Norge har verdens beste og mest seriøse arbeidsliv.

Det burde ikke være et veldig kontroversielt utsagn, men i et innlegg i Nettavisen ser det ut til at Mímir Kristjánsson fikk kaffen i halsen av det.

Les debattinnlegget her: Høyre forsvarer lønnstyveri

Han og Rødt lever i en alternativ virkelighet, hvor norsk arbeidsliv ikke er stort bedre enn det som beskrives i en Dickens-roman.

Målet er flere i jobb

Bemanningsbransjen og bruk av innleie er en het politisk potet. At Rødt vil forby folk fra å bruke bemanningsbransjen som en inngang til arbeidslivet er en ærlig sak. Det var dog ikke ærlighet som preget Kristjánssons beskrivelse av bemanningsbransjen generelt og Høyre som parti.

Dersom man går til det skritt å forby en hel bransje, må man i det minste gjøre det på et opplyst grunnlag.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Høyre mener det er bra at vi har en bransje som for mange fungerer som en inngangsport til arbeidslivet. Målet er flere i jobb, og flere i hele, faste stillinger.

40 prosent av ansatte innen bemanningsbransjen kommer rett fra arbeidsledighet. For særlig disse menneskene er bemanningsbransjen viktig. Alternativet for mange er nemlig ikke en hel, fast stilling, rett og slett fordi de trenger arbeidserfaring og noen attester å vise til. Den muligheten får de gjennom arbeidet disse bedriftene gjør.

Sikrer arbeidstakernes rettigheter

Samtidig tok Høyre i regjering tak i enkelte utfordringer med bransjen og arbeidslivet generelt. Blant annet opprettet vi åtte sentre mot arbeidslivskriminalitet over hele landet, vi økte straffene for blant annet lønnstyveri og vi forbød nulltimerskontrakter.

Dette ga resultater. Arbeidstilsynet viste i 2019 til at det har vært nedgang i arbeidslivskriminalitet og at bruken av innleie i bygg og anlegg i Osloregionen gikk betydelig ned.

Les også: Grove feil om bemanningsbransjen

Jeg skjønner at det er ubeleilig for Kristjánsson at Høyre har en arbeidspolitikk for et seriøst arbeidsliv. Men sannheten er at Høyre har gjennom praktisk politikk gjort utrolig mye mer for å sikre arbeidstakernes rettigheter enn hva Rødt noen gang har gjort.

Kollektiv avstraffelse

For meg er det et mysterium at Rødt er tilhenger av kollektiv avstraffelse for akkurat bemanningsbransjen. Finnes det useriøse aktører innen bemanningsbransjen? Ja, som i alle andre bransjer i Norge finnes det de som driver useriøst og bryter loven. Men disse representerer på ingen måte et flertall.

Løsningen for å håndtere lovbrudd er å straffe de som bryter loven, ikke straffe de som ikke bryter loven. Dersom du blir matforgiftet på en restaurant er det ikke rimelig at også naborestauranten skal stenges av mattilsynet.

Vi hadde en drosjesvindelsak for mange år siden, og jeg kan ikke huske at Rødt som en konsekvens ønsket å forby drosjenæringen av den grunn.

Vi møter alle

Kristjánsson og Rødt kan ikke slippe unna med å fremstille seg selv som forsvarere av den norske modellen. Dette er en modell de aldri har vært sterke tilhenger av. Trepartssamarbeid innebærer – som navnet tilsier – et samarbeid mellom tre parter: staten, arbeidstakerne og arbeidsgiverne.

Kanskje enda viktigere, den norske modellen bygger på markedsøkonomien med lønnsomme privateide bedrifter og sterke fagforeninger. Markedsøkonomi er fremdeles et fy-ord i Rødt.

Les mer fra Norsk debatt

Basert på den mildt absurde virkelighetsforståelsen til Kristjánsson angående bemanningsbyråer har jeg vanskeligheter for å se for meg at han har møtt et eneste bemanningsbyrå.

I Høyre har vi møter med alle – arbeidstakere, fagforeningene, bedriftene og eiere. Vi mener samarbeid mellom alle partene er den beste måten å oppnå de resultatene vi ønsker, nemlig et trygt og godt arbeidsliv hvor folk trives i jobben sin. Det gjør også ni av ti arbeidstakere.