(Jeune.no)

De som har fulgt meg lenge vet at jeg har et anstrengt forhold til å spille for mye på sex. Om vi går syv år tilbake ville jeg antakelig hatt enda hardere holdninger til det å legge ut bilder med lite klær, og jeg ville ropt ut hvor trashy jeg synes OnlyFans er. Nå har jeg reflektert en del over hva min mening egentlig er, uten å skyte rett fra hofta.

Jeg har forsøkt å sette meg ned og forstå hvorfor noen er villig til å selge materiale av seg selv som er så til de grader avslørende. Det skal sies at jeg egentlig ikke bryr meg om de som selger selfies, litt kløft eller lignende. Nå snakker jeg om de som faktisk selger materiale av pornografisk verdi. Man skal jo egentlig få gjøre akkurat som man vil.

Om jeg hadde hatt en datter på 18 år

‍Det aller viktigste i denne debatten er markedsføringen og glorifiseringen rundt et luksusliv som når ut til mange, unge mennesker. Å selge sexvideoer for å oppnå en lukrativ livsstil blir presentert som en faktisk løsning på en god økonomi. Denne type løsning blir klint opp i ansiktet til personer som kan være alt fra 14 til 20 år, eller yngre.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi går gjennom ulike stadier i livet - og underveis er vi mer sårbare og utsatt for påvirkning. Vi tenker ikke alltid langsiktig eller på ringvirkninger av det vi sier og gjør. Det har kommet konkrete eksempler på at de som har drevet med OnlyFans har angret, slitt psykisk og ikke lenger kan stå for det de gjorde.

Om jeg hadde hatt en datter på 18 år ville jeg gjort alt for at hun ikke skulle begynne med noe sånt, men heller lete etter langsiktige løsninger for en eventuelt god økonomi og fremtid.

Det er etter min mening ikke riktig at barn og unge skal bli utsatt for reklamering av OnlyFans.

«Du får 5000 ekstra om du tar av overdelen»

Vi har alle våre grenser som vi setter selv. For eksempel har jeg en grense for hvem jeg ønsker å ha sex med, dele seksualiteten min med, og hva jeg er komfortabel med å gjøre og ikke. Om man for eksempel starter med å selge selfies og bikinibilder på OnlyFans, vil jeg si at det er helt ok i første omgang.

Det som derimot er farlig er hvorvidt grensene blir tøyd fordi pengebeløpene blir høynet. «Du får 5000 ekstra om du tar av overdelen». Kanskje personen trenger disse pengene, og handler spontant med tanke om at alt som blir delt på OnlyFans blir der. Strikken tøyes, og plutselig blir materialet drøyere for hver gang summene øker.

Les også: «Gutta, vi må prate»

Vi ser at mennesker gjør desperate handlinger for penger hver eneste dag, uansett om det er å rane en bank, skade andre eller prostituere seg. Det sies at «alt har en pris», og jeg tror dette er tilfellet hos flere av de som har profil hos OnlyFans.

Noen prøver sammenligner OnlyFans og Instagram, og påpeker at mange legger ut lettkledde bilder på Instagram. Men på Instagram legger man ut bilder uten at en person ber deg gjøre det for en viss sum penger. Du står i ditt eget sinn og tar valget uten andre faktorer som presser grensene dine.

Ville man anbefalt datteren sin eller niesen sin å gjøre det samme?

Hva vet vi om langtidseffekten av å selge «sex» på OnlyFans? Jeg har lite kunnskap på feltet, men har lest meg opp på kvalitative studier om prostitusjon, der det kommer synlig frem at kvinnene sliter psykisk i etterkant.

Jeg skjønner at det helt fysisk er annerledes å selge en video sammenlignet med å faktisk ligge med noen, bare så det er nevnt. Likevel kan jeg ikke unngå å trekke sammenligninger fordi det kjøpes sex – bare på en annen måte.

Det handler om en pris på handlinger av seksuell art, der selger trolig ikke ville dratt strikken like langt om det ikke ble honorert. Så hva er de langsiktige effektene? Hvordan vil man se tilbake på det man gjorde for ti år siden?

Vi utvikler oss, og det er nærmest umulig å forbli den eksakt samme personen som du en gang var. Vi vil stadig møte nye mennesker, miljøer og situasjoner som er med på å forme oss som mennesker. Den dagen man får barn eller andre verdier enn bare penger og moro, kan man da fortsatt stå oppreist og stå for det man har gjort for ti år siden? Kanskje noen, men jeg tror ikke alle klarer dette.

Ville man anbefalt datteren sin eller niesen sin å gjøre det samme?

Les mer fra Norsk debatt

Debatten er viktig, og jeg understreker igjen at det viktigste er hva vi lærer generasjonen etter oss, og hvordan vi påvirker andre. «Gjør hva faen du vil!», så lenge det ikke skader andre.

Reklameringen av OnlyFans bør ikke være tillatt på måten den er tillatt i dag, mener jeg. Ellers må folk til syvende og sist få velge hvordan de styrer sitt eget liv, for det er opp til dem.

Vi skal absolutt eie og styre vår egen seksualitet, men hvor mye eier vi når handlingene våre styres av en person som høyner prisen for hver grense vi tråkker over?

Fra 1. oktober skulle OnlyFans endre retningslinjene og forby publisering av eksplisitt seksuelt innhold. Dette har imidlertid plattformen gått tilbake på.