Gå til sidens hovedinnhold

Oslo stenger fortsatt for all skjenking selv om forskning tilsier åpning

Restaurantene kan servere alkohol til klokken 22.00 uten at smitten øker, viser ny forskning. Men Oslo og byrådsleder Raymond Johansen velger å holde stengt.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

De restaurantansatte er kanskje den gruppen som mest brutalt har fått føle koronastengning.

Tusenvis av ansatte er permitterte og oppsagte over hele landet. Restauranter har blitt stengt, eller så er de holdt nede ved forbud mot å servere vin eller øl til maten.

Nettopp det lokale skjenkeforbudet er et av tiltakene byrådsleder Raymond Johansen nå kan styre selv.

Og han har fått en fersk utredning som viser at det kan være smart.

Embed

De nye resultatene viser at full eller delvis skjenkestopp virker for å få ned smitten hos bartendere og servitører, men det overraskende er at delvis skjenkestopp ser ut til å ha like god effekt. I praksis betyr det altså at restaurantene kan servere alkohol til eksempelvis klokken 22:00, uten at det slår ut på smitten for restaurantpersonalet.

– Selv om det er noe større usikkerhet knyttet til analyser av delvis skjenkestopp, så ser vi et like stort fall i smitte i kommuner med delvis skjenkestopp som i kommuner med full skjenkestopp, sier forsker Karin Magnusson ved Folkehelseinstituttet.

Studien har sammenlignet 24.300 servitører og bartendere i Oslo og de største byene i landet, med tall for resten av befolkningen.

Dette er gode nyheter for en hardt prøvet bransje, og de forskningsresultatene Raymond Johansen trenger for å åpne opp for å servere alkohol til mat litt utover kvelden.

Studien, som nå er publisert, studerte bartenderne og servitører en til fem uker før skjenkestopp, og en til fem uker etter skjenkestopp i ialt 56 norske byer. I kommuner med full skjenkestopp sank smitten med 65 prosent på tre uker, mens kommuner med bare delvis skjenkestopp opplevde et enda sterkere fall på 68 prosent av smitten.

Les hele artikkelen her: Covid-19 blant bartendere og servitører før og etter pub-stengning

I Oslo var det knyttet stor spenning til om byrådet ville åpne for delvis skjenkestopp, slik at restaurantene kunne få tilbake flere ansatte på jobb. Men pressekonferansen skuffet alle som var optimistiske - byrådet forlenger full skjenkestopp, til tross for forskningen som nå ligger på bordet.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker