Prislappen må være på titusener, men det er én ting som mangler: Har vi råd til dette?

Jeg reagerte allerede første gang jeg så den, og blir bare mer og mer provosert. Denne høsten opplever vi at matkøene hos Frelsesarmeen og andre veldedige organisasjoner vokser i historisk tempo. Nå er det ikke bare tradisjonelt fattige mennesker og rusavhengige som stiller seg i kø for å få utlevert gratis mat.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Høsten 2022 har fenomenet som på internasjonalt kalles «working poor» kommet til verdens rikeste land. Mens inflasjonen øker i retning tosifra, strekker ikke lønningene til helt vanlige lønnsmottakere til. Når strømregninga er betalt, har man ikke råd til mat - eller omvendt.

Og minstesatsene for arbeidsavklaringspenger (AAP), uføretrygd og sosialhjelp er så lave at folk velger matkøen istedenfor å oppsøke et NAV-kontor. Det er forbundet med stor skam å stille seg i matkø. Men det føles altså bedre for skremmende mange - heller det, enn å få privatøkonomien endevendt i møte med en NAV-funksjonær som er livredd for at en som ber om støtte skal få utbetalt en hundrelapp for mye.

Disse forholda er kort og godt ikke velferdsstaten Norge verdig. Under pandemien fikk NAV-funksjonærene ordre om å løsne på et rigid regelverk. Kan det virkelig være vanskelig å innføre disse retningslinjene på nytt - inn mot jula?

Og Obs - i anstendighetens navn: Trekk denne TV-reklamen tilbake.

Les mer fra Norsk debatt