Gå til sidens hovedinnhold

Norsk toppforsker vil ikke avvise at korona kom fra kinesisk laboratorium

«Dypt uvitenskapelig» er karakteristikken over forskerkolleger som har sensurert teorien om at koronaviruset har lekket ut fra et kinesisk laboratorium.

Nett på sak

Hvor kommer koronaviruset fra?

Stammer det opprinnelig fra en flaggermus, eller er det en lekkasje fra Wuhan Institute of Virology (WIV)?

Dette spørsmålet har versert i forskerkretser i halvannet år, siden de første tilfellene oppstod rett før nyttår i 2019.

Men oppsiktsvekkende nok er teorien avvist som en konspirasjonsteori av en rekke forskere og politikere, særlig etter at den ble markedsført så tydelig av tidligere president Donald Trump i USA som «the China virus».

Nå tar den kjente medisinprofessoren og viruseksperten Stig S. Frøland bladet for munnen: - Den dogmatiske avfeiingen av den uønskede «lab leak»-teorien - uten dokumentasjon for denne eller for den påståtte konsensusteorien - overbeviste i hvert fall en stund deler av forskerverdenen. Dette er overraskende, siden argumentasjonsformen var dypt uvitenskapelig, skriver Frøland i leserinnlegget i Klassekampen.

Det interessante med innlegget til Frøland er hans påvisning av at den ene teorien ble vraket av både forskere, politikere og mediene uten at det forelå noen klare beviser for at flaggermus-teorien er korrekt. Bare det å holde døren åpen ble oppfattet som falske nyheter og for eksempel sensurert av Facebook.

Det vendepunkt var et offentlig brev i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet, der en rekke fremtredende forskere tok kraftig oppgjør med teorien om at viruset kunne være en lekkasje fra et laboratorium, altså at pandemien kunne skyldes en menneskelig feil.

- Vi står sammen for kraftig å fordømme konspirasjonsteorier som foreslår at COVID-19 ikke har et naturlig opphav, skrev forskerne i det åpne brevet.

Nå har vinden snudd, og laboratorieteorien har fått mer vind i seilene.

Blant dem som nå er åpen for å undersøke teorien, er den kanskje fremste autoriteten i USA, Anthony Fauci, som hadde utallige konfrontasjoner med Donald Trump. Facebook har også opphevet sensuren mot dem som ikke uten videre har villet avvise laboratorielekkasje-teorien.

Hva er lærdommen?

I en tid hvor falske nyheter produseres bevisst for å manipulere offentligheten, mens konspirasjonsteorier går sin seiersgang i sosiale medier, så er det vanskelig å holde tunga rett i munnen.

Men vitenskapsfolk og forskere har et spesielt ansvar for å jakte på sannheten, og være fordomsfrie i sin vurdering av hva som er dokumentert og en god kandidat for sannhet - og hva som bare er løse, eller tilbakeviste, teorier.

Foreløpig vet vi ikke sikkert om viruset kom fra en flaggermus via et vertsdyr og ble spredt gjennom våtmarkedet i Wuhan, eller om det er snakk om en lekkasje fra laboratoriet. Og inntil vi vet det sikkert, er det forskernes plikt å legge politikken fra seg, og la vitenskapeligheten seire.

Eller for å si det med Stig S. Frøland: - Både forskersamfunnet og mediene - institusjoner som skal målbære kritisk tenkning og åpenhet for ulike perspektiver - har her sviktet, som følge av manipulasjon og politiske bihensyn, skriver han i Klassekampen.

Hva mener du? Skyldes undertrykkelsen av laboratorielekkasje-teorien at den rett og slett er lite sannsynlig og konspirativ, eller er det for lettvint av forskere å avfeie teorien når den ikke er motbevist? Skriv et debattinnlegg!