Det rødgrønne Oslo-byrådet har sendt et direktiv til alle etater om at det fra nå av skal være kun vegetarmat på kommunale arrangementer med mindre deltakerne ber om noe annet.

Dette er saken: Oslo kommune gjør vegetarmat til standard ved arrangementer

Jubel i MDG

I tråd med byrådsplattsformen har Oslo-byrådet nå satt i verk at alle kommunale arrangementer med servering som utgangspunkt skal være kjøttfrie.

Den som fra nå av vil ha kjøtt eller fisk på kommunens arrangementer må si fra om det på forhånd. Hvordan dette i praksis skal skje, hvilke frister som vil gjelde og så videre, er foreløpig ikke avklart.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

MDG, som har lykkes med å få dette igjennom, jubler selvsagt.

- Dette er ikke symbolpolitikk, her går kommunen foran og viser at dette kan være god og sunn mat, også til arrangementer, sier MDGs bystyrerepresentant Arne Haabeth til Vårt Oslo.

Hva med matopplevelsen?

Oslo kommune fremmer en rekke begrunnelser for vegetarstandarden. Det skal være bra for klimaet, dyrevelferden, folkehelsen – og på toppen av det hele – det skal til og med smake godt.

Det siste vil jeg sterkt betvile, i alle fall ut fra mine egne erfaringer med vegetarmat. De siste årene har det kommet en rekke vegetariske alternativer, deriblant vegetarhamburgere.

Les også: Raser mot vegetar-tvang: - Skaper masse støy

Jeg har smakt både rødbetehamburger og bønnebasert hamburger. Begge havnet rett i matavfallet etter første to munnfuller. Slik mat smaker rett og slett ikke godt.

Smak er selvsagt en subjektiv opplevelse. Like fullt er det ingen tvil om at god mat er en av livets gleder. Kanskje liker noen denne vegetarmaten. De aller fleste er likevel ikke vegetarianere. Det skyldes neppe bare vaner.

Ekte kjøtt smaker godt og gir matglede. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har snakket om ribbeglede. Julebord uten kjøtt er ikke ordentlig julebord.

Men i Oslo kommune er standarden nå kjøttfri både på julebord og andre arrangementer.

Hva med folkehelsen?

Et annet argument som stadig fremmes fra kjøttmotstanderne, herunder Oslo kommune, er at vegetarmat skal være så bra for folkehelsen. Kjøtt fremstilles nærmest som det skulle være en gift.

Kjøtt er likevel en del av kostanbefalingene her i landet. Særlig magert kjøtt fremheves. Fisk bør spises to til tre ganger i uken, mener Helsedirektoratet.

Forskning viser at et kosthold uten kjøtt innebærer helserisiko. Vegetarianere og veganere må dessuten ta kosttilskudd for å erstatte næringsstoffer de ikke får i seg.

Å strekke dyrevelferden

Så har vi dyrevelferden. Dyrevelferden kan visst aldri bli bra nok skal vi tro aktivistene. Dyrene har det så fælt, får vi stadig høre. Er det sant?

Joda – det finnes selvsagt bønder som ikke er snille mot dyrene sine og som ikke overholder lover og regler. De utgjør et lite mindretall. De fleste bønder oppfører seg skikkelig. Mattilsynet utfører kontroller og passer på at reglene blir fulgt.

Dette ser likevel ikke ut til å være nok. Å utnytte dyr er galt uansett, synes enkelte å mene. Dette synet ser ut til å ha fått politisk gjennomslag i Oslo kommune.

Les flere kommentarer fra Kjell-Magne Rystad

Oslos byrådsleder Raymond Johansen spiser kjøtt og er glad i jakt. Om han vil ta med seg selvskutte ryper til årets ellers kjøttfrie julebord gjenstår å se. En viss avstand mellom liv og lære skal det vel være.

Uten mennesker som spiser kjøtt hadde ikke husdyrene levd. Dyrevernaktivistene mener kanskje at husdyr uansett har så miserable liv at de ikke burde leve? I naturen trengs rovdyr for å holde bestander av byttedyr i balanse. Byrådsleder Raymond Johansen tar selv den rollen på jakt.

Det er grenser for hvor langt dyrevelferdsargumentet kan dras. Også i Oslo kommune.

Klima – selve kronargumentet

Hovedargumentet for Oslo-byrådets kjøttfrie politikk ser likevel ut til å være klima. Jorden skal reddes ved å innføre vegetarmat som standard. I alle fall litt.

For dette er jo ikke symbolpolitikk, sier MDGs bystyrerepresentant Haabeth. Virkelig?

Som vanlig har ikke kommunen gjort noen beregninger på klodens klima når politikk innføres. Det står jo også i kommunens klimastrategi.

«Det er ikke gjennomført en helhetlig tiltaksanalyse med kostnadsberegninger for Oslos klimapolitikk», står det på side 62 i rapporten «Klimaetatens faggrunnlag til klimastrategi 2030».

Dermed er det heller ikke gjort noen vurderinger av om vegetarstandarden er et godt tiltak.

Slike vurderinger er det heller ikke vanlig å gjøre for symbolpolitikk.

Les mer fra Norsk debatt

Usmakelig

Det er mulig at det bare er mine egne smaksopplevelser av vegetarmat som er uheldige. Det finnes smakstester av vegetarmat som forteller om positive opplevelser.

Likevel er det noe usmakelig ved Oslo kommunes vegetarstandard. De færreste er vegetarianere. Dette er politikk på mindretallets premisser. Symbolpolitikk for de få, som skal dyttes på de mange.

Både politikken og vegetarmaten er usmakelig.