Gå til sidens hovedinnhold

På tide med partnerbytte, Trygve?

Selv om Sylvi sannsynligvis verken vil synse eller mene noe i offentligheten om et regjeringsalternativ bestående av Høyre, Sp og Frp, er jeg ganske sikker på at Erna har tenkt tanken.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

En god latter forlenger livet, lyder et gammelt ordtak. Det ser definitivt ikke ut til å ha gått ut på dato. Er du i tillegg glad i å reise land og strand rundt for å drikke kaffe med folk du ikke kjenner, kan du nå langt i norsk politikk.

Litt flåsete vil man kunne hevde at det er dette Trygve Slagsvold Vedum har drevet med de siste årene - og som er hovedårsaken til Senterpartiets voldsomme byks på meningsmålingene.

Les også: Frps veivalg: Folkelig eller grumsete?

Partiet Frp ønsker å være

Fra å være et parti mange mente man bare kunne være bonde for å stemme på, har Senterpartiet på mange måter blitt det Fremskrittspartiet ønsker å være: Et parti for folk flest.

At også ganske store bykommuner etter forrige lokalvalg fikk en ordfører eller varaordfører med den velkjente kløveren i knapphullet, viser med all tydelighet at Senterpartiet har klart å spre seg ut.

Senterpartiets politikk ser ut til å passe for så vel fattig som rik, bonde på bygda eller kjøpmann i byen. Trygve Slagsvold Vedum & Co. har maktet å stjele potensielle velgere fra både Høyre, Arbeiderpartiet og Frp. Om få måneder får vi fasiten på hvor lojale de er.

Virvar på venstresiden

I Senterpartiet er kongstanken å kunne danne regjering sammen med Arbeiderpartiet, uten den brysomme lillesøsteren SV. I Arbeiderpartiet drømmer man om en ny rødgrønn regjering, mens man i SV håper å også kunne få MDG og Rødt inn i regjeringskontorene.

Det siste bør være dråpen som får Sp-Trygves kaffekopp til å renne over.

Les også: Er det bare drøm og fantasier, SV?

For det første: En regjering bestående av Ap, Sp, SV, MDG og Rødt vil aldri kunne bli enige om noe som helst. Statsminister Jonas Gahr Støre ville fått hodepine allerede under den første regjeringskonferansen hvis denne gjengen eksempelvis skulle diskutert hva som bør være nivået på drivstoffpriser.

For det andre: Senterpartiet vil få vesentlig mye mindre gjennomslag i en trepartiregjering hvor SV er med, enn om de kun skulle styrt landet sammen med Ap.

Les også: Vedum må svelge mange kameler for å få regjeringsmakt

Involver «Listhaugianerne»

I mitt hode bør valget være enkelt for Trygve Slagsvold Vedum. Han bør så raskt som mulig etter valget ringe Erna Solberg - helst før - så terrenget blir klart. Litt avhengig av valgresultatet selvsagt, men i skrivende stund ligger det oppslutningsmessig godt an til at vi på papiret kan få en regjering bestående av Høyre og Senterpartiet - med Frp som støtteparti.

Dette bør også være av stor interesse for den ferske Frp-lederen Sylvi Listhaug. Etter at Fremskrittspartiet forlot regjeringskontorene, har det gått kraftig nedover på målingene. Oppslutningen har dalt omtrent i takt med Senterpartiets vekst, og det er liten grunn til å tro at «Listhaugianerne» vil få en opptur dersom Sp i regjering får iverksatt den politikken de prediker. Til det er Senterpartiet og Fremskrittspartiet rett og slett for like, til tross for at både Trygve og Sylvi neppe er enige i akkurat dét.

Les flere kommentarer fra Jan Petter Sissener her

Selv om Sylvi sannsynligvis verken vil synse eller mene noe i offentligheten om et regjeringsalternativ bestående av Høyre, Sp og Frp, er jeg ganske sikker på at Erna Solberg har tenkt tanken. Om det er en slik konstellasjon som skal til for at hun kan gå løs på sin tredje periode som statsminister, tror jeg Erna sier ja uten å blunke.

Kanskje hun til og med er så politisk ukorrekt at hun lar guttene få forrang og lar Trygve bli statsminister? Et Listhaug-ledet Frp blir ikke den samme regjeringspartneren som under Siv Jensens ledelse, og Erna og Trygve vil nok ikke kunne enes om alt.

Men alternativet da er altså en Ap-ledet regjering med drahjelp fra SV, MDG og Rødt. Det vil ikke Erna sitte og se på som opposisjonspolitiker i Stortinget, hvis hun i stedet kan holde i regjeringstømmene selv.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Et bedre liv

Så Trygve: Bruk helgens landsmøte til å forberede partiet ditt på et partnerbytte. Mange som har gjort det vil hevde at de fikk et bedre liv etterpå.

I dette tilfelle er det heller ikke utelukkende snakk om å forbedre livet til to personer, men rammevilkårene for norsk næringsliv, hverdagen til landets innbyggere og ikke minst håpet om en økonomisk bærekraftig fremtid for våre barn og barnebarn.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå