Gå til sidens hovedinnhold

Østerrikes mest forhatte mann fantaserer om et liv på frifot

Josef Fritzl soner livstid for å ha sperret sin egen datter inne i kjelleren - og gjennom 24 lange år ha brukt henne som sexslave.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Nyheten fra den østerrikske småbyen Amstetten slapp ut i en aprildag i 2008, og slo ned som en bombe. Josef Fritzls navn ble kjent over hele verden - og ble snart ensbetydende med å ha en hemmelig familie i sin egen kjeller.

Datteren Elisabeth var 18 år gammel da han en dag i april 1984 narret henne med ned i kjelleren i leiegården som Fritzl eide i sentrum av Amstetten. Der hadde han på forhånd forberedt en liten leilighet med toalett og kjøkken. Datteren ble holdt i lenker gjennom sju måneder, mens faren voldtok henne natt og dag.

Han tvang henne også til å skrive et brev til moren om at hun hadde stukket av for å slutte seg til en religiøs sekt.

Religiøs sekt

Tre ganger i løpet av de påfølgende årene ble en nyfødt baby etterlatt på trappa hos familien - hver gang med en lapp fra Elisabeth om at Rosemary Fritzl måtte ta seg av barnebarnet sitt.

I løpet av 24 års fangenskap i kjelleren med den tjukke døra nedkom Elisabeth med til sammen sju barn. Det ene - en tvilling - var syk og trengte medisinsk hjelp. Men Fritzl lot heller den nyfødte sønnen dø - av frykt for at han selv kunne bli avslørt.

Da den 19 år gamle «kjeller-datteren» Kerstin ble alvorlig syk, ga tyrannen etter for presset fra Elisabeth og kjørte jenta til sykehuset. Noen dager senere greide Elisabeth å overtale Fritzl til et sykehusbesøk hos den alvorlig syke datteren.

Det skulle bli første gang på 24 år at hun var ute i dagslys.

Les også: 96-åringen forsøkte å stikke fra en tiltale for medvirkning til over 11.000 drap

Avslørt

Sykehuspersonalet ante ugler i mosen og ordnet det slik at Elisabeth kunne snakke med dem uten at Fritzl var til stede.

Politiet ble tilkalt og Josef Fritzl - som den gangen var 73 år gammel - hadde etter hvert ikke noen annen utvei enn å legge kortene på bordet.

Fortellingen hans gikk riktig nok ut på at han aldri hadde gjort Elisabeth noe vondt - og at innesperringen utelukkende var til hennes eget beste. Hvis han ikke hadde grepet inn overfor den uregjerlige tenåringen, ville datteren hans med sikkerhet gått til grunne i alkohol og narkotika.

Les også: Josef Fritzl: - Verden må lære av meg

Politifolkene som åpnet den tunge døra fant tre barn innesperret - yngstemann var bare fem år gammel.

Ingen av dem hadde vært utenfor de klamme betongveggene i kjelleren. Naturen var noe de kjente fra videofilmer som faren en gang iblant lot dem se på en reise-TV.

Etterforskerne fortalte etterpå om hvordan de tre reagerte på å stå ute i friluft og oppdage himmelen, sola, naturen.

Dødssyk 19-åring

Kerstin var så syk at det lenge var uklart om hun ville overleve. Men hun kom seg og ble gjenforent med moren og søsknene sine på et godt avskjermet sykehus - dit også de tre som hadde vokst opp hos Fritzl sluttet seg til dem.

Les også: De tyske massemorderne i Norge

Elisabeth lot seg aldri friste av tilbudene om virkelig mange penger for å stå frem med historien sin. Hun nektet den gangen - og har fortsatt aldri gitt noe intervju.

Men da faren i mars 2009 sto for retten - tiltalt for drap, voldtekt, frihetsberøvelse, slaveri, alvorlige trusler samt blodskam - møtte hun frem for å avgi vitnemål.

Hvis Josef Fritzl til da hadde forsøkt å formidle et bilde av seg selv som en skrullete type som kanskje hadde gått litt for langt i sin enorme kjærlighet til datteren, så var alt håp ute etter at Elisabeth var ferdig i vitneboksen.

Hun la ingen fingre imellom og kastet bare av og til et blikk i Fritzls retning, da hun beskrev lidelsene som hun og barna hennes hadde vært utsatt for. Fra den kanten skulle han i hvert fall ikke regne med noen tilgivelse.

Kjeller-drama

Sine sju barn måtte hun - livredd og mutters alene - bringe til verden uten verken kunnskap eller nødvendige hjelpemidler.

Han straffet ulydighet fra Elisabeth med å slå av strømmen i kjelleren, slik at de fire i dager av gangen fikk klare seg i mørket.

Når Fritzl av og til reiste på tre-fire ukers ferie til Thailand, kjøpte han på forhånd inn stort, slik at kjellerfamilien hans ikke måtte sulte mens han var borte. Elisabeth var hver gang syk av redsel for at noe skulle skje med faren.

Hvis han - av en eller annen grunn - ikke kom tilbake, ville hun og barna være hjelpeløst fortapt i det private fengslet.

Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Etter Elisabeths drepende vitnemål skjønte selv Josef Fritzl at spillet var over. Han grep ordet og sa seg skyldig i tiltalen.

Juryen kjente ham skyldig på alle punkter - og dommen lød på livstidsfengsel. Retten fant at Fritzl var strafferettslig tilregnelig, men hører hjemme på en anstalt for eldre kriminelle med psykiske avvik.

Tiltalen

Jeg dekket Fritzl-saken fra første dag, og kunne formidle den ene ufattelige avsløringen etter den andre i løpet av året som gikk etter at «bestefar fra helvete» ble tatt.

Hver gang detaljene ble så groteske at jeg tenkte «NÅ går det ikke an å krype dypere», så kom det en Fritzl-historie som var enda verre enn den forrige.

På en sen fredagsettermiddag, et par måneder før saken skulle opp for retten, tikket tiltalen inn på en e-post fra Wien.

Statsadvokaten hadde ikke tatt på silkehanskene før han gikk i gang med disse 30-40 sidene, som på følelsesløst jurist-tysk ramset opp det ene overgrepet etter det andre. Jeg har i årenes løp lest noen tiltaler fra alvorlige kriminalsaker, men dette gikk utenpå det aller meste.

Ganske hurtig, ble jeg tvunget til å levere tilbake middagen.

Etterpå gjorde det fysisk vondt å måtte sitte der og ramse opp Fritzls forskjellige ugjerninger.

Les også: Hun som var Willy Brandts dørvokter

I fengsel

Til rettssaken i St. Pölten dukket Josef Fritzl opp med vannkjemmet hår og millimeterskåret bart. Blikket som han sendte mengdene med pressefolk var nærmest foraktelig. HAN skulle nok få sannheten på bordet - og vinne tilbake sin tapte ære.

Men det hånlige ansiktsuttrykket forsvant i takt med aktors fremstilling av saken. Forsvareren snakket på hans vegne, og la seg lojalt på klientens legende om at hans ENESTE motiv for sine handlinger, var frykten for å skulle miste Elisabeth til alkohol, tobakk og narkotika.

Han var i virkeligheten en kjærlig pappa som kanskje hadde strukket sin omsorg litt for langt. Men bare litt.

Ikke en løgn i hele verden - enn si omskriving av virkeligheten - kunne endre på det faktum at Fritzl i løpet av 24 år hadde voldtatt Elisabeth minst 3000 ganger. Han må ha fått med seg de foraktelige blikkene fra juryens medlemmer og den sjokkerte måten som dommeren stilte sine spørsmål på.

Og etter at Elisabeth hadde naglet ham fra vitneboksen, var det tydelig å se hvordan Josef Fritzl begynte å begripe at alt håp var ute.

Ansiktet var blitt grått, og det arrogante uttrykket hadde forsvunnet som dugg for sola.

Upopulær

Knapt var han kommet innenfor murene, så begynte Fritzl å overdynge Elisabeth med lange brev om at han en vakker dag kom til å slippe ut igjen - og da skulle de to få det fint sammen.

Rosemary - kona som angivelig ikke ante noe om hans hemmelige familie i kjelleren - fikk brev med ordre om å sende penger, slik at han kunne kjøpe seg ulike bruksgjenstander til cella. Først da Rosemary begjærte skilsmisse, synes det å ha gått opp for Fritzl at hele familien hadde brutt med ham.

Elisabeth og de seks barna hennes mottok en betydelig erstatning fra den østerrikske staten. Pengene ble brukt til å kjøpe en større boligeiendom på et hemmelig sted - angivelig i en landsby noen kilometer fra Amstetten.

Familien har fått nytt navn og skyr offentlighet.

Les også: Det tyske valgets første store taper

Spillefilm

Avisen the Sun rapporterer at plottet i Netflix-filmen «The girl in the basement» ligger veldig tett på den virkelige historien.

I forbindelse med filmen har The Sun fått bekreftet at Elisabeth - som nå er 52 år gammel - nylig giftet seg med sin kjæreste gjennom flere år. De to møttes i ukene etter at hun slapp løs fra kjelleren, fordi han tilhørte gruppen med livvakter som døgnet rundt passet på at ingen overivrige pressefolk skulle greie å snike seg innpå familien.

I forrige uke meldte en østerriksk avis at Fritzl snart kan søke om å bli satt på frifot - når han om tre år har sonet 15 år.

En dommer skal allerede ha slått fast at Fritzl må betraktes som «helbredet» under oppholdet i den psykiatriske anstalten, og at han ikke lenger utgjør noen fare for andre mennesker.

Fikk juling

Avisen «Heute» siterer medfanger, som forteller at Josef Fritzl er blitt en gammel mann, som har mistet alt håret på hodet, er innsunket i ansiktet og mangler flere tenner i overmunnen.

For flere år siden ble det meldt at han viser tegn på demens.

Fritzl blir holdt strengt adskilt fra andre fanger enn dem som han sitter på avdeling med.

En medfange skal for tre år siden ha greid å ta seg inn på cella hans, der Fritzl fikk en solid omgang juling, før vokterne greide å gripe inn. For ham selv må det ha vært en påminnelse om at han fortsatt kan regne seg blant landets mest forhatte menn.

Les også: Et syn som ville fått en norsk byantikvar til å sette grillpølsa i halsen

Nyheten om muligheten for at den drapsdømte voldtektsforbryteren i overskuelig fremtid kan bli sluppet fri, druknet i forrige ukes oppstyr omkring statsminister Sebastian Kurz og beskyldningene som til slutt førte til hans avgang.

Men før helga meldte en statsadvokat seg med noen heller halvhjertede forsikringer om at Josef Fritzl «selvfølgelig» ikke kommer til å bli benådet allerede om to-tre år.

«Selvfølgelig».

Fritzls nye navn

Det gjenstår å se om Josef Fritzl lever så lenge - og hvis JA, om ikke den angivelige demensen setter en stopper for håpet om en livs-ende i frihet.

Les mer fra Norsk debatt

Skulle han lykkes, så vil Josef Fritzl i hvert fall ikke møte sine landsmenn på utsiden av nettingen med et navn som for evighet er forbundet med vold, drap og blodskam.

Så han har fått det skiftet ut.

Nå heter han Josef Mayrhof.

PS. Adolf Hitlers far het Alois Schicklgruber (1836-1903). I 1876 fikk han endret etternavnet til Hitler. Som sønnen en gang sa til en annen toppnazi: «Hvem ville ropt «Heil Schicklgruber»?» Så er den saken oppklart - allerede før noen rakk å spørre.