Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
(Budstikka): Jeg har fortsatt ikke helt klart å venne meg til at de samme utgiftene spiser stadig mer av månedsbudsjettet. Jeg tar meg selv i å tenke det er unntakstilstand, at de dårlige tidene snart vil gå over. Men så skrur det seg bare til.
Pandemien ble fulgt av krig i Europa. Så var det strømkrisen, de høye bensinprisene, renta og stadig høyere sum på kassalappen i matbutikken. Hele 11,5 prosent økte prisene på mat og alkoholfri drikke fra desember 2021 til desember 2022. Og onsdag økte de igjen. Ifølge SSB går hele 12,4 prosent av norske husholdningers totale forbruk til innkjøp av matvarer og alkoholfrie drikkevarer. Det er noe av det vi bruker mest penger på.
Det har vært gode tider lenge, og det er flere generasjoner siden barna vokste opp med formaninger fra de som hadde levd stramt under krigen. Nå er det på tide at også vi blir flinkere til å snu hver krone når vi handler mat.
Tar du sparepraten i ditt nettverk, er jeg sikker på du får mange interessante samtaler. Jeg oppdaget at en venninne er rågod på vite hvor det er tilbud til enhver tid. Hun handler ulike steder og bruker dermed mindre penger på mat enn de fleste.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
En annen venninne er gift med en italiener. Hun er opptatt av at italienerne kanskje har mer respekt for mat enn oss nordmenn. – Har du en halv squash igjen i kjøleskapet, så blir det pasta med squash, sier min venninne. Det handler om mindset, er hennes mantra.
Jeg har samlet noen råd du sikkert kjenner igjen, fra matinfluensere, økonomer og spareeksperter.
Kanskje kan disse enkle påminnelsene bidra til nytt handlemønster? Det kan være bra for lommeboken, bra for helsa og bra for klimaet.
1. Kast mindre mat. I snitt kaster vi 42 kilo mat i løpet av et år. Det er helt vanvittig mye, og har du ikke gått inn for å redusere det, er du på overtid nå. Spis rester, så trenger du kanskje ikke lage ny lunsj eller middag.
2. Planlegg bedre. Mange går litt for ofte i butikken, kjøper litt for mye hver gang og ender opp med litt for mye som blir litt for gammelt litt for fort. Planlegg en ukemeny, kjøp ingredienser som holder til flere måltider og handle en gang i uken. Du får bedre tid og slipper spontane impulskjøp.
Les også: Matprisene: Den norske befolkningen er blitt hjernevasket
3. Reduser kjøtt og fisk. Det finnes så mange inspirerende vegetaroppskrifter at det ikke er vanskelig å spise kjøttfritt flere ganger i uken. Spis heller mer av bønner, linser og quinoa etc. Det er billig, sunt, mettende og kan varieres i det uendelige.
4. Gå oftere på tilbudsjakt og bruk Too good to go. Finn ut hvilken dag din nærbutikk fyller på hylla med varer som er i ferd med å gå ut på dato. Her kan du gjøre kupp. Bruk Too good to go-appen for å hente mat som ellers ville blitt kastet.
Les også: Ny optimisme i norsk økonomi, og regjeringen vil pøse på med oljemilliarder
5. Jobb med selvdisiplinen. Står det fiskepinner på planen, er det ikke lov til å bytte til noe annet, fordi du fikk lyst på noen annet. Kutt helt unødvendige kjøp som kaffe på vei til jobb eller en brus på kveldsturen. Vær mer bevisst når du surfer i sosiale medier. Mange kan ende opp med å impulsshoppe, fordi vi utsettes for målrettet reklame i alle kanaler.