Dette innlegget ble først publisert på Erling Borgen sin egen Facebook-side. Det er gjengitt med tillatelse i Nettavisen.

Norge har vært med på en brutal angrepskrig i Afghanistan, siden vi sendte de første soldatene dit ved årsskiftet 2001/2002.

9000 norske soldater sendt til landet av våre politikere. Vi har valgt å se bort. Som Harald Pinter formulerte det i sin Nobel-.tale, da han vant Litteraturprisen:

«Nei, dette hendte ikke. Det skjedde ikke. Vi har ikke hørt om det. Det spiller heller ingen rolle....»

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ledende norske politikere har prøvd å fremstille dette som en lang fredsoperasjon. Da Jonas Gahr Støre var utenriksminister sa han at norske soldater var «på et krystallklart fredsoppdrag i Afghanistan».

Sannheten er helt annerledes. Afghanistan-krigen, ledet av USA og Storbritannia, har vært en komplett katastrofe.

Mer enn 70 000 sivile døde. 69 000 døde afghanske soldater. 3500 døde amerikanske soldater. Ti norske soldater mistet sitt liv i krigen.

I dag har Afghanistan minst tre millioner interne flyktninger. To millioner eksterne flyktninger.

Afghanistans jord er forurenset og ødelagt av nedgravde miner, som dreper og ødelegger afghanske barn. Bedrøvelige FN-rapporter beskriver sult og fattigdom. I dag har bare 27 prosent av befolkningen har tilgang til rent drikkevann.

Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon. Norske politikere, norske statsråder, norske våpendirektører i Kongsberg og NAMMO, norske generaler har deltatt i en blodig krig i Afghanistan.

De er medskyldige, fordi de har godtatt krigens hemmelige operasjoner, hemmelige styrker, hemmelige fengsler – som Guantanamo, hemmelige fangefly, hemmelig bruk av illegale våpen og krigens hemmelige torturmetoder.

Les mer fra Norsk debatt her

Norge har sendt tilbake hundrevis av afghanske flyktninger til krig og fattigdom. Så skammelig.

Da Godal-rapporten, som analyserte den norske deltakelsen i Afghanistan-krigen, kom i 2016, fikk vi høre at det eneste Norge har oppnådd i Afghanistan er å vise solidaritet med krigsherrene i USA.