Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er ingen som foreslår å «skru av krana» i morgen. Noen liker å framstille det sånn, men sånn er det altså ikke. Det mange av oss i noen år har foreslått, er at vi skal slutte å leite etter mer olje. Standpunktet har blitt karakterisert som «virkelighetsfjernt». Nærmest litt sånn hippie-aktig.

Les også: «YES!» - denne elbilen er en vinner (+)

Nå sier Det internasjonale energibyrået (IEA) - en etat som fram til nå har framstått som oljebransjens lobbyist - at nå må vi skjønne at nok er nok. Kloden tåler ikke mer olje. Og IEAs konklusjon er glassklar: All leiting etter mer olje må ha sluttid 2021. Altså nå.

Oppå det hele har Ådne Cappelen i SSB regna ut at det å følge IEAs råd vil ha minimal innvirkning på norsk økonomi. På lang sikt anslår han virkninga til å være «et halvt lønnsoppgjør».

MDG, Rødt og SV er enig med IEA - eller omvendt, det er ikke så nøye. Venstre mener selvfølgelig også dette, men har bundet seg til Høyre- og Frp-masta.

Sandra Borch i Senterpartiet kaller forslaget «useriøst». Når ble konklusjoner fra IEA «useriøse» - et organ Senterpartiet i alle år har henvist til for å vise at fortsatt oljeutvinning er riktig vei å gå?

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen.

Enda tristere er det å høre Arbeiderpartiets talsperson i oljepolitikken. I «Politisk kvarter» i dag sier Espen Barth Eide at Norge ikke ensidig kan slutte å leite etter olje. What?! Vi skal altså vente på at Saudi-Arabia følger oppfordringa fra IEA?

Hallo, AUF! Hvor er dere?!

Jeg er vanligvis ikke så glad i uttrykket «å være på rett side av historia». Men i dette tilfellet er det helt presist.

Oljepartiene i Stortinget – Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet - er i ferd med å plassere seg på feil side av historia. I ettertid tror jeg spesielt Arbeiderpartiet vil komme til å gnikke noen gnagsår.