Gå til sidens hovedinnhold

På tabellen er det umulige mulig

Kveldens prestasjon og beste øyeblikk vant kampen for Norge. Med Tyrkias poengtap hjemme mot Latvia må de tre poengene føles som fem for Ståle Solbakken.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Montenegro – Norge 0-1

STÅLE SOLBAKKEN TRENGTE en seier om ikke VM-kvalifiseringa skulle havne på dynga under den første samlinga med Norge. Det fikk han. Et øyeblikks perfeksjon ga Norge 1-0 mot laget som ligger som nummer 63 på verdensrankingen.

Like viktig er det at vi med få unntak havnet i problemer bakover i banen.

Les også: Slik spilte Norge mot Montenegro

Der Norge er nå, i en slags gjenreisningsfase med EM 2024 som det overordnede målet, er det like viktig.

Men enda viktigere er det å beholde den selvkritiske roen, og ikke tro at alle problemene er løst.

Det er de nemlig ikke.

Les også: For første gang i historien har vi en spiller alle misunner oss

DET VAR INGEN stor prestasjon Norge leverte i Podgorica. Laget halter mer enn det galopperer og sliter med den offensive rytmen. Usikre fotballag har en tendens til å ta dårlige valg. Alle pasningene på tvers og bakover er valg i denne kategorien.

I tillegg sliter Martin Ødegaard - som må ta ansvar for at han er en av de som spiller ballen mest på tvers og bakover - med å definere sin egen rolle og finne seg til rette midt i banen.

Lengst framme får ikke Erling Braut Haaland de ballene han løper hjem med en selvfølge for Borussia Dortmund.

Derfor skapte vi heller ikke mange målsjansene mot laget som ligger 19 plasser bak oss på FIFA-rankingen.

Les også: TV 2-Jesper fikk Sørloth til å stusse: –⁠ Vi er der fortsatt, ja

Vi har snakket mye om den skjøre defensiven, men når Erling Braut Haaland går av banen for tredje gang uten mål er det mye som mangler i den offensive enden også.

SÅNN SETT ER oppsiden stor for Norge. 1-0 over Montenegro var en god seier på en ganske middels kveld, spesielt når Tyrkia spiller 3-3 mot Latvia. For så lenge du holder tett bakover er alltid sjansene store for at man vinner fotballkamper.

Noen kamper ned i veien, når også Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har spilt av seg de største forventningene, kan dette gå fra ok til bedre og gjøre laget langt mer konkurransedyktig på sikt.

MORTHEN THORSBY GA midtbanen kraft og taklingsstyrke. Det er alltid nødvendig. Da Montenegro produserte sin største målsjanse var Rune Almenning Jarstein der og reddet oss som så mange før. Det er også nødvendig. Og framme på topp, i tillegg til å score målet Moi Elyounoussi produserte med en sjeldent god involvering, var Alexander Sørloth Norges beste for tredje kampen på rad.

Det var helt påkrevd.

Les også: Haaland kritisk til egen prestasjon

UAVHENGIG AV REALITETENE og VM-sjansene etter 0-3 for Tyrkia i en hjemmekamp som ble spilt borte, var Norge oppe til en liten eksamen i Podgorica denne tirsdagskvelden. Spesielt for de som vekter alle poeng like mye. Med prøven bestått venter man nå på høsten med seks av ni poeng, og det man kaller gode muligheter for å komme tilbake i gruppa.

At poengene er vunnet mot to av de tre svakeste lagene er ikke viktig i denne analysen, ei heller at gruppas andreseedede lag (Tyrkia) har slått førsteseedede Nederland hjemme og tredjeseedede Norge borte.

Når Tyrkia går på en karamell hjemme, er alt igjen veldig åpent.

Spesielt for gruppefavoritt Nederland, som slo Gibraltar 7-0.

Les også: Vi må slutte å lure oss selv

PÅ TABELLEN ER Norges muligheter gode om du bare teller poeng uten å se bak prestasjonene. Det kan skape entusiasme og optimisme. Vi som mener det som er gjort det siste året må legges til grunn for det som mest sannsynlig kommer til å skje det neste året, ser litt annerledes på det. I denne vurderinga er lagets tilstand en viktig faktor, jeg mener, har du hatt defensive problemer i mange år - et faktum som gjør at du gjerne slipper inn pluss to mål mot høyere rangerte motstandere - er det svært lite som tyder på at de skal forsvinne over natta.

Derfor avskrev jeg Norges VM-muligheter allerede etter lørdagens tap mot Tyrkia.

Selv om vi er likt med Nederland og nå også bare ett poeng bak Tyrkia med 21 poeng igjen å spille om, er det lite ved denne kvelden i Podgorica som forandrer det bildet.

Men Norge vant, og klokere spaltister enn denne er blitt gjort til latter før.

Kom igjen, Norge!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene