Tror du som mange at skadelig alkoholbruk og alkoholproblemer bare rammer noen få?

At det bare gjelder han på benken i parken, eller i det mørkeste hjørnet på den lokale puben?

Slik er det ikke.

Les også: Slanke-satsing faller i god smak hos seerne: - Kjempetall

Alkoholproblemer rammer mange. Veldig mange.

Skammen med alkohol

Ifølge Folkehelseinstituttet har 13 prosent av nordmenn en alkoholbruk som tilsier at de bør få hjelp. Drikkingen rammer helsa og livet til den som drikker, og det rammer de som er rundt.

90 000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye.

I modige «Eit feitt liv» er det Ronnys helse og vekt som er tema når han møter Kaveh Rashidi på fastlegekontoret. På spørsmål om Ronny røyker, svarer han at han bare røyker når han drikker. Samtalen kunne stoppet der. Slik den gjør i mange tilfeller.

For dårlige alkoholvaner er en privatsak. Det er skam knyttet til å ha utfordringer med alkohol. Derfor er det for sjeldent et tema på fastlegekontoret.

Unntaket er når pasienten er gravid, skal fornye førerkortet sitt, eller når koblingen mellom pasientens helse og alkoholbruk er åpenbar.

Ifølge Folkehelseinstituttet blir ni av ti nordmenn med et alkoholmisbruk ikke fanget opp når de kontakter legen. I en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av Av-og-til ser vi noe av det samme.

Der kommer det frem at bare fire prosent av befolkningen har fått informasjon, veiledning og råd og tips om alkohol på fastlegekontoret de siste to årene.

Eksemplarisk av Kaveh Rashidi

På legekontoret til Kaveh skjer imidlertid det som bør skje.

Les flere innlegg fra Norsk debatt her

Han lar ikke Ronnys kommentar om at han bare røyker når han drikker gå ubemerket hen. I stedet spør han.

Først på en ufarlig måte om han noen gang har sjekket hvor mye han faktisk drikker – fordi det kan være vanskelig å huske. Ronny ler det litt bort, men Kaveh slipper ikke ballen.

I stedet spør han om hvor ofte Ronny drikker, og hvor mye.

Ronny gjør også noe mange ikke er komfortabel med: svarer. På under 30 sekunder har Kaveh funnet ut at Ronny drikker over 30 enheter i uken – og at det er en risikofaktor for helsen hans utover bare fedme.

Så lite skal til for at pasienten og legen får dialog om en av samfunnets største helseutfordringer.

For å vise hvor lett det kan gjøres, fortjener Kaveh terningkast seks!