Gå til sidens hovedinnhold

På dette området knuser Erna Trump 10 - 0

Det er når du ser den hjemlige maktovertakelsen denne uka, du skjønner hvor langt ned i søla Donald Trump klarte bringe USA tidligere i år.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Kontrastene er enorme, og det første tegnet kom allerede valgnatta.

Der sittende president Donald Trump i november i fjor nektet å akseptere at utfordrer Joe Biden hadde fått flere stemmer enn ham, var Erna Solberg (H) tidlig ute og gratulerte Jonas Gahr Støre med seieren allerede på valgnatta 13. september, rett før midnatt.

I USA fortsatte kaoset i ukevis, og toppet seg i januar da Kongressen ble stormet av en halvnaken «QAnon-sjaman» med pels og horn i spissen for Trump-tilhengere som skulle hindre valgmannskollegiet å gjennomføre det formelle valget av den nye presidenten.

I dag vet vi at fem mennesker ble drept i tumultene, og at sentrale militære ledere faktisk fryktet at et statskupp var på gang. Som en siste «gest» viste Trump sin forakt for valget ved å stikke til Florida og spille golf under selve innsettelsen.

LES MER: For et vanvittig ettermæle denne mannen kommer til å få

Og kanskje er det når vi frisker opp kaoset i USA vi virkelig skjønner hvor viktige de kjedelige, norske formalitetene er - strenge regler tuftet på en blanding av Grunnloven og kutyme opparbeidet gjennom mange år:

 • Etter at Erna Solberg aksepterte valgseieren, kunne Jonas Gahr Støre gå i gang med «sonderinger». Tidlig forrige uke ble det klart at SV ikke ville være med, men at Støre var klar til å gå i forhandlinger med Sp med sikte på å danne regjering.
 • Dermed kunne Solberg erklære at hun ville levere sin avskjedssøknad denne uka.

På dette tidspunktet forsøkte Carl I. Hagen, som tidligere har har vært en sterk tilhenger av Stortingets formaliteter, å gi et råd til Solberg gjennom VG. Rådet gikk ut på å ikke gi fra seg makten før hun ble "avsatt" i Stortinget, for eksempel i budsjettbehandlingen. Hun ga imidlertid kjapt beskjed om at hun ikke ville være med på «noe spill».

Dermed kunne formalitetene fortsette:

 • I går mandag var offisiell åpning av Stortinget, med kongefamilien til stede. Her overleverte regjeringen trontalen, som kong Harald leste høyt for Stortinget. Trontalen inneholder hovedpunktene i det regjeringen har tenkt å gjøre framover.
 • I siste avsnitt ble det lagt inn et lite punkt om at planene kanskje ikke er altfor langsiktige, siden det snart kommer en ny regjering.

Og i dag har alle de formelle detaljene skjedd, i en fast rekkefølge der kongen spiller en helt sentral rolle:

 • Rett etter at neste års statsbudsjett var lagt fram på Stortinget i dag, gikk statsminister Erna Solberg på talerstolen med sitt formelle budskap til Stortinget om at hun vil søke avskjed.
 • Deretter, kl 13.00 i dag, møttes regjeringen i statsråd. Her informerte hun formelt kong Harald om sin beslutning, og overleverte sin avskjedssøknad.
 • Deretter pekte hun på Jonas Gahr Støre som sin etterfølger: – Jeg vil råde hans majestet kongen til å henvende seg til lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, da han er statsministerkandidat for de to partiene som er beredt til å danne regjering, sa hun.
 • Ikke overraskende så bekreftet kongen at han ville følge rådet. Samtidig ba han regjeringen fortsette i et såkalt «forretningsministerium» inntil en ny var på plass.
 • Deretter ble Jonas Gahr Støre straks innkalt til audiens på Slottet kl 14.00. Her fikk han det formelle oppdraget fra Norges statsoverhode om å danne en ny regjering.

Resten av den nøye oppsatte maktovertakelsen blir vi vitne til de nærmeste dagene:

 • I morgen onsdag presenterer Jonas Gahr Støre sin regjeringsplattform. Det gjør han i Hurdal, sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
 • Torsdag er Jonas Gahr Støre tilbake på Slottet, bare to dager etter han fikk oppdraget. Han presenterer sin nye regjering for kong Harald først. Deretter blir den nye regjeringen presentert for «folket» på Slottsplassen.
 • Så bærer det rakt til departementene, der de «gamle» statsrådene venter med offisiell nøkkeloverrekkelse. Etter at de nye har fått sin nøkkel, og overtatt all oppmerksomheten, kan Erna Solberg og de andre statsrådene snike seg ubemerket ut. Regjeringen Solberg er historie.

Etter min oppfatning tjener det Erna Solberg til ære at hun så strikt har fulgt de hevdvunne reglene som vi så ofte kan oppfatte som kjedelige formaliteter i den norske statsforvaltningen.

For oss halvhjertede motstandere av monarkiet er det også et tankekors at kongen har en så sentral, formell plass i prosessen. Det kan være en for enkel analyse, men kanskje er det nettopp kongens posisjon som gjør at reglene så til de grader blir respektert og fulgt til punkt og prikke.

Etter den kaotiske maktovertakelsen i USA var det flere onde tunger som kalte landet for en «bananrepublikk».

I USA, ett av verdens eldste demokratier, er det ikke noe nivå over politikerne. Der er presidenten statsoverhode selv, og det er det mange gode grunner til.

Men vi fikk også se hvordan det kunne gå da det kom en president som ville lage reglene selv.