Oslo er uten tvil den regionen i Norge som har fått kjenne verst på koronaen. Ikke bare har vi flest smittede og de strengeste tiltakene.

Den kan få fatale konsekvenser dersom vi ikke stiller opp for hverandre. Nå må vi ta tak.

Hjemme - og alene

Ensomhet er et sårt tema for de fleste. På et eller annet tidspunkt i livet vil de fleste av oss oppleve ensomhet. Å være ensom under en pandemi, hvor vi i stor grad må holde oss innenfor våre egne fire vegger, er spesielt utfordrende.

Det er ikke så lett å ta en kaffe med en venn eller dra på biblioteket når smittesituasjonen tilsier at vi burde holde oss hjemme - og alene.

Jeg tror alle er enige om at det har vært viktig å få ned smittetrykket for å redde flest mulig menneskeliv. Likevel blir jeg ikke overrasket om vi får se økninger i andre dystre statistikker som selvmord, depresjon og ensomhet.

Les også: Når vi øyner pandemiens slutt må Høyres gamle slagord hentes fram: Grenser for politikk

Å bekjempe viruset gjennom sosial isolasjon og nedstenging av samfunnet har nemlig andre store konsekvenser. Misforstå meg rett: Jeg støtter byrådets- og regjeringens koronahåndtering. Det er likevel viktig for meg å påpeke at ethvert tiltak bør sees i lys av hvordan det har forverret ensomheten og den psykiske helsen vår.

Hjemmekontor, digitale møter med avslåtte kameraer, permitteringer og store begrensninger i vår frihet er blitt den nye hverdagen vår. Selv om vi muligens kan skimte «lyset» i enden av tunellen, er veldig mange så langt nede at de vil slite med å komme seg tilbake til normalen.

Ensomhetskrisen

Jeg forventer at både regjeringen og byrådet i Oslo ikke sparer på én eneste krone når vi skal diskutere hvordan vi kan gi et best mulig tilbud til de som har lidd psykisk under pandemien. Hvis vi ikke lykkes å gi et tilbud til de som faller utenfor, kan det utgjøre forskjellen på liv og død.

Likevel er ikke tiltakspakker og økte midler nok til å løse «ensomhetskrisen». Mange ensomme savner medmenneskelige relasjoner, følelsen av å ikke være alene. Det handler om å føle omsorg fra familie, venner og kollegaer.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Når vi snakker om psykisk helse, blir det ofte mye snakk og lite handling. Oslo er stengt ned frem til påsken, men frem til den tid oppfordrer jeg alle til å gjøre det de kan for å vise omsorg for de rundt seg.

Send en hyggelig melding, tagg en venn i en morsom video, eller ta en kort prat på telefon. Det kan bety mye for den det gjelder, og for oss selv.

Hassan Nawaz, leder i Oslo Unge Høyre og bystyrerepresentant i Oslo