Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Dagens keiser er OL i Beijing. Kina har pyntet landskapet med vinterens vakreste materiale - snø. Sannheten er at det i virkeligheten nesten ikke finnes natursnø.
Zhangjiakou, der norske utøvere skal kjempe om medaljer i langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, snøbrett og andre fristilsøvelser, ligger like ved ørkenen Gobi. En av verdens største ørkener hvor klimaet er ekstremt tørt. I januar faller det bare fire millimeter nedbør i gjennomsnitt, skriver NRK. Til sammenligning kommer det vanligvis 70 millimeter nedbør på Lillehammer samme måned.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
OL i Beijing er første OL som kun baserer seg på kunstsnø. IOC visste det, likevel fikk Kina muligheten til å gjennomføre det som kan bli tidenes minst bærekraftige OL.
En hel verden kjenner godt til FNs klimarapporter. Årets vinter-OL vitner derimot om en verden som er på helt feil spor. Kina håper å opprettholde den kunstige vinterlandsbyen bare en time utenfor Beijing, slik at lunger fulle av forurensning skal få et nytt rekreasjonsområde for frisk luft. En vinterlandsby som vil tappe området rundt for vann, bruke enorme mengder elektrisitet, skader jordsmonnet og som fører til økt fare for erosjon. Alt for å skape en illusjon om noe som ikke finnes.
Les også: Norsk kynisme gjør OL til en dårlig vits
Snakk om å lure seg selv, og en hel verden. IOC er skredderen som godkjenner klærne. Nå må IOC gjøre alvor av sin bærekraftstrategi og sørge for at kravene gjennomføres i praksis.
Det vil bli vanskeligere å finne snøsikre steder egnet for OL, skriver forskere ved Loughborough University i Storbritannia i rapporten Slippery Slopes. Årets vinter viser at vi heller ikke kan ta naturlig snø som en selvfølge her i Norge. På grunn av den globale oppvarmingen, vil Oslo ha «marginal til høy risiko» for å ikke være egnet som arrangør fra 2050. Først i 2080 vil Lillehammer ha «marginal risiko» for ikke å være egnet. Funnene i rapporten gjengis i Dagbladet, men også i BBC og Sky News. Norske og internasjonale medier må fortsette å rette et kritisk søkelys på om nok gjøres.
Anerkjent forskning fra Sveits viser at strenge reformer må til dersom OL skal bli mer bærekraftig. Forskningen tyder på at OL blir stadig mindre bærekraftig samtidig som IOC og de lokale arrangørene snakker stadig høyere om bærekraft. Etter å ha gjennomgått alle OL fra 1992 til 2020 er anbefalingen å nedskalere lekene, redusere antall arrangørbyer i en rulleringsordning, og innføre uavhengige evalueringer, skriver Aftenposten.
130 år etter at vår tids OL ble arrangert for første gang, har OL fått så store riper i lakken at dagens OL hører hjemme i historiebøkene. Et OL som opprinnelig skulle skape fred mellom nasjoner og motvirke konflikt og som i stedet inneholder miljøskandaler, vanvittig pengebruk, korrupsjon, doping og propaganda fra autoritære stater kan ikke få flere kapitler. Måtehold må prege kommende OL.
OL mottoet «Raskere, høyere, sterkere» fikk i fjor sommer tilføyd ordet «sammen». IOC burde tilføyd «sammen for kloden».
OL i Beijing må være siste OL hvor en hel verden får presentert et forvridd bilde av sannheten.