem som en maktperson - til og med blant enkelte eksperter i media.

Uverdig avskjed

Jeg forsvarer ikke Lewis bare fordi hun er kvinne. Men med 23 års uklanderlig arbeid som generalsekretær er jeg 100 prosent sikker på at hun kan - og kjenner til - FIS-organisasjonen og dens gjøren og laden bedre enn noen annen.

At hun som ensom kvinne har holdt ut under Kaspers konservative ledelse - og 16 mannlige styremedlemmer - burde gi henne en fortjenestemedalje i gull. Ikke en uverdig avslutning som både Norge og Sverige er medansvarlige for når de var med på å gi henne sparken.

Selv om jeg er svensk, og absolutt ikke har noe imot Mats Årjes, håper jeg at Lewis setter «gubbeveldet» på plass i omstemmingen. Hun kan sine saker, og ville ha jobbet hardt for å gjøre en bra skiverden enda litt bedre - ikke for å få en ny fjær i hatten og oppnå enda høyere status.

Her kan du lese flere meninger fra Norsk debatt.

En ny Gro

Jeg anser Sarah Lewis som en innovatør innen kvinnelig lederskap, på samme måte som Gro Harlem Brundtland en gang var det da hun overtok statsministerposten i Norge.

En kvinne må før eller senere knuse FIS-glasshuset; et forbund hvor halvparten av de aktive idrettsutøverne er ... ja, nettopp. Kvinner.

Når det kommer til det som rører seg bak i kulissene i forkant av valget, har jeg mange historier på blokka fra flere varslere i Sverige, Norge og Europa, om hvordan flere menn har agert både før og under valgkampen.

I mange av personlige bevis velger jeg å ligge lavt med denne informasjonen. Men jeg lover å følge med og kritisk granske FIS - også etter fredagens valg.

Årjes, den svensk-britiske milliardæren Eliasch og sveitsiske Lehmann bør ikke ta ordet maktspill i sin munn når de snakker om Lewis i tiden som kommer.

Det mener jeg bestemt.

/Torbjörn Nordvall