Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
I et innlegg 13. januar stiller leder i Skeid Jørgen Bjerke spørsmålstegn ved en undersøkelse som viser at 75 prosent av Oslo-folk støtter å slutte med forurensende gummigranulat. Det er forståelig at Bjerke er skeptisk til tallene: Skiftet til miljøvennlig granulat har fått langt mer negativ enn positiv mediedekning.
Likevel underbygger undersøkelsen det jeg hører mange steder: At tross noen innkjøringsproblemer på enkelte baner, mener folk det er på høy tid å få vekk den nest største kilden til mikroplast i naturen.
Les innlegget: Fordummende undersøkelse fra byråden
Bjerke er særlig opptatt av hvor mange av de spurte som oppgir at de kjenner saken godt: 42 prosent, under halvparten. Det er egentlig overraskende mange, for i et mediebilde preget av krig og strømpriser er det naturlig at ikke alle får med seg saker om idrettspolitikk og miljøtiltak i Oslo.
Det interessante er at jo bedre de spurte oppgir å kjenne saken, desto mer positive er de til å slutte med gummigranulat. Oslofolk er rett og slett opptatt av miljø, selv etter den store oppmerksomheten Skeid har fått i media med spektakulære utsagn på sviktende grunnlag.
Dette er saken: Oslo-folk positive til å fjerne gummi fra fotballbaner – Skeid-leder helt uenig
Den saken som har fått mest oppmerksomhet, er da det i fjor regnet så mye at det miljøvennlige innfyllet på Skeid sin bane fløt opp. På avisforsidene kunne Skeid fortelle om en bane som ikke tåler regn, en garderobe ødelagt av kork, og skuffa barn som fikk avlyst fotballskole.
Men da Aftenposten dagen etter kom opp på Nordre Åsen fikk de ikke de forventa bildene av en øde bane ubrukelig for breddeidretten – tvert imot var bildene fulle av fotballspillende barn. Faktum er at ca. 1 prosent av innfyllet fløt ut, og det tok litt over en dag å få det tilbake.
Etter et par dager var banen tilbake til normal kvalitet – en kvalitet som for øvrig er uavhengig godkjent på det høyeste nivået som finnes for fotballbaner, FIFA Quality Pro.
Denne dagen var det ekstreme nedbørsmengder, selv trikken stoppet opp. At miljøvennlig innfyll ikke tåler normalt regn, stemmer selvsagt ikke.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
At det er utfordringer med miljøvennlig innfyll er det ingen tvil om. Jeg har vært tydelig på at det ikke blir perfekt fra første bane. Og jeg har lovet å stå ved banene, og bevilge de midlene som skal til for å løse utfordringer som dukker opp.
Det er selvfølgelig ikke like enkelt når Skeid kommuniserer gjennom media framfor med kommunen, men det skal vi også klare å leve med, for heldigvis er det meste av norsk fotball langt mer løsningsorientert. Jeg har god dialog med NFF og Norges idrettsforbund, som ønsker å bidra til raskere utvikling av bedre miljøvennlige kunstgressystemer.
EU vil om kort tid forby gummigranulat, og norsk fotball har all mulig interesse av å være klar når det skjer. Da må vi sørge for utvikling i markedet av løsninger som fungerer i norsk vær. Hvis ikke kommer et forbud uten at vi har framtidas løsninger på plass. Da er det fotballen som taper.
Fotball er utrolig viktig for mange folk i byen vår. Det er også miljøsaken.
Av hensyn til både miljøet og framtida for norsk fotball, må en stor aktør som Oslo kommune ta ansvar for å få fart på markedet for miljøvennlige fotballbaner.