Gå til sidens hovedinnhold

På tide å parkere privatflyet, Stein Erik Hagen?

At superrike mennesker kan miste bakkekontakt er ikke noe nytt. Likevel er det verdt å spørre seg om Hagen bør parkere privatflyet sitt, siden han umulig kan ha beina plantet på jorda.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I DN-magasinet 8. juli ble Stein Erik Hagen intervjuet med den sjarmerende overskriften «Det er litt spesielt å forlange at naboen din skal betale for deg, fordi du selv ikke gidder å stå opp om morgenen».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

At superrike mennesker fort kan miste bakkekontakt er ikke et ukjent fenomen. Likevel er det verdt å spørre seg om Stein Erik Hagen bør parkere privatflyet sitt oftere siden han umulig kan ha beina plantet på jorda.

Langer ut mot de med minst

Stein Erik Hagen er kjent for de fleste. Mannen som eier Orkla, er Norges syvende rikeste og som gledelig sponser Krf, Venstre, Høyre og FrP sin valgkamp med millioner av kroner. En mann som i skrivende stund har over 33 milliarder kroner i formue og som sitter godt i det.

Likevel langer han ut mot noen av dem som har minst å rutte med her i landet, som syke og uføre mennesker som er avhengig av NAV for å overleve.

Med butler ved senga som skjenker han kaffe stempler Stein Erik Hagen arbeidsledige og trygdede nordmenn som late. Det er noe alvorlig galt med Hagen sitt gangsyn når han viser en forakt for folk som gjennom et langt yrkesliv har jobba hardt og blitt uføre eller til og med de som har vært så uheldige å fått kreft eller ME. Noen har jo urettmessig blitt straffa med fengsler som vi husker fra NAV-skandalen.

Tjent godt under pandemien

Mens vanlige folk har fått livene sine snudd opp ned på grunn av pandemien, har Hagen på sin side merket det mest ved å få en enda mer velfylt konto. Faktisk har Hagen tjent en halv milliard under korona-pandemien, som er nesten like mye som han snylta på skatten i 2019.

Les også: Aps politikk kan ramme flere hundre tusen foreldre

Vi har råd til ha en velferdsstat som skal ta vare på folk og være der for de som trenger det. Det vi ikke har råd til, er rikinger som syter uten å yte og gjemmer pengene sine på kontoer i utlandet. Hagen sitt familieselskap, Canica, har han overført til sin datter i Sveits.

I 2020 ble utbyttet på 300 millioner kroner sendt til Sveits. Canica og andre Hagen-selskaper hadde de siste seks årene da overført rundt 1,5 milliarder utbyttekroner til Sveits, ifølge E24.

Et tankekors

Det er ikke bare Stein Erik Hagen som er problemet. Antall milliardærer i Norge har økt fra 200 i 2013 til 362 i 2020. Inkludert 21 nye milliardærer i koronaåret 2020.

De topp 1 prosent rikeste mottar 20 prosent av alle inntekt og eier 23 prosent av all nettoformue viser tall fra SSB. Et tankekors er at vi på samme tid nå har over 115.000 barn som vokser opp i fattigdom.

Luta lei rikinger

«Jeg håper på borgerlig seier, men det er ingen katastrofe med Ap og Sp heller», sa Stein Erik Hagen til Dagbladet 14. mars. Jeg tenker at det illustrerer hvor viktig det er med et sterkt Rødt som skal gi alt i kampen mot økte forskjeller og for vanlige arbeidsfolk.

Vi trenger en ny politikk som faktisk får ned forskjellene mellom folk, ikke bare en ny regjering med nye statsråder. Hvis du som meg er luta lei av rikinger som Hagen som får alt de peker på og som er rikere nå enn noen gang, ja da bør du stemme Rødt.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken