Allerede i januar var det klart at de høye strømprisene bød på store utfordringer for den norske kiosk- og bensinstasjonnæringen.

Dette er en bransje preget av lave marginer, og i en medlemsundersøkelse fra Virke så man at bare regningen for november og desember i fjor var nok til å utradere hele driftsmarginen.

Siden har det bare blitt verre og vinteren nærmer seg på nytt. Strømprisene er nå på et nivå hvor det er stadig flere virksomheter i Sør-Norge som ikke kan drive lønnsomt.

Les også: Det blide Sørland er på vei mot konkurs

Det er mange årsaker til at vi har havnet i en så ekstrem situasjon, men nå er det viktigste at vi klarer å avhjelpe den umiddelbare krisen mange står i samtidig som vi løser den på lengre sikt.

Det er viktig at Norge øker kraftproduksjonen, men det som haster aller mest nå er å få plass løsninger som sikrer virksomhetene og tusenvis av arbeidsplasser på kort sikt.

Vi er selvsagt enige i at man som næringsdrivende må forholde seg til priser som svinger, men det argumentet holder ikke lenger i dagens ekstreme situasjon.

Norsk næringsliv er bygd på billig strøm. Billig strøm har vært et av våre store konkurransefortrinn for industrien, men det har nok også vært med å sikre at det har kunnet blitt startet mange mindre handelsbedrifter over hele Norge.

Mange av dem vil ikke komme tilbake hvis de først blir borte.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dette handler særlig om arbeidsplasser i distriktene: Tre av fire omsetningskroner opptjenes utenfor de ti største byene i Norge.

På mindre steder kan bensinstasjonen være ikke bare en viktig arbeidsgiver, men også en møteplass for lokalsamfunnet og en samfunnsstøtte som sponser alt fra fotballag til bryteklubber for barn og unge.

Dette er hardtarbeidende mennesker som ikke ber staten om almisser, kun fornuftige og levelige priser på en livsviktig vare som strøm.

Dagens priser er ikke levelige på lang sikt.

De vanvittige strømprisene i Sør-Norge kan illustreres med et enkelt eksempel som en driftsansvarlig for en bensinstasjon fortale meg om: hvis han skulle hatt samme avanse som strømselskapet, ville en grillpølse ha kostet 1800 kroner. Det sier seg selv at ingen ville betalt det.

Strømmen derimot er ikke noe man kan velge bort.

Det trengs strøm til lys, varme, matlagingsutstyr, pumper og vaskehall. Alternativet for mange er å stenge dørene.

Den billige norske strømmen har ikke bare sikret verdiskapning, velstand og arbeidsplasser, den har nok også vært med på å sikre at vi kan ha arbeidsplasser i hele landet.

Kiosk- og bensinstasjonnæringen trenger stabile og lave priser. Regjeringen må skynde seg å få plass muligheten for gode fastpriskontrakter som ligger langt under dagens nivå og disse må gjelde for hele det norske næringslivet.

I tillegg må virksomhetene få hjelp til å betale regningene gjennom vinteren. Hvis ikke er det mange som vil måtte legge ned driften.

Ingen skal si vi ikke er advart.

Les mer fra Norsk debatt