Tyrkia – Norge 1-1

UAVGJORT BORTE MOT Tyrkia er helt ålreit. Men ikke mer. Norge spilte en god fotballkamp i Istanbul. Resultatet kunne vært bedre.

Da Martin Ødegaard endelig fant det offensivt, var Moi Elyounoussi bare noen centimetere fra å heade Norge til seier.

Det var det siste som skjedde i kampen.

OM VI FORTJENTE mer, både ja og nei. Bare det er en liten opptur å kunne formidle. Tyrkia hadde sine muligheter. Vi hadde våre. Men forskjellen på dem og oss er at vi startet med en midtbanespiller på topp, og at vår oppside inn i høsten – Erling Braut Haaland - er større.

Når det er sagt er også Norges utfordring den største.

Vi skal til Rotterdam i det som her og nå ser ut som en gruppefinale.

Tyrkia skal til Latvia og Montenegro.

STÅLE SOLBAKKEN SNAKKER mye om psykologi og fotballens mentale side, men ingen hjernekrymper i verden kan fikse Norge når vi gir bort mål som Tyrkias 1-0. Når Birger Meling spiller en pasning han aldri skulle spilt til Andreas Hanche Olsen som ikke er orientert, da er det bare dårlig, dårlig, dårlig. Og før i verden kunne Norge gått opp i liminga på grunn av en slik nedtur etter bare seks minutter, i Istanbul reiste laget seg og ble bedre.

Det vitner om framgang.

Det forteller også at det Ståle Solbakken snakker om – at spillerne må bygge hverandre – er i ferd med å sette seg.

TO POENG BAK Nederland med tre kamper igjen har Norge alt i egne hender, om det å spille borte mot Nederland kan kategoriseres som det. Det er positivt. Litt mer sannsynlig er andreplassen som gir play off i mars 2022. Det er der vi er nå, alt annet vil være en bonus fra himmelen.

Det samme er dødballtrener Bernardo Cuevo, hentet fra Brentford for å gi Norge et ekstra offensivt våpen.

1-1 etter corner var blink i første forsøk.

Les også: Målscorer Thorstvedt hylles: - Fantastisk

I DAGENE INN mot kampen prøvde Ståle Solbakken å gjøre mye ut av lite, og gjorde så godt han kunne for å erstatte forfallene med enkeltspilleres gode opplevelser. Alt ettersom hvordan du ser det. Selvfølgelig er det ikke direkte overførbart å erstatte Erling Braut Haalands fravær med Stefan Strandbergs første seier i Serie A, eller et av de få poengene reserven Dennis Johnsen vant i sin siste kamp med Venezia, men sånn er det også å være norsk landslagstrener.

I nødens stund må du lære deg å spise fluer.

Denne gangen hadde Ståle Solbakken kjeften full.

I timene før kampen kom i tillegg nyheten om at Erling Braut Haaland er nominert til Balon d’Or, trofeet som hvert år deles ut til verdens beste fotballspiller.

Det var altså ikke en hvilken som helst spiss vi savnet.

SELV DET AT Moi Elyounussi ikke spilte den siste kampen for Southampton var et pluss i oppkjøringa til Tyrkia-Norge. Akkurat som det var gledelig at Martin Ødegaard i siste Arsenal-kamp ble byttet ut fordi han var dårlig, og ikke fordi han var skadet. Skal du først koke optimist-suppe på ti forfall bruker du det du har.

Ståle Solbakken gjorde det, og krydret miksen med en Kristian Thorstvedt-scoring mot Eupen og en helt normal fysisk forestilling fra Morten Thorsby.

Det beste av alt var at det virket.

Les flere kommentarer fra MortenP

DET VIKTIGE NÅ er å lande, lade batteriene, bruke poenget for alt det er verd, slå Montenegro på mandag og reise til Rotterdam i november med en reell mulighet til å gå rett til VM. Jeg gjentar, rett til VM. Hvem hadde trodd det etter 0-3 for Tyrkia i hjemmekampen som ble spilt borte (Malaga) i mars.

Ut av det blå har Ståle Solbakken og Norge gitt seg sjøl muligheten til å skrive historie og levere på prosjektets krav og store ambisjon to år før tida.

Det var ikke VM 2022 NFF tenkte på, da de kastet seg rundt og hentet Ståle Solbakken da muligheten endelig bød seg.

Det var EM 2024.

Les mer fra Norsk debatt

NÅR NOVEMBER KOMMER er også Erling Braut Haaland tilbake i laget. Pluss mange flere. Men med alle mulig respekt for mange flere, det er Brauten det handler om. Det er Borussia-spissen som skremmer Nederland, de oransje glemmer ikke hvor heldige de var da Norges mønsterkontring med Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland bare var et par centimetere unna 2-1.

Jeg sier ikke at vi vinner i Rotterdam 16. november.

Men jeg kan garantere deg at Nederland går til kampen med egg i buksene.

TO STORE UTROPSTEGN i Istanbul: Patrick Berg midt i banen og Stefan Strandberg i midtforsvaret. Sistnevnte åpnet riktignok litt shaky, men vokste seg stor. Og får vi bare i gang Martin Ødegaard på ballen, som fortsatt sliter med å prege Norges kamper, kan dette bli riktig så bra.

Kristian Thorstvedt scorer jo mål.

Og snart kommer Brauten.