Rettssaken mot kvinnen og hennes tre medsammensvorne menn (28–37) har pågått i flere måneder og på onsdag kom dommen fra overlandsretten i Dresden.

Alle fire ble kjent skyldig i – mer eller mindre – samtlige 13 hovedpunkter i tiltalen.

Som sjef for det retten mener var en «kriminell forening», ble 28-åringen dømt til fem år og tre måneder. Aktor hadde lagt ned påstand om hele åtte år.

De tre andre fikk to og et halvt år, tre år og tre måneder og tre år og seks måneder.

Polarisering

Historien begynte for seks år siden, da den da 23 år gamle kvinnen fra en vesttysk by flyttet til Leipzig for å studere. Byen er kjent for sine mange studenter og sterkt polariserte ungdomsmiljøer.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Demonstrasjoner fra venstre har i mange år – særlig i bydelen Connewitz hatt en tendens til å utarte i sammenstøt med politiet og hele bydeler i fyr og flamme. På den andre siden står Pegida-avleggere, grupper med riksborgere, konspirasjonsteoretikere og/eller reinspikka nazister.

Hvis de to ytterpunktene skulle komme for tett på hverandre, kan det hurtig bli brutalt.

Fenomen

I 2018 registrerte myndighetene i Leipzig et nytt fenomen. Ekstremister fra den politiske høyresiden landet på sykehuset med alvorlige skader. De var ikke veldig lystne på å fortelle etterforskerne detaljer omkring det som foregikk.

Men etter hvert oppsto det et bilde av systematisk vold mot nynazister.

Noen ganger kunne ofrene bli banket opp av maskerte folk som stormet inn i leiligheten deres. Eller så slo de maskerte til mot nazistenes møtesteder, der inventaret ble knust til småbiter og gjestene grovt mishandlet. I andre tilfeller ble kjente nazister rett og slett overfalt på åpen gate og alvorlige skadet med køller, slag og spark.

Av totalt 13 ofre for grov vold, hadde to så omfattende skader at det sto om liv og død.

Overløper

For å gjøre en lang historie kort, greide politiet å «snu» en av de sentrale medlemmene i den gruppa som etter hvert ble identifisert som ansvarlige for virksomheten. Etter intens overvåking, ble de fire mest aktive for to og et halvt år siden anholdt. 28-åringen har siden sittet i varetekt.

I månedene før saken skulle opp, ble det på nettet spredd trusler om hvilken hevn som ville ramme samfunnet, hvis «fascist-dommerne» skulle «våge» å finne de fire kameratene skyldige etter tiltalen. For hvert års pådømt fengsel, ville støttespillerne begå ødeleggelser for en verdi av en million Euro – altså 12 millioner kroner.

Tilhørerrommet i rettens «høysikkerhetsavdeling» var fullt under den flere timers lange opplesingen av dom og premisser. Etter hvert som omfanget av fengselsdommer gikk opp for de fremmøtte, ble dommerne utsatt for kaskader med skjellsord – noe som medførte øyeblikkelig utkastelse for syndernes vedkommende.

Fri fot

Til de flestes store overraskelse besluttet dommeren at den 28 år gamle kvinnen skal settes på frifot inntil dommen enten er rettskraftig eller anket. Hun skal ha pådratt seg alvorlig revmatisme som en konsekvens av korona i fengslet.

Allerede samme kveld oppsto det tumulter og steinkasting under en «spontan» demonstrasjon i Berlin. «Scenen» har imidlertid bebudet store «solidaritets»-demonstrasjoner førstkommende helg i de fleste tyske byer.

Observatører ser med bekymring på dyrkingen av 28-åringen som en ukronet dronning for Tysklands ytterste venstre. Hvis hun nå må inn til ny soning, blir hun nærmest automatisk til en martyr.

Hun er kjent under fornavnet sitt – Lina. Og overalt på husveggene i Leipzig og Berlin, står det nå tagget krav om at Lina sporenstreks må settes på frifot.

Vold og drap

Likhetstrekkene med 70-tallets gryende terrorbevegelse – Rote Armee Fraktion (RAF) – som ranet banker, bortførte og myrdet politikere og næringslivssjefer blir flere og flere. Også den gangen mente de unge barrikadestormerne at samfunnet er fascistisk og at de derfor hadde moralsk rett i å «forsvare seg» med alle midler – også vold og drap.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Et kjennetegn ved RAF var at medlemmene «gikk under jorda» og levde illegalt med falskt navn. Frontfigurene – først og fremst Ulrike Meinhof (1934-76), Gudrun Ensslin (1940–77) og Andreas Baader (1943–77) – ble av medløpere og aktive tilhengere tilbedt som revolusjonære helter.

Det er kjent at 28-åringens jevnaldrende forlovede i to år har vært forsvunnet, og at han med stor sannsynlighet skjuler seg for politiet.

Nytt RAF?

Folk som kjenner miljøet, mener at ytterste venstre i våre dager står alt for svakt til å kunne stable på beina en undergrunnsbevegelse. Men dette kan hurtig endre seg – ikke minst i takt med at grensene for mange unge – i kjølvannet av miljøaktivistenes daglige aksjoner mot biltrafikken inn og ut av de store byene – for tiden ser ut til å flytte seg betraktelig.

Det blir en het helg, hvis det nå skal svis av luksusbiler og snobbebutikker til en verdi av 170 millioner som hevn for dommene mot den indre kjernen av Leipzig-terroristene.

Skjønt, «terrorister» er vel kanskje å ta litt hardt i. Men det kan de fort bli.

En av hevn-truslene går ut på at politifolk – også privat – samt politistasjoner og uniformerte biler vil bli utsatt for hærverk og vold.

Het helg?

Flere mindre viktige medløpere er tiltalt for deltakelse i enkelte av overfallene. Saken mot dem vil bli avviklet fortløpende i månedene som kommer. Og det blir også i den sammenhengen regnet med rabiate «hevnaksjoner».

Men nå venter tyskerne først og fremst på å se om det virkelig kommer til å smelle så høyt denne helga som det blir truet med på flere nettsteder. Det hele kan jo også ende opp med å ligne mer på et flopp enn på en bærekraftig organisasjons svar på denne ukens dommer.