Som flere andre reagerer jeg på holdningene og tankesettet bak omskjæring av guttebarn. Nå har NRK laget noe som kan ligne på en norsk versjon av The Kardashians, som heter Familien Adampour.

I episode fem snakkes det om omskjæring av sønnen til Fiona, og dette skal visst være familieunderholdning. Noa, som bare er et barn, skal omskjæres. Og det blir til tema i underholdningsprogrammet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Selger inngrep på barns underliv

Familien vet at temaet er tabu, men de forteller stolt at de har gjort det, og trekker inn i diskusjonen at «jødedommen også gjør dette».

Uansett hvilken tro eller kultur det dreier seg om, burde ikke friske barn bli utsatt for omskjæring. Dette er et unødvendig inngrep som faktisk kan skade barnet for resten av livet, eller resultere i komplikasjoner som fører til dødsfall.

Dessverre er det veldig få som tør fortelle om hvordan det er å leve med smerten resten av livet. I fjor kunne vi lese innlegget til en gutt på 19 år som forteller: «Jeg ga aldri grønt lyst til å bli omskåret». Han er en av mange som opplever dette ubehaget.

En av søstrene Adampour nevner denne kronikken, men dette temaet er ikke noe familien Adampour tar på alvor. Siden faren til gutten ikke har hatt noen plager er det visst helt ok å gjøre dette mot egne barn.

Hvorfor godtar vi denne ukulturen?

Vi burde likestille jenter og gutter mot inngrep uten medisinsk grunnlag. I programmet hører vi at omskjæring er mer vanlig enn uvanlig i land som USA. Det er ingen unnskyldning å gjennomføre et slikt inngrep på friske barn, med referanse til en ukultur i USA. Det er mye som er vanlig i USA som vi helst ikke vil ha her hjemme i Norge.

Hvorfor skal vi godta en slik ukultur og inngrep mot forsvarsløse barn? Det er utrolig at noen prøver å forsvare omskjæring i programmet med å si at «omskårne gutter har bedre sexliv». Selv om en av søstrene prøver å si at det er feil, og at det ikke skal være tilstrekkelig grunn til å omskjære små gutter, så ler man det bare bort.

Jeg trodde aldri vi skulle snakke om et unødvendig kirurgisk inngrep i barns underliv fordi det skal fremme «god sex». Så feil kan man ta.

Her kan du lese flere kommentarer fra Sarah Gaulin

En samtykkelov som ikke er optimal

I dag er det samtykkelov for rituell omskjæring av barn. Problemet er at dette inngrepet blir gjennomført i en så ung alder at barnet ikke har mulighet til å gi sitt samtykke til et inngrep på egen kropp.

«§ 8. Samtykke til rituell omskjæring. Rituell omskjæring av gutter under 18 år kan bare utføres etter samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret for gutten».

Vi trenger en samtykkelov som har en aldersgrense, der man er klar over hva dette ritualet innebærer. Det er på tide med en debatt om aldergrense for omskjæring av guttebarn. I en ideell verden burde det ikke vært lov med omskjæring av friske barn.

Foreldrenes tro eller kultur skal ikke føre til unødvendige inngrep på barn. I dag kan barn melde seg inn eller ut av en tro- eller livssynsorganisasjon ved fylte 15 år. Kanskje det er på tide med en 15-årsgrense for rituell omskjæring?

Tirsdag 9. mars vedtok Stortinget at det skal være 18-årsgrense for å ta Botox og fillers. Vi har altså en aldersgrense for behandlinger med botox, forbud mot reklame for Botox og fillers, men vi har berøringsangst når det gjelder omskjæring. Det er på tide - og et fornuftig vedtak fra Stortinget.

Det er også et paradoks at vi har reklame for omskjæring av friske barn, og ingen aldersgrense for omskjæring.

Les mer fra Norsk debatt her