I artikkelen peker NTB på at hver femte innbygger i Israel nå er vaksinert mot koronaviruset, men at «fem millioner palestinere som lever under israelsk okkupasjon ikke får tilbudet». Det NTB ikke forteller er at Israel verken har ansvaret eller autorisasjon til å vaksinere palestinerne.

Da Israel og palestinerne forhandlet om Oslo-avtalen på 90-tallet var eget helsevesen et av de viktigste punktene for de palestinske forhandlerne. Siden avtalen ble signert for over 25 år siden er det de palestinske selvstyremyndighetene som har hatt ansvaret for helsetjenestene til palestinerne på Vestbredden og Gazastripen - inkludert vaksinasjoner. Det er altså flere tiår siden Israel hadde dette ansvaret.

Selv om Oslo-avtalen ikke er en endelig fredsavtale er den allment ansett som en internasjonalt juridisk bindende avtale mellom Israel og palestinerne. Det gjør at Israel ikke engang har jurisdiksjon til å til å innføre sitt eget helsevesen i de palestinske områdene.

Les også: Amazonas har fått kinesisk koronavaksine

Likevel får generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge komme fritt til orde med feilaktige anklager om at det er Israel som har ansvaret med å vaksinere palestinerne i NTBs ensidige artikkel. I tillegg påstår generalsekretæren i Amnesty at den israelske regjeringen driver med «institusjonalisert diskriminering», siden israelere bosatt på Vestbredden blir vaksinert, men ikke palestinere i palestinske områder.

Årsaken til at Israel vaksinerer israelere bosatt på Vestbredden, men ikke palestinerne er kort fortalt: Israelerne som bor der er israelske borgere og betalende medlemmer av det israelske helsevesenet, som består av statsregulerte og semi-private helseforetak. De vaksinerer alle medlemmer, jøder og arabere, uten diskriminering. Palestinerne er derimot underlagt sitt eget helsevesen.

Palestinske myndigheter har ikke engang kommet med noen offisiell forespørsel om hjelp fra Israel. Likevel nevnes ikke det med ett ord av verken NTB eller Amnesty. Mener Amnesty at Israel skal overkjøre palestinske selvstyremyndigheter og vaksinere palestinerne mot myndighetenes vilje? Det ville ikke vært noen ende på fordømmelsene hvis Israel hadde gått til et slikt skritt.

En annen ting NTB og Amnesty «glemmer» å fortelle er at palestinerne har bestilt flere millioner vaksinedoser på egen hånd. Burde ikke slik informasjon være med i artikkelen? Allerede i desember var det kjent at palestinerne, i samarbeid med WHO, hadde sikret seg flere millioner vaksinedoser. Det er ventet at palestinerne får sine første vaksiner innen en måned.

«Vi arbeider selv med å skaffe vaksinen fra flere kilder. Vi er ikke underlagt Israels forsvarsdepartement. Vi har vår egen regjering og helsedepartement og vi gjør store anstrengelser for å få tak i vaksinen», sa en representant for de palestinske myndighetene i et intervju med Jerusalem Post i desember.

Les også: Joe Biden vil tilbake til atomavtalen

Det skal også sies at Israel faktisk har vaksinert mange palestinere – de som bor i Øst-Jerusalem. De er ikke statsborgere i Israel, bare innbyggere, men deres helsevesen er Israels ansvar i henhold til Oslo-avtalen.

At denne informasjonen er helt utelatt fra NTBs artikkel er et grelt eksempel på fake news fra Norges største nyhetsbyrå.

Til slutt vil jeg påpeke at også Israel har stor interesse av at palestinerne blir vaksinert. Mange palestinere reiser inn og ut av Israel og de to samfunnene er tett knyttet sammen. Derfor har Israel blant annet åpnet for at palestinerne kan få vaksinene som Israel får til overs. Men først og fremst har Israel et ansvar overfor sine egne borgere – slik palestinske myndigheter har overfor sine borgere.