Rapporten som ble offentliggjort i Frankrike i dag slo ned som en bombe, etter at lekkasjer hadde varslet om innholdet i flere dager.

Selv om den tar for seg en lang periode, 70 år, er antall ofre helt enormt: minst 330.000 barn, hvis man tar med feilmarginene, og 216.000 faktisk konstatert.

Dette er saken: Fransk rapport: 330.000 barn seksuelt misbrukt i landets katolske kirke

Og da tar man ikke med de som er døde i mellomtiden.

3000 overgripere jobbet i kirken, de fleste som religiøse ledere eller prester. Kommisjonen har arbeidet i to og et halvt år, mest med tidligere ofre og deres representanter.

Nest etter familier og nære relasjoner er det altså innenfor kirkens lukkede dører at flest overgrep har funnet sted.

Betale

Den første som uttrykte seg etter at rapporten ble offentliggjort var et tidligere offer, Francois Devaux, en av stifterne av offer-organisasjonen Den frigjorte parolen.

«Hele det kirkelige systemet må omorganiseres», sa han.

Han mener også at kirken må «betale» for det den har gjort, både med økonomiske kompensasjoner og rent moralsk.

Kommisjonens leder, Jean-Marc Sauvé, er på samme linje, og sier at den katolske kirken må gi kompensasjoner til ofrene uten å vente på rettssakene, som ofte tar lang tid.

Sauvé mener at kirken må selv opprette en intern domstol, og at hele kirkens holdning til seksualitet må gjennomgås på ny.

Her kan du lese flere innlegg av Vibeke Knoop Rachline

Vie sitt liv til Gud

I prinsippet skal prester og andre katolske ledere leve i sølibat, for de vier sitt liv til Gud.

Det heter seg blant annet at det skal være vanskeligere å skrifte for en gift mann. Det er et stort krav å stille, og en tragedie at så mange har funnet andre, for ikke å si uortodokse måter, for tilfredstillelse.

Machokulturen har alltid vært sterk blant katolske prester.

Pave Benedikt 16. sa jo at når han hadde med det hellige å gjøre, kunne man ikke røre en kvinne.

Det hadde egentlig vært logisk om hans etterfølger, Pave Frans, hadde villet reformere også denne viktige regelen for menn. Men det har han ikke gjort.

Ensomme og ufølsomme

- Etterhvert setter ensomheten inn, selv om du er omgitt av brødre og søstre som igjen stifter familie. «Du vet ingenting om barn», får man høre. Da jeg kom tilbake til prestegården, led jeg mer og mer av ensomhet. Jeg led av å ikke være i et forhold, men fremfor alt av å ikke være far. Mange prester lever dårlig, de «kjører på tom tank», mangler hengivenhet, deling, støtte og menneskelig varme, sier presten Bernard Chalmel til TV5Monde.

Han sier prester blir ufølsomme, og ender med å finne trøst i alkohol eller overdrevent maktmisbruk.

Mister medlemmer og innflytelse

Den katolske kirken har langt mindre betydning i Frankrike i dag enn tidligere.

Det skyldes ikke bare sannheten om overgrepene som har kommet frem, men en langsom utvikling bort fra religionen. Den gamle kirken som også hadde mye politisk makt, er i ferd med å svinne hen.

Les mer fra Norsk debatt her

I stedet tyr franskmenn til nye «religioner» som veganisme, animalisme eller tatovering.

Utviklingen vil ikke bli bedre etter dagens jordskjelv. Men det aller viktigste i dag var for ofrene. De ble endelig tatt på alvor, og vil nå bli tatt hånd om på en bedre måte. Dessverre får noen av dem ikke oppleve det.

De orket ikke bære på en så vanskelig hemmelighet og tok sitt eget liv.