«Diktatur, presteregime, middelaldersk, religiøs fascisme, mafia og terrorister,» er uttrykk som brukes til å definere det iranske regimet av befolkningen selv.

Iran er det land i verden som henretter flest innbyggere per capita. Regimet får mye skarp kritikk fra FN og Amnesty for dette, men også på grunn av systematisk og omfattende bruk av tortur, kvinnediskriminering, korrupsjon og manglende ytringsfrihet.

Det startet med vannmangel

I de siste to ukene har det pågått demonstrasjoner i provinsen Khuzestan. Det har nå spredd seg til andre og store byer som Teheran, Tabriz og så videre. Flere har blitt drept av Revolusjonsgarden.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det startet som protester mot vannmangel. Regimet skylder på tørke, men mye peker i en annen retning. Provinsen Khuzestan er kanskje den rikeste i det oljerike landet Iran. Provinsen står ikke bare for det meste av olje- og naturgass-inntekter, men også for over en tredjedel av alle vannressurser i landet.

Regimet investerer hundretalls milliarder dollar i krigføring, terror, undertrykkelse og atomvåpen og har ikke råd til å investere i velferd og infrastruktur. Dessuten driver regimet en miljøpolitikk som har resultert i at 90 prosent av alt dyreliv og 70 prosent av alle underjordiske vannressurser har forsvunnet etter 42 år.

Revolusjonsgarden har i tillegg bygget flere demninger. Antallet har økt fra 16 før revolusjonen til over 600 per i dag. Disse demningene som Revolusjonsgarden tjener masse penger på, har bidratt til vannmangelen i landet.

12 demonstranter drept

Presteregimet hevder dessuten at det er kun to til tre demonstranter som har blitt drept. Motstandsbevegelsen NCRI som har et stort nettverk i landet, har gitt ut en liste med navn og bilde av 12 unge mennesker som har blitt drept av regimet.

Her kan det være store mørketall og tallet er stigende. Nå har regimet stengt av internett i provinsen for å kunne slå ned på demonstrantene, brutalt og uten omverdenens oppmerksomhet. FN, Amnesty, Canada og USA har fordømt regimets brutale håndtering av protestene.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Regimet i Iran forbereder en ny massakre mot demonstranter, tilsvarende den som møtte demonstrantene i november 2019. En sterk reaksjon fra omverden kan stoppe planene.

Folket i Iran og deres demokratiske motstandsbevegelse trenger og fortjener vår støtte i Norge. Norge bør fordømme det iranske regimet.