Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Natt til onsdag 8. juni forsøkte en mann å drepe høyesterettsdommer Brett Kavanaugh. Han ble utnevnt av president Trump i 2018.
Tiltalen mot gjerningsmannen viser at motivet var politisk, at det handlet om en høyesterettskjennelse om abort som kommer denne måneden, og en følelse av at Kavanaugh ikke kommer til å støtte opp om strengere våpenlover i kjølvannet av Uvalde-drapene.
Attentatforsøket vekker assosiasjoner til konspirasjonsteori-stormingen av Kongressen 6. januar 2021.
Akkurat som de illsinte Trump-tilhengerne ikke hadde noen reell mulighet til å stanse legitimeringen av valgresultatet, er nok Kavanaughs stemme i abortsaken allerede et faktum, og dermed ikke til å endre på, selv om han hadde blitt drept.
8. juni - samme dag som attentatforsøket - er én av tre gjenstående dager i juni hvor det forventes offentliggjøring av høyesterettskjennelser.
La det ikke være noe tvil: Dette var et forsøk på å forulempe demokratiet i USA med politisk vold.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Dette kunne NTB nevnt
Det er ikke hverdagskost at noen forsøker å drepe en høyesterettsdommer. Likevel trakk norske medier på skuldrene av attentatforsøket mot Kavanaugh - som står i sterk kontrast til hvordan de ellers dekker amerikanske forhold.
Kontrasten er så påfallende at det blir nesten absurd å påpeke det.
Men når nesten ingen som leser eller ser på NRK en gang får med seg at attentatforsøket har skjedd, så vil nesten ingen få med seg at NRK, og delvis NRK-eide NTB, viser null reell interesse for et så tydelig og historisk eksempel på politisk vold i USA.
NTBs lengste nyhetsmelding om attentatforsøket er på fattige 160 ord, og nesten ingen norske aviser har publisert den.
I nyhetsmeldingen drøfter ikke NTB noe om det som ledet opp til attentatforsøket, slik de pleier når det kommer trusler og vold mot amerikansk venstreside eller demokratene. Pressen pleier som regel å finne en politisk syndebukk utover gjerningspersonen, for eksempel våpenlobbyen eller NRA etter et massedrap.
Men ikke når det er tydelig at gjerningspersonens sympatier ligger hos demokratene og venstresiden.
NTB kunne nevnt at den venstreradikale gruppen Ruth Sent Us i over en måned har organisert og promotert demonstrasjoner utenfor privatboligene til høyesterettsdommerne som antas å underkjenne Roe v. Wade senere denne måneden.
NTB kunne nevnt at samme grupper offentliggjorde de private adressene til høyesterettsdommerne, som må ses på som en direkte trussel mot dem og deres familier.
NTB kunne nevnt at lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi og hennes flertall med kollegene fra Demokratene nektet å øke bevilgninger til sikkerhet for høyesterettsdommerne.
NTB kunne nevnt at senatsleder Chuck Schumer og andre demokrater tidligere har brukt så fiendtlig retorikk mot høyesterettsdommerne at høyesterettsjustitiarius John Roberts i 2020 kritiserte dem med en offisiell uttalelse.
– Du har sluppet løs en virvelvind og vil betale prisen, du vil ikke ane hva som traff deg hvis du går videre med disse rettsavgjørelsene, sa Schumer i 2020.
NTB skrev selvsagt ikke noen sak da denne uvanlig skjerpede retorikken mot høyesterett - og tilsvaret fra høyesterett.
Slike faktaopplysninger ville jo bidratt til å ansvarliggjøre demokratene for attentatforsøket. Det skal vi ikke ha noe av i norsk presse, det er bare med republikanerne man leker «guilt-by-association».
NTB skrev 200 ord om at Donald Trump under primærvalgkampen i 2016 skrøt av at han kunne skutt noen på åpen gate i New York og likevel fått flest stemmer.
En oppsiktsvekkende uttalelse? Uten tvil.
Viktigere enn at noen forsøker å drepe en høyesterettsdommer og prøve å stanse en kommende kjennelse som kan endre amerikansk politisk historie for alltid? Nei, selvsagt ikke.
Her kan du lese flere kommentarer fra George Gooding
George Gooding
George K. Gooding er en norsk-amerikansk samfunnsdebattant, mediekritiker og dataingeniør. Han har vært fast spaltist i Nettavisen i mange år. Gjort livet surt for journalister siden 2004. Utdannet ved Høgskulen på Vestlandet. Bosatt i Bærum.
Ikke mangel på saker fra USA
Så hvorfor er det stadig slik at helt opplagt nyhetsverdige, objektivt mer interessante, viktige, kritiske saker som attentatforsøket mot Kavanaugh blir dysset ned, bagatellisert og bortforklart av norske journalister? Hvorfor er vold mot amerikansk høyreside så uinteressant for norske journalister som vi støtter med skattepengene våre?
Det har gått nesten en uke siden attentatmannen ble arrestert, men NRK har fremdeles ikke skrevet en fullstendig nyhetsartikkel om saken. Ei heller har de nevnt det på nyhetene på TV eller radio. NRKs eneste dekning av saken er to korte nyhetsnotiser på nett som forsvant før nesten noen fikk det med seg.
Siden attentatforsøket ble offentliggjort har NRK dekket flere nyheter fra USA på TV, blant annet om utfallet etter Uvalde-drapene og at skuespilleren Matthew McConaughey holdt en appell for strengere våpenlover. Til tross for at gjerningsmannen som tenkte å drepe Kavanaugh sier at han ble oppildnet av nettopp den politiske drakampen om skytevåpen etter Uvalde-drapene, så klarer ikke NRK å nevne det i en bisetning.
Ofrene og utfallet etter et massedrap er absolutt nyhetsverdig, det samme kan sies om at en skuespiller engasjerer seg i politikken om skytevåpen, selv om det bærer litt mer tabloid preg. Men er ikke et attentatforsøk mot en sittende høyesterettsdommer også svært nyhetsverdig, NRK?
NRK har også dekket at Representantenes hus har stemt for et lovforslag om å øke alderen for kjøp av halvautomatiske skytevåpen. Også nyhetsverdig, selv om det er ventet at lovforslaget møter veggen i Senatet. Men da skulle en tro at en dagsaktuell sak om at noen forsøkte å drepe en høyesterettsdommer for å forhindre ham i å underkjenne akkurat den type lovforslag skulle vært relevant å nevne.
Men, nei.
Hvordan kan redaksjonene til NRK og NTB forklare dette? Vi har alle sett hvordan de dekker alt mulig av tøv som kommer ut av munnen til Trump, eller en remse med andre tabloide, uviktige, flåsete nyhetssaker daglig.
Dette er Nettavisens spaltister
Deler inn befolkningen i en inn-gruppe og en ut-gruppe
Øverst på forsiden til NRK.no nå i skrivende stund: «I dag tikker feriepengene inn:
Økonom: – Livsfarlig å føle seg nyrik». Javel, men er dette viktigere enn at noen forsøkte å drepe en amerikansk høyesterettsdommer?
Litt lenger ned: «Flaggdrama i «Top Gun». Joda, det er veldig interessant at det ble storpolitikk av flagg på en jakke i en film, men …
Skjønner ikke NRKs journalister alvoret i det som har skjedd? Eller vil de ikke skjønne alvoret? Eller bryr de seg rett og slett ikke om noen truer det de anser som konservative amerikanere med politisk vold?
Jeg tror, dessverre, at det ikke er så langt fra sannheten. Journalister i dag deler befolkningen inn i en inn-gruppe og en ut-gruppe i sak etter sak, hvor de alltid er i inn-gruppen selv - og viser total forakt for ut-gruppen.
Kavanaugh er blant dem, de andre, og har dermed ingen menneskelig verdi. Derfor utløser trusler på hans liv og helse gjesp fra norske redaksjoner.