Gå til sidens hovedinnhold

Norges problem er ikke at staten er for fattig og bedriftene for rike

Ni av ti som ble permittert under korona-krisen jobbet i privat sektor. Likevel virker det som om venstresiden mener at Norges problem er at staten er for liten og privat sektor for stor.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Høyres gamle slagord «vi må skape før vi kan dele» står seg like godt i dag som før. Vår felles velferd finansieres av små og store bedrifter som går med overskudd, gir folk en jobb å gå til, og betaler skatt.

Når Høyre snakker om et «bærekraftig velferdssamfunn» på ut- og innpust, så er det fordi at vi ønsker at våre barn og barnebarn skal nyte like godt av velferdssamfunnet som vi har gjort. Men hvordan skal vi klare å opprettholde velferden også i en fremtid der inntektene fra olje og gass går ned?

Høyres svar er en mer effektiv stat, flere ben å stå på og flere jobber i privat sektor. Arbeiderpartiets svar er mer skatt og mer stat.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dårlig timing, Støre!

Det kan virke som at Jonas Gahr Støre og resten av venstresiden ikke helt har forstått hvor dramatisk koronakrisen har vært for norsk næringsliv. På kort tid, gikk vi fra en rekordlav arbeidsledighet, til den største ledigheten siden andre verdenskrig.

Likevel mener Ap at det er helt uproblematisk å øke skattene nå, til tross for at bedriftene så vidt har klart å stable seg på beina igjen. Det eneste vi vet, er at hvis det blir en ny regjering, så skal skattene skal opp. Men vi vet ikke hvor mye. Næringslivet burde spesielt merke seg at Rødt ligger an til å havne på vippen.

Les også: Nå er det damenes tur til å få et lønnsløft

Tiden er heller ikke inne for en større stat. Et godt prinsipp i Høyre er at staten skal være mye for dem som trenger det mest. Det er viktig at vi har en stat som har store nok muskler til å ta vare på folk når det trengs, men veien ut av koronakrisen er ikke en større offentlig sektor.

Forenkle og forbedre

Høyre har allerede gjort mye for å forenkle og forbedre offentlig sektor. Vi har innført ABE-reformen, som sparer staten for 14 milliarder kroner i året. Vi har åpnet opp for konkurranse på jernbanen, slik at staten nå for første gang får betalt for at selskaper kjører tog på norske skinner, i stedet for at staten betaler dem.

Vi har laget selskapet Nye Veier, som gjør at vi nå bygger vei både raskere og billigere. Vi har også fjernet byråkrati og forenklet prosesser for næringslivet som utgjør 28 milliarder kroner i året.

Men vi er ikke ferdige ennå. Høyre vil ha en smart stat og en stat som vil fortsette å forenkle, fornye og forbedre seg for innbyggere og næringsliv. For oss handler dette om å digitalisere tjenester folk trenger fra det offentlige, fjerne unødvendige regler og reguleringer, og redusere det statlige eierskapet.

Les mer fra Norsk debatt her

Høyre vil gi staten færre roller, ikke flere. Vi vil også fortsette å holde skattetrykket lavt for norske bedrifter. Nå etableres rekordmange nye selskaper og sysselsettingen er på vei tilbake til nivået før pandemien. Da er mer skatt og større stat det siste vi trenger.

Kommentarer til denne saken