Ole Asbjørn Ness er engasjert som fast spaltist i Nettavisen, og vil i tiden som kommer skrive regelmessig for Nettavisen Norsk debatt, om ulike emner som opptar han.

Ness er en mann med en omfattende karriere bak seg og har tidligere jobbet som både råvaremegler og stuer, journalist i Finansavisen, IT-gründer, kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden Kiese og stand up-komiker.

I 2004 debuterte han med romanen «Det er natt» som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. I 2011 ble han nominert til Ibsenprisen for teaterstykket «FlavaLaden». Siden har han gitt ut to bøker, «Aftenlandet» i 2018 og krimboken «Fem dager i mai» i 2021 – den første i en serie krimbøker.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Og torsdag kveld skal han, hvis han får tid, stå på Lincoln sportsbar å gjøre stand-up.

- Komikere er mye hyggeligere enn forfattere, sier Ole Asbjørn Ness, som selv er begge deler.

Kompulsiv lesehest

Interessen for skriving og lesing startet tidlig. Han beskriver seg selv som en kompulsiv lesehest, med et nærmest manisk forhold til bøker. På barneskolen lette de andre i klassen på biblioteket etter bøker han ikke hadde lest.

- Jeg leser alt mulig. For meg kan lesing sammenlignes med et rusmiddel, og jeg elsker alt fra krim til Dostojevskij, poesi og faglitteratur. Nå er jeg inni en sakprosafase. Ellers er det morsomt å skrive romaner, men det er jo litt slitsomt også. Det morsomste var kanskje å skrive min siste krimbok. Den fikk ut ertekroken i meg, og jeg liker å erte.

Må tåle å bli fornærmet

I Nettavisen gleder han seg for øvrig til å ta et oppgjør med inkonsistenser og selvmotsigelser i politikken og i samfunnet.

- Der mener jeg det er et tomrom i pressen, nemlig å følge opp utviklingen før resultatet er der. Journalister kommer ofte veldig sent inn i alle prosesser. Arkitektopprøret er et godt eksempel. Når det stygge bygget først står der, så er det for sent å bli forbanna. Men ingen vanlig mennesker har tid og engasjement til å involvere seg.

Videre er han ikke redd for å skru opp temperaturen og mener norsk presse har mye å lære fra den britiske.

- Norske journalister er livredde for å si hva de mener. Og det er det som er gøy med å være spaltist! Jeg kan si hva jeg mener. I den norske debatten er det å være seriøs det samme som å være kjedelig. Det er ikke annet enn en hersketeknikk for å få folk ut av debatten. Ved å være polemisk, morsom og underholdende utvider man debatten og vekker temperatur. Det evige gnålet om innestemme er jeg ikke med på! Man må tåle å bli fornærmet.

I går skrev du om «Hvorfor alle konservative gleder seg til å bli kvitt Erna Solberg». Er du selv konservativ?

- Ja, på samfunnets vegne. Jeg tror konservative verdier er viktig for samfunnet. Men i mitt personlig liv er jeg jo ganske liberal. Jeg vil likevel definere meg som sosial-konservativ. Jeg er opptatt av økonomisk fornuftig politikk og en god fordelingspolitikk. Og mennesker skal jobbe, ferdig snakka. Uten jobb blir folk ulykkelige.

Ness sin kommentar var en av de mest leste sakene i går. Les saken her

Lover å aldri være kjedelig

Internt i Nettavisen er det stor glede over å få på plass den nye spaltisten.

- Nettavisen Norsk debatt har hatt fin vekst siden starten tidligere i år, og vi er derfor i full gang med å ruste opp «stallen» med flere spennende skribenter. Ole Asbjørn Ness har utmerket seg før, og har lang og variert bakgrunn både som journalist og forfatter. Så her er det bare å glede seg, sier politisk redaktør Erik Stephansen.

Les også: Alle konservative bør håpe Erna blir gjenvalgt - også Ness

Selv gleder Ness seg til å skrive om - og harselere med - stortingsvalget i høst. Han gleder seg til å få en rødgrønn regjering og å skrive om Jonas Gahr Støre.

- Skolelyset fra Oslo vest blir en gavepakke til alle spaltister. Han blir eksempelet på hvorfor en spinndoktor ikke bør bli statsminister. Han turte jo ikke å ta rotta på Giske. Hvis jeg leser han rett, så kommer det til å bli masse «ballettdans» i høst.

Har du et tema du kan «love leserne» at du skal skrive om?

- Nei, men jeg lover at jeg skal prøve å aldri kjede dem. Og at jeg alltid skal innrømme det hvis jeg tar feil.