Gå til sidens hovedinnhold

Osloskolen forvitrer, mens Arbeiderpartiet bare ser på

For å løse opp i utfordringen i Osloskolen, er kommunen nødt til å ta sitt ansvar som skoleeier alvorlig, skriver Mehmet Kaan Inan i Høyre.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Frem til 2015 handlet nyhetssakene rundt Osloskolen om at elevene i Oslo var best i landet år etter år.

Rekorder ble slått, og Osloskolen kunne måle seg mot land vi liker å sammenligne oss med.

De siste seks årene har byrådet i Oslo demontert Osloskolen. Arbeiderpartiets nasjonale troverdighet på skolefeltet bør måles på resultatet av deres skolepolitikk i Oslo.

Les også: Melby sier nei til Barneombudets ønske om å avlyse muntlig eksamen

Byrådet startet en gigantisk strukturendring av Osloskolen midt i en pandemi.

Samtidig som skolene var nødt til å snu seg rundt og gjøre alt de kan for å gi barn og unge undervisningen de har krav på med strenge smittevernsregler, jobbet toppbyråkratene i Osloskolen og byrådet med strukturendringer.

Disse strukturendringene har vist seg i ettertid å medføre alvorlige skader på Osloskolen slik vi kjenner den best. Dette var en ønsket politisk reform fra Arbeiderpartiet og SV.

Negativ utvikling i Osloskolen

Bekymringene om retningen i Osloskolen er det rektorer, lærere, mobbeombudet og flere som har varslet om i flere år:

  • I flere år har det vært en nedgang på nasjonale prøver i Oslo. Flere elever er på laveste nivå i lesing og regning.
  • Antallet alvorlige mobbesaker øker.
  • Mobbeombudet har slått alarm andre år på rad om at Oslo kommune bryter elevenes rettigheter og at pilene peker feil vei.
  • Antallet voldssaker på skolen har skutt opp i været under dette byrådet. Det har vært en femdobling av vold mot lærere siden 2016.

Raymond Johansen og Inga Marte Thorkildsen velger å toppe kaka med å kutte 400 millioner kroner i Osloskolen frem til 2024.

Har Arbeiderpartiet abdisert i skolepolitikken?

Snart nærmer valgkampen seg, og mange velgere oppgir at skole og utdanning er en viktig valgkampsak for dem ved høstens valg. Det er forståelig.

Foreldre er opptatt av hvordan barna har det på skolen, om barna deres lærer det de skal og sine barns muligheter i livet.

Arbeiderpartiets nasjonale troverdighet bør måles på resultater av deres skolepolitikk i Oslo. Er det slik man skal drive skole i resten av landet?

Resultatene i Oslo er et resultat av at Arbeiderpartiet har solgt skolepolitikken til SV.

Hvis det samme skjer nasjonalt, er jeg bekymret for barn og unge.

For mens byråd Inga Marte Thorkildsens politikk demonterer Osloskolen, og ødelegger det bit for bit, sitter Arbeiderpartiet stille og later som ingenting.

Osloskolen kan bedre

For å løse opp i utfordringen i Osloskolen, er kommunen nødt til å ta sitt ansvar som skoleeier alvorlig.

Ved å gjeninnføre fokuset på grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning, kan vi rette fokuset på det som er det viktigste i skolen.

Les flere innlegg fra Norsk debatt her

Vi er nødt til å kartlegge elevene mer og bedre, for å vite hvilke tiltak vi skal sette inn før problemene vokser seg store.

Strukturendringen i Osloskolen må sakte, men sikkert reverseres ved at skolene får tilbake den støtten de fikk fra kommunen. Skolene må få den nødvendige hjelpen, støtten og oppfølgingen. Det kan man ikke lenger ta for gitt.

Vi skal ha verdens beste lærere, elever som sliter skal få hjelp og oppfølging, og barn skal kunne godt nok norsk før de starter på skolen.

Man kan ikke lenger fortette å se på at det viktigste vi har, nemlig skolen, ødelegges bit for bit.

Vi må gjenreise Osloskolen til å bli den beste i landet, ja, til og med Europa!

Kommentarer til denne saken