Det var ille at vi hadde en stortingspresident som ikke ante hvor hun bodde. Det er enda verre at vi har en olje- og energiminister som tror at mer etterspørsel etter strøm gir enda lavere strømpriser.

Vår ferske olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) er blant annet litteraturviter av utdannelse. Det er kanskje denne sansen for diktning som gjør at hun serverer det norske folk enda en plate om elektrifisering av sokkelen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Flytter utslipp

Til E24 forteller hun gledesstrålende at 10 milliarder kroner skal sløses vekk på delelektrifisering av Oseberg-feltet. Hun gjentar den løgnaktige fortellingen som kraftprodusenter, oljebransjen og de fleste norske politikere har gått sammen om: Nemlig at elektrifisering er nødvendig for å kutte karbonutslipp, og dernest at elektrifisering av sokkelen ikke øker kraftprisene.

Begge deler er tøv.

Elektrifisering av norsk sokkel kutter ikke utslipp, det flytter utslipp. Gassen som ikke blir brukt på sokkelen, vil bli brukt annetsteds. Sokkelen er dessuten med i det europeiske kvotesystemet. Når ikke Equinor kjøper kvoter, vil andre kjøpe dem.

Økt etterspørsel gir økt pris

Den andre påstanden er kanskje enda grovere. Vi har en olje- og energiminister som tror at økt etterspørsel ikke gir økte priser. I et normalår har Norge historisk sett hatt overproduksjon av kraft. Det har gitt fest for norsk husholdninger og kraftkrevende industri. Alt har vært dyrere i Norge enn på kontinentet, men strømmen vår har vært billig.

Les også: Ny strømtariff rammer de med dårligst økonomi

Men gjennom utenlandskabler og elektrifisering av sokkelen lykkes nå kraftbransjen å kvitte seg med overproduksjonen. Norske strømpriser vil bevege seg mot strømprisene på kontinentet minus nettapet.

Det betyr høyere strømpriser. Det betyr dårligere kår for grønn industri som kunne behøve billig fornybar kraft.

Har jobbet for høyere strømpriser

I dag protesterer mennesker over hele landet mot de høye strømprisene. Politikere fra stort sett alle politiske partier vil uttrykke sin bekymring og medfølelse med demonstrantene.

Det er hul tale. Et samlet Storting (minus Rødt som ikke var på tinget da) har stemt for enten overføringskabler, elektrifisering av sokkelen eller begge deler.

Da har man stemt for høyere strømpriser.

Les flere kommentarer fra Ole Asbjørn Ness

Grunn til å være forbannet

De burde feire dagens høye priser. De har jobbet for det. De har ment at produksjon av olje- og gass er fornuftig bruk av fornybar norsk vannkraft. De blåser i om man øker de globale klimautslippene, så lenge man klarer å sminke det norske klimaregnskapet.

Det er rett og slett en kostbar, løgnaktig og ineffektiv politikk, men svært lønnsom for kraftprodusentene. Og det er som oftest offentlig eid.

Så til dagens demonstranter: Dere har all grunn til å være forbannet, men ikke tro på politikere som ikke vil kutte kablene til sokkelen, og som forteller dere at høyere etterspørsel skal sikre konkurransefortrinnet vårt.

Les mer fra Norsk debatt