Statskanalen har valgt å avpublisere flere episoder av programmet «Helt Ramm i Tokyo» etter kritikk om at hans stereotype av en japansk gameshow-vert kan være støtende.

Med dette velger NRK å kaste humorens rolle som satire, ytringsfrihetens bauta og uskyldig lekeplass, under bussen.

Les saken her: NRK trekker «Helt Ramm»-episoder

Hvor skal grensen gå, NRK?

Jeg er skuffet over at NRK lar krenkelseshysteriet ta overhånd. Komedieprogrammet er et forsøk på humor, uten noen intensjon om rasisme eller fordommer. Det er derfor skremmende at statskanalen viser så liten ryggrad til å stå opp for humoren.

Det begynner å bli farlig for ytringsfriheten dersom humorprogrammer sensureres fordi noen kan føle seg støtt. Hvor skal grensen gå?

Er heller ikke Atle Antonsens «kamelåså»-parodi av uforståelige dansker politisk korrekt nok for noen? Kan Kristopher Schau sin trekkspill-spillende nederlender-parodi være over grensen for andre? Og kan vi noen gang ha noen snakke nordnorsk-dialekt og bruke ordet «hestkuk»?

Poenget er ikke om humoren er god eller ikke. Jeg er likevel enig med «Debatten»-programleder Fredrik Solvang, som uttalte følgende: «Jeg lo, for jeg syns han nailer det rare med japanske og asiatiske gameshow godt uten å være slem. Kan ingen komikere heretter herme etter dansker og finner, for ikke å snakke om russiske ubåtkapteiner?».

Les også: Solvang om «Japanese Ramm show»: -Jeg lo

Det er lov å føle seg krenket, selv om følelsen ikke alltid er berettiget. NRK har imidlertid håndtert denne saken dårlig.

De får også litt av en jobb å gjøre dersom terskelen for når et humorprogram fjernes fra underholdningsarkivene skal være så lav som i dette tilfellet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Farlig avsporing fra bekjempelse av fordommer og rasisme

Tidligere i våres kom det krav om endring av slutten på Disney-klassikeren Snehvit, hvor den kvinnelige hovedkarakteren blir kysset mens hun sover.

Vi har den siste tiden sett flere eksempler på krav om at kunst- og kulturverker må endres for å tilfredsstille enkeltes forestilling om politisk korrekthet. Dette løser ingen reelle problemer i samfunnet, og er en farlig avsporing fra en ellers viktig bekjempelse av fordommer og rasisme.

Les mer fra Norsk debatt her

I fjor valgte Discovery Norge å fjerne programmet «Nissene over skog og hei» fra sine nettsider som følge av «blackface»-anklager.

TVNorge valgte senere å snu i saken og republisere programmet på sine nettsider.

NRK bør også ta til fornuft og republisere de sabla morsomme episodene av «Helt Ramm».