Amerikansk politi har arrestert 23 år gamle Khalid Mehdyiev for å ha lusket utenfor huset til den iranske journalisten og aktivisten Masih Alinejad, som er under det amerikanske politiets beskyttelse.

I to dager forrige uke har mannen oppholdt seg utenfor huset hennes i Brooklyn, New York. Den ene dagen hadde han prøvd å komme seg inn i huset hennes og tittet inn gjennom vinduene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det var avisen New York Post som først skrev om saken. Ved arresten har politiet funnet et ladet gevær av type AK-47 og hele 66 kuler, og mer enn 1000 dollar i en koffert. Mannen har i disse to dagene bestilt mat til bilen ifølge politiet.

Mannen nekter imidlertid straffeskyld og sier at han bare har vært på utkikk etter en ny leilighet.

Senere har han innrømmet at han var ute etter noen.

Rystet presteskapet

Han også har hevdet at pengene og våpenet ikke tilhører ham. I 2021 kom den sjokkerende nyheten om at et nettverk knyttet til iransk etterretningstjeneste hadde planer om å kidnappe journalisten fra New York og sende henne med båt til Venezuela.

Venezuela er et nært og alliert land til Iran. Planen ble avslørt av FBI og fire personer ble arrestert av amerikansk politi i den forbindelse.

Iran har avvist anklagene.

Masih Alinejad har rystet presteskapet med hennes mange kampanjer mot obligatorisk hijab og hennes åpne kritikk av staten. I det siste har hun frontet «Mothers for justice», hvor mødre av iranske demonstranter som ble skutt til døde i protestene i 2019, krever rettferdighet. I juli ble en rekke av disse mødrene og familiemedlemmene arrestert i en razzia av iranske myndigheter.

12. juli holdt den iranske staten den offisielle dagen for «hijab og kyskhet» i et forsøk på å stramme opp grepet rundt kvinner som går imot landets hijab-lov.

Debatten om obligatorisk hijab og protester har siden rast på sosiale medier og ellers i samfunnet.

Les også: Glovarme søstre

Støtter kvinner uten hijab

Tusenvis av iranske kvinner har tatt av seg hijaben på gata i protest og har delt videoer og bilder på sosiale medier og sendt dem til Masih Alinejad for publisering.

Myndighetene insisterer på obligatorisk hijab og innfører den strengere enn før, mens iranere viser motstand. I det siste har til og med tusenvis av iranske kvinner med hijab støttet kvinner uten hijab på sosiale medier med egne kampanjer. Dette forarger myndighetene.

Obligatorisk hijab er islamistenes ideologiske flagg. Å gå uten hijab er straffbart i landet.

Dette er Nettavisens spaltister

Et par av kvinnene som har vist ansiktet sitt i videoklippene på sosiale medier er nå arrestert og vist frem på statlig TV med tvungen tilståelse.

Iranske myndigheter er kjent for å presse kritikere til å dukke opp på TV og tilstå samarbeid med «utenlandske agenter».

Myndighetene i landet har lengte hatt aktivisten Masih Alinejad som klart mål, og virker desperat etter å slå ned på henne, selv om hun bor i USA.

Les flere kommentarer fra Mina Bai

Dette går hånd i hånd med tradisjonen om å stilne kritikerne selv når de bor i vesten. Titalls av iranske dissidenter de siste 43 årene, har blitt drept i utlandet for deres offentlige kritikk av presteskapet.